Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán: Prímerie v Jemene by mohli vyhlásiť v nasledujúcich hodinách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej je to možným znamením, že prebieha diplomatické úsilie o zastavenie už mesiac trvajúceho saudskoarabského bombardovania húsíjských cieľov v Jemene.

Dubaj/Káhira 21. apríla (TASR) - Predstaviteľ iránskeho ministerstva zahraničných vecí dnes povedal, že vníma optimisticky možnosť, že bude ešte v priebehu dnešného dňa vyhlásené prímerie v Jemene. Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej je to možným znamením, že prebieha diplomatické úsilie o zastavenie už mesiac trvajúceho saudskoarabského bombardovania húsíjských cieľov v Jemene.

Irán opakovane vyzýval na zastavenie náletov Saudskej Arábie a jej arabských spojencov. Členovia tejto koalície však dosiaľ iránske návrhy ignorovali a obviňovali Teherán z podpory jemenských povstalcov známych ako húsíovia.



"Sme optimistickí v tom, že po veľkom úsilí uvidíme v nasledujúcich hodinách zastavenie vojenských útokov v Jemene," povedal námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Saudská Arábia je na čele koalície arabských krajín, ktoré bombardujú húsíov a ich spojenecké vojenské jednotky verné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Povstalci obsadili rozsiahle územia a donútili jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího k úteku do exilu.