Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prinajmenšom jedna bomba na bruselskom letisku bola v batožine

Na snímke sanitka prichádza na letisko Zavantem po výbuchoch v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Americké spravodajské agentúry boli v pohotovosti pred možnými teroristickými útokmi už od piatkového zatknutia Abdeslama.

Brusel 22. marca (TASR) - Bezpečnostné zložky sa domnievajú, že prinajmenšom jedna z náloží odpálených dnes ráno teroristami na letisku v Bruseli bola v podobe tzv. kufríkovej bomby. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Ten istý zdroj podľa nej potvrdil informáciu o prítomnosti konkrétnych dôkazov, že na letisku sa odpálil i jeden samovražedný útočník. Doplnil, že je zatiaľ nejasné, či za dnešnými výbuchmi v Bruseli stojí skupina okolo Salaha Abdeslama, údajného strojcu novembrových útokov v Paríži, ktorého sa podarilo zatknúť minulý piatok v bruselskej štvrti Molenbeek, alebo či boli priamou odvetou za jeho zatknutie.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že americké spravodajské agentúry boli v pohotovosti pred možnými teroristickými útokmi už od piatkového zatknutia Abdeslama.

Belgická televízna stanica VTM predtým uviedla, že prinajmenšom jedna bomba odpálená na bruselskom letisku obsahovala okrem výbušniny aj klince. Pracovník nemocnice Gasthuisberg v meste Leuven sa vyjadril, že v tomto zariadení po útokoch v Bruseli prijali 11 ľudí s vážnymi zraneniami, z ktorých traja sú v kritickom stave. Zranení podľa neho utrpeli zlomeniny a hlboké rany spôsobené letiacim sklom a klincami.

Dnešné výbuchy na bruselskom medzinárodnom letisku a stanici metra Maelbeek si podľa údajov agentúry DPA vyžiadali dokopy najmenej 34 mŕtvych a 230 zranených.