Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael evakuuje z Nepálu bábätká narodené náhradným matkám

Námestie v Káthmandu Foto: TASR/AP

Mnoho izraelských mužských dvojíc má deti s pomocou náhradných matiek v Nepále, pretože v Izraeli je táto procedúra zákonom povolená len heterosexuálnym partnerom.

Jeruzalem 27. apríla (TASR) - Izrael začal dnes evakuovať dojčatá, narodené náhradným matkám, a ich izraelských rodičov z Nepálu. Využil na to spiatočné lety lietadiel, vyslaných do himalájskej krajiny s humanitárnou pomocou po sobotňajšom ničivom zemetrasení.

Mnoho izraelských mužských dvojíc má deti s pomocou náhradných matiek v Nepále, pretože v Izraeli je táto procedúra zákonom povolená len heterosexuálnym partnerom.

Troch novorodencov dopravili do Izraela na malom vojenskom lietadle, ktoré doviezlo do Nepálu tím lekárov, aby pomohol posilniť záchranné operácie po sobotňajšom ničivom zemetrasení.



Lietadlo odletelo domov s 11 pasažiermi a izraelské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že prebiehajú aj prípravy na odvoz ďalších 22 dojčiat a rodičov, ktorí odcestovali do Nepálu ešte pred prírodnou katastrofou. Lietadlo odvezie do Izraela pri iných letoch aj štyri náhradné matky.

Slobodný otec Jossi Filiba (44) z Tel Avivu povedal pre tlačovú agentúru Reuters do telefónu z Káthmandu, že on a niekoľko ďalších izraelských dvojíc s deťmi, porodenými náhradnými matkami, našlo útočisko na prízemí budovy v metropole Káthmandu. A čakajú na evakuáciu izraelskými vzdušnými silami.

"Nevieme, kedy sa sem dostanú. Voda sa už míňa a som tu s malým bábätkom. Potravín je tu veľmi málo, elektrina žiadna, hoci niekedy funguje generátor," dodal Filiba.

Podľa jeho slov izraelskí rodičia strávia v Nepále mesiac, keď sa ich dieťa narodí. Musia totiž zariadiť úradné záležitosti, až potom si môžu odviezť bábätko domov.

Izraelský parlament už zvažuje legislatívu, ktorá umožní partnerom rovnakého pohlavia a slobodným ľuďom mať deti prostredníctvom náhradných matiek priamo v Izraeli.