Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská ambasáda udáva podrobnosti o havárii jadrovej elektrárne

Na archívnej snímke z 12. júna 2008 Záporožská jadrová elektráreň v meste Jenerhodar na juhovýchode Ukrajiny. V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny došlo k havárii, informoval 3. decembra 2014 v Kyjeve ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Nový minister energetiky Volodymyr Demčyšyn uviedol, že nehoda nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie. Ako ďalej dodal, nehoda ovplyvnila výstupný výkon systému a "v nijakom prípade" nesúvisela so samotnou výrobou elektriny. Foto: TASR/AP

Jednotka č.3 Zaporožskej jadrovej elektrárne sa odpojila od siete kvôli ochrane proti vnútornému poškodeniu generátora.

Bratislava 3. decebra (Teraz.sk) - Podľa informácie Štátnej inšpekcie Ukrajiny pre jadrovú reguláciu zariadení „Energoatom” sa 28. novembra 2014 o 19:24 jednotka č.3 Zaporožskej jadrovej elektrárne odpojila od siete kvôli ochrane proti vnútornému poškodeniu generátora.

"Dôvod pre odpojenie - poškodenie navíjania transformátora napätia sekcie vlastných potrieb jednotky, ktoré viedlo k odpojeniu transformátora vlastných potrieb a pomocných spínačov transformátora jednotky," konštatuje v tlačovom vyhlásení ukrajinské veľvyslanectvo na Slovensku.

"Automatická ochrana jednotky pracovala podľa projekčného algoritmu. Jednotka bola prevedená na chlad bez pripomienok. Žiadne účinky žiarenia. Predbežné hodnotenie udalosti podľa medzinárodného ratingu pre jadrové nehody INES: pod mierkou/ úroveň "0"," uvádza ambasáda.

"V súčasnej dobe prebiehajú práce na obnovení napájania pomocnej jednotky. Predpokladá sa, že jednotka sa prípoji k sieti 5. decembra," dodáva.

Havária v elektrárni

V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny došlo k havárii, informoval dnes v Kyjeve ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

"Vieme, že tam došlo k nehode," uviedol Jaceňuk. V súvislosti s tým vyzval nového ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna, aby zvolal tlačovú konferenciu, záležitosť vysvetlil a informoval, kedy bude problém vyriešený a aké kroky budú prijaté v záujme normálneho zásobovania elektrickou energiou na celej Ukrajine.

Demčyšyn na tlačovej konferencii uviedol, že nehoda nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie. "Nie je problém s reaktormi," spresnil minister.

Dodal, že nehoda ovplyvnila výstupný výkon systému a "v nijakom prípade" nesúvisela so samotnou výrobou elektriny.

Správu o havárii v ukrajinskej jadrovej elektrárni nájdete TU.