Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Izrael oznámil OSN, že prijme všetky nutné opatrenia na svoju obranu

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, archívne foto Foto: TASR/AP

Izrael dnes Bezpečnostnej rade OSN oznámil, že prijme akékoľvek nevyhnutné opatrenia na svoju obranu.

New York 28. januára (TASR) - Izrael dnes Bezpečnostnej rade OSN oznámil, že prijme akékoľvek nevyhnutné opatrenia na svoju obranu po tom, ako prestrelka medzi militantmi hnutia Hizballáh a vojakmi židovského štátu zvýšila hrozbu vypuknutia konfliktu.



"Izrael sa nebude nečinne prizerať, ako Hizballáh útočí na Izraelčanov," napísal veľvyslanec židovského štátu pri OSN Ron Prosor v liste Bezpečnostnej rade OSN.

Podľa jeho slov tiež Izrael "nebude akceptovať žiadne útoky na svojom území a bude uplatňovať svoje právo na sebaobranu a prijme všetky nevyhnutné opatrenia na ochranu svojich obyvateľov".



Dvaja izraelskí vojaci dnes zahynuli pri útoku Hizballáhu na libanonskej hranici. Informovala o tom izraelská armáda, podľa ktorej zverejnenie správy o ich smrti úrady na niekoľko hodín odložili, aby mohli byť najskôr informovať rodiny obetí. Zranených je ďalších sedem vojakov, doplnila agentúra Reuters.

Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za odpálenie strely, ktorá zasiahla izraelský vojenský konvoj. Izrael reagoval leteckými útokmi a delostreleckou paľbou. V južnom Libanone pri nej prišiel o život španielsky príslušník tamojších mierových síl OSN (UNIFIL), uviedli hovorca svetovej organizácie a španielski predstavitelia.