Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V jadrovej elektrárni na Ukrajine došlo k havárii, radiácia neunikla

Záporožská jadrová elektráreň Foto: npp.zp.ua

Minister energetiky Volodymyr Demčyšyn na tlačovej konferencii uviedol, že nehoda nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie.

Kyjev 3. decembra (TASR) - V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny došlo k havárii, informoval dnes v Kyjeve ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

"Vieme, že tam došlo k nehode," uviedol Jaceňuk. V súvislosti s tým vyzval nového ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna, aby zvolal tlačovú konferenciu, záležitosť vysvetlil a informoval, kedy bude problém vyriešený a aké kroky budú prijaté v záujme normálneho zásobovania elektrickou energiou na celej Ukrajine.

Demčyšyn na tlačovej konferencii uviedol, že nehoda nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie. "Nie je problém s reaktormi," spresnil minister.

Vyjadrenie ukrajinskej ambasády o podrobnostiach havárie nájdete v tejto správe.


Dodal, že nehoda ovplyvnila výstupný výkon systému a "v nijakom prípade" nesúvisela so samotnou výrobou elektriny.

O hrozbe vojnového konfliktu na Ukrajine hovorí premiér Robert Fico v tejto správe.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila. Podľa medzinárodnej konvencie, prijatej po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle z roku 1986, by jej každá krajina mala nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.

Tlačová agentúra Interfax Ukrajina informovala, že k havárii došlo na treťom, 1000-megawattovom bloku elektrárne. Agentúra DPA spresnila, že k nej došlo 28. novembra. Podľa Interfaxu i podľa dnešného vyhlásenia ministra Demčyšyna by blok mali spustiť do prevádzky opäť 5. decembra.

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia na Ukrajine. Celkový inštalovaný výkon dosahuje 6000 MW.

Francúzsko ani Nemecko nezistili po incidente rádioaktivitu

Paríž/Berlín 3. decembra (TASR) - Francúzsky inštitút jadrovej bezpečnosti (IRSN) dnes oznámil, že nezistil žiadnu nezvyčajnú rádioaktivitu na Ukrajine a že incident v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode krajiny nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre obyvateľstvo ani pre životné prostredie.

"Máme dva snímače nainštalované na streche francúzskeho veľvyslanectva v Kyjeve a ambasáda nehlásila nič nezvyčajné," uviedol pre tlačovú agentúru Reuters osobitný zástupca IRSN pre strednú a východnú Európu Michael Chouha.

"Keby sa stalo nejaké nešťastie, vedeli by sme o tom," dodal Chouha.

Nemecká meteorologická služba (DWD) informovala, že uplynulých dňoch nezaznamenala v Nemecku zvýšenú rádioaktivitu. Rutinné merania neukázali nič nezvyčajné, uviedol dnes hovorca DWD pre agentúru DPA.

Spolková vláda v Berlíne predtým uviedla, že nemá informácie o nukleárnej nehode na Ukrajine. Nemecké ministerstvo životného prostredia podľa svojho hovorcu kontaktovalo predstaviteľa Spoločnosti pre bezpečnosť reaktorov v Kyjeve, ktorý s odvolaním sa na ukrajinské dozorné orgány povedal, že k jadrovej havárii nedošlo a príslušné správy sú zrejme výsledkom nedorozumenia.

Vedenie elektrárne podľa DPA hlásilo odstavenie tretieho bloku v sobotu. Nemecké ministerstvo životného prostredia má informácie, že v elektrárni došlo k požiaru v "nenukleárnej časti" závodu a príslušný blok následne odstavili v piatok 28. novembra.

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšou nukleárnou elektrárňou v Európe. Jej šesť blokov má celkový inštalovaný výkon 6000 megawattow a produkuje viac než pätinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper, 60 kilometrov juhozápadne od Záporožia a 200 kilometrov západne od Donecka.

Nový ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn dnes už skôr vyhlásil, že nehoda v jadrovej elektrárni nepredstavuje nijaké nebezpečenstvo a nehrozí ani únik radiácie. "Nie je problém s reaktormi," spresnil minister.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila. Podľa medzinárodného dohovoru, prijatého po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyli z roku 1986, by jej každá krajina mala nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.