Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Svet smúti s Belgickom, atentátnik je zrejme na úteku

Osvetlená Brandenburská brána vo farbách belgickej národnej trikolóry v Berlíne 22. marca 2016 v reakcii na teroristické útoky v Bruseli. Foto: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preveruje prítomnosť Slovákov v Bruseli. Momentálne hlásia z Bruselu najmenej 34 mŕtvych.

Brusel 22. marca (TASR/Teraz.sk) - Na najmenej 20 mŕtvych a 106 zranených sa zvýšila bilancia obetí ranného výbuchu na stanici Maelbeek bruselského metra, ktorá sa nachádza v blízkosti sídla európskych inštitúcií. Oznámil to dnes starosta Bruselu Yvan Majeur.

Situácia na mieste nešťastia je podľa neho stále extrémne chaotická, informovala tlačová agentúra Belga.

Belgická ministerka zdravotníctva Maggie de Blocková predtým uviedla, že pri dvoch výbuchoch na bruselskom letisku Zaventem zahynulo 11 ľudí a ďalších 81 utrpelo zranenia.

Miestne médiá medzičasom priniesli správy o 14 obetiach explózií na letisku, píše agentúra DPA. Celkovo si tak tri výbuchy v belgickej metropole Brusel vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených.

Čo zatiaľ vieme o útokoch v Bruseli:

- Dnes ráno okolo 8:00 vybuchli dve bomby na bruselskom letisku Zavente.
- Ďalšia bomba explodovala okolo 9:00 v stanici metra Maelbeek.
- Tieto výbuchy si vyžiadali dovedna cez 34 obetí.
- Bruselská prokuratúra označila útoky za teroristický čin.
- K útokom sa prihlásil Islamský štát
- Belgická protiteroristická jednotka prehľadáva domy, byty a budovy.


Situáciu monitorujeme ONLINE:

22:18
Ďakujeme, že ste s nami sledovali vývoj udalostí v Belgicku, ako aj reakcie sveta na útoky. Sledujte aj naďalej naše aktuálne spravodajstvo.

22:05
1.stupeň teroristického ohrozenia v Čechách
Vláda ČR na dnešnom mimoriadnom večernom zasadaní v Prahe potvrdila vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia v krajine. Ide o reakciu na útoky, ku ktorým došlo dnes v Bruseli, informoval premiér Bohuslav Sobotka.

21:53
Ani jedna "konkrétna dôveryhodná" informácia tajných služieb nenasvedčuje tomu, že by sa v Spojených štátoch chystali útoky podobné tým, aké sa odohrali dnes v Bruseli, vyhlásil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť napriek tomu podľa neho v rámci preventívnych opatrení zvýšilo kontroly a bezpečnostné opatrenia na hlavných amerických letiskách, vlakových tratiach a dopravných uzloch po celej krajine.

Pracovníci rezortu bezpečnosti sú podľa Johnsona v kontakte s európskymi kolegami a celú situáciu dôsledne sledujú.

Bezpečnostní predstavitelia tiež prehodnocujú nutnosť zavádzania ďalších kontrol pre pasažierov prichádzajúcich letecky z Belgicka. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Belgicko je medzi 38 krajinami, ktorých občania vo všeobecnosti nepotrebujú pri cestovaní do USA vstupné vízum.

Na snímke cyklista prechádza na ceste okolo nápisu "Navždy Brusel " v centre belgickej metropoly v utorok 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP

21:34
Úprimnú sústrasť rodinám obetí dnešných teroristických útokov v Bruseli vyjadril na sociálnej sieti aj banskobystrický primátor Ján Nosko.

"Násilie, nenávisť a teror opäť zasiahli do životov obyčajných ľudí. Zasiahli každého jedného z nás. Bohužiaľ, takmer denne sme svedkami toho, ako sú atakované základné hodnoty ľudského bytia. Odsúdeniahodné činy násilníkov nás nemôžu nechať ľahostajnými," konštatoval Nosko. "Sme myšlienkami pri vás," dodal.

21:33
Sýrske vedenie označilo dnes bombové útoky v Bruseli za "nevyhnutný dôsledok zlej politiky a tolerancie k terorizmu", pričom vyzvalo na spoločný boj proti tomuto fenoménu. Zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý cituje štátna tlačová služba SANA, v tejto súvislosti vyčítal určitým krajinám, že "opisujú teroristické skupiny ako umiernené", informuje agentúra Reuters.

Damask označuje za teroristické všetky ozbrojené skupiny, ktoré v sýrskej vojne bojujú za zosadenie tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Západné štáty odmietajúce Asada zaraďujú do teroristickej kategórie skupiny Islamský štát a Front an-Nusra, zatiaľ čo mnohí ďalší povstalci podľa nich bojujú v umiernených frakciách.

"Sýria, ktorá už päť rokov čelí takfírskemu terorizmu, opätovne vyzýva na spojenie všetkých úprimných medzinárodných snáh čeliť teroristickému nebezpečenstvu," cituje Reuters vyjadrenie ministerského zdroja, ktoré priniesla SANA. Použitý prívlastok sa vzťahuje na sunnitských fundamentalistov hlásajúcich násilie proti "odpadlíkom od viery".

21:25
Troch Kosovčanov vo veku 36-46 rokov, podozrivých z napojenia na teroristickú sieť, zadržala dnes nemecká polícia na diaľnici Mníchov-Salzburg. Informácie prvého programu verejnoprávnej televízie ARD a Bavorského rozhlasu (BR) potvrdil hovorca bavorského Krajinského kriminálneho úradu, píše tlačová agentúra DPA.

Podľa rovnakého zdroja boli podozriví na ceste z Bruselu vo vozidle s belgickým evidenčným číslom. Indície o priamej súvislosti s dnešnými teroristickými útokmi v Bruseli vyšetrovatelia zatiaľ nemajú, poznamenal hovorca. Súčasne však dodal, že trojica čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z prípravy vážneho štát ohrozujúceho trestného činu.

Pracovníci krízového centra nemeckého ministerstva zahraničných vecí pracujú v Berlíne 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Ako vyplynulo z informácií Bavorského rozhlasu, polícia konala na základe podnetu neznámej osoby, ktorá ho prostredníctvom webu poskytla v pondelok večer. V ňom sa hovorilo o plánovanom teroristickom útoku a menovite o dvoch Kosovčanoch albánskeho pôvodu, ktorí sú na ceste v striebornom Mercedese.

Policajné zložky z Rosenheimu vypátrali vozidlo a zadržali ho s dvoma bratmi a ich spoločníkom. Muži uviedli, že pracujú pre istú stavebnú firmu v Belgicku. Na jedného zo zadržaných bratov, ako ukázalo vyšetrovanie, vydali zatykač, pretože sa ukrýval pred už nariadeným vyhostením do krajiny pôvodu.

20:55
Svet smúti s Belgickom, vlajky vejú na pol žrde na Slovensku, vo Francúzsku, aj Nemecku. Vo farbách belgickej národnej trikolóry sa rozsvietila francúzska Eiffelova veža aj nemecká Brandenburská brána. Pozrite si fotogalériu:


20:42
Tých, ktorí dnes prišli o život, zveruje pápež do rúk božieho milosrdenstva. Na útoky František reagoval na sociálnej sieti.




20:40
Lídri členských krajín Európskej únie na margo dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel, pri ktorých zahynulo vyše 30 ľudí, uviedli, že táto tragická udalosť iba posilní odhodlanie EÚ chrániť európske hodnoty a toleranciu. Informuje o tom agentúra Reuters.

20:30
Zvláštny splnomocnenec OSN pre hľadanie mierového riešenia konfliktu v Sýrii Staffan de Mistura sa domnieva, že teroristické činy v Bruseli pripomenuli, aké naliehavé je ukončenie vojny v Sýrii. Súčasne poukázal na fakt, že Islamský štát, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za útoky v Bruseli, kontroluje časti sýrskeho územia.

20:18
Pri domovej prehliadke v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našlo "výbušné zariadenie obsahujúce okrem iného klince", informovala dnes večer belgická federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia podľa nej ďalej zhabali chemické látky a vlajku extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Belgická polícia uskutočnila dnes v reakcii na útoky na medzinárodnom letisku Zaventem a v stanici metra Maelbeek razie a prehliadky na viacerých miestach v Bruseli.

K zodpovednosti za útoky sa prostredníctvom vyhlásenia zverejnenom cez vlastnú tlačovú agentúru prihlásila skupina Islamský štát. Toto tvrdenie však ešte nebolo úradmi oficiálne potvrdené, pripomenula agentúra AP.

Na snímke možní atentátnici.
Foto: Twitter/Hadrien Jame

Belgická federálna polícia vyhlásila pátranie po podozrivom na úteku v prípade bombového útoku na letisko Zaventen, ktorého totožnosť nie je dosiaľ jasná. Muž mal na sebe bledohnedý kabát, čierny klobúk a okuliare a je podozrivý zo spolupráce pri útoku na letisko.

20:10
ÚTOČNÍCI
Polícia zverejnila záber bezpečnostnej kamery, na ktorom vidno troch podozrivých útočníkov. Dvaja z nich mali podniknúť samovražedný útok, pričom tretí je na úteku.

Pátranie po treťom podozrivom potvrdil federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw. Polícia vyzvala verejnosť, aby o jeho prípadnej prítomnosti okamžite informovali úrady.

19:54
Minister vnútra Robert Kaliňák v spravodajstve Markízy potvrdil, že zatiaľ nie sú informácie o nezvestných Slovákoch v Bruseli. Zvýšenie pohotovstného stavu ministerstvo vnútra v najbližších hodinách zváži, dodal Kaliňák.

19:48
Teroristické útoky v Bruseli zdôraznili potrebu zjednotenia svetového úsilia v boji proti terorizmu, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin.

Putin svoj televízny príhovor začal vyjadrením sústrasti rodinám obetí útokov v Bruseli. "O otázkach týkajúcich sa boja proti terorizmu sme hovorili opakovane a účinne proti nemu bojovať je možné iba spojením síl," dodal Putin.



Viacerí ruskí poslanci a ďalší predstavitelia v minulosti opakovane kritizovali neochotu Západu spolupracovať v boji proti terorizmu aj s Moskvou, ktorá vyplýva zo sporu ohľadne krízy na východe Ukrajiny, pripomenula v tejto súvislosti agentúra AP.

19:40
Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes úprimnú sústrasť Belgicku a jeho obyvateľom, informoval Biely dom. Obama to uviedol počas telefonického rozhovoru s belgickým premiérom Charlesom Michelom. Politici spolu telefonovali v reakcii na dnešné teroristické útoky v belgickej metropole Brusel. Obama Belgicku ponúkol pomoc pri vyšetrovaní celého incidentu, ako aj pri pátraní a potrestaní zodpovedných osôb.

Biely dom spresnil, že Obama zopakoval podporu Spojených štátov Belgičanom, NATO a Európskej únii. Spojené štáty tiež zaviazal k plnej spolupráci pri úsilí bojovať s terorizmom. Šéf Bieleho domu dnes uzatvára historickú návštevu Kuby.

19:22
Taliansko nezvýši doterajší druhý najvyšší stupeň pohotovosti ani po teroristických útokoch v Bruseli, ktoré si dnes vyžiadali desiatky životov a viac ako 200 zranených.

19:18
Veľká Británia sprísňuje v reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli kontroly na svojich štátnych hraniciach. Zintenzívnenie sa prejaví väčším počtom pohraničníkov v službe a zvýšením počtu kontrolovaných motorových vozidiel. Informovala o tom dnes britská ministerka vnútra Theresa Mayová.

Už skôr Scotland Yard uviedol, že sa zvýši policajná prítomnosť na dopravných uzloch, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Stupeň varovania pred teroristickou hrozbou zostane však na Britských ostrovoch nezmenený, teda druhý najvyšší, čo zodpovedá popisu, že teroristický útok je veľmi pravdepodobný.

Veľká Británia nie je súčasťou schengenského priestoru a na nej hraniciach sa tak pohyb kontroluje permanentne.

19:16
Prezidentský palác si uctil obete
Na snímke vlajky Slovenskej republiky a Európskej únie sú spustené na pol žrde po teroristických útokoch v Bruseli. V Bratislave 22. marca 2016.
Foto: TASR/Andrej Galica

19:07
Miesto útoku v Bruseli




19:04
Nemecko pomôže Belgicku
Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v reakcii na teroristické útoky v Bruseli vyhlásila, že jej krajina bude spolupracovať s Belgickom v snahe vypátrať a potrestať zodpovedné osoby. Zároveň oznámila, že vláda prerokuje dôsledky týchto udalostí pre Nemecko na stredajšom zasadnutí, informuje agentúra Reuters.

Podľa Merkelovej bude Nemecko s belgickými bezpečnostnými orgánmi "všemožne spolupracovať, aby boli nájdení, určení a potrestaní vinníci" dnešných útokov na letisku a stanici metra v Bruseli, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených. Kancelárka sa v tejto súvislosti spojila s belgickým premiérom Charlesom Michelom a vyjadrila mu "plnú solidaritu", dopĺňa agentúra AP.

Zástava EÚ a belgická národná zástava sú stiahnuté na pol žrde po teroristických útokoch v Bruseli pred belgickým veľvyslanectvom v Berlíne 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere po dnešných teroristických útokoch v Belgicku oznámil sprísnenie bezpečnostných opatrení "v oblasti kritickej infraštruktúry" Nemecka, ako aj pozdĺž nemeckých hraníc s Belgickom, Francúzskom a Holandskom.

18:51
Česká vláda by ešte dnes na večernom mimoriadnom rokovaní, ktoré zvolal premiér Bohuslav Sobotka, mala schváliť vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia krajiny a posilnenie policajných hliadok patrolujúcich v uliciach Prahy a ďalších veľkých miest ČR príslušníkmi armády v sile rádovo stoviek mužov, a to už od stredajšieho rána. Informovali o tom české elektronické médiá s odvolaním sa na slová ministra vnútra ČR Milana Chovanca na parlamentnej pôde.

"Nemáme žiadne informácie o tom, že by Českej republike hrozilo aktuálne nebezpečenstvo," informoval šéf rezortu zákonodarcov.

18:49

Českí poslanci si minútou ticha uctili obete útokov a väčšina z nich následne odmietavo reagovala na prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek vyzval krajanov, aby podľa možností odložili cesty do Bruselu, a tým, ktorí sa zdržiavajú v tomto meste a v Belgicku vôbec, odporučil, aby sa vyhýbali verejným priestranstvám.

"Som v šoku, je to tragédia. Teroristi útočia v srdci Európskej únie, ktorá sa k prisťahovalcom chová najpriateľskejšie. Pozostalým úprimnú sústrasť," reagoval prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí predseda hnutia ANO Andrej Babiš.

Jsem v šoku, je to tragédie. Teroristi útočí v srdci EU, které se k přistěhovalcům chová nejpřátelštěji. Pozůstalým upřímnou soustrast.

Posted by Andrej Babiš on 22. marec 2016


"Európa je vo vojne s radikálnym islamom. To, čo sa deje v Bruseli, nám to znovu pripomína," vyhlásil predseda opozičnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala.

Líder českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip vyjadril presvedčenie, že zodpovedné orgány EÚ i jednotlivých členských krajín únie po dnešných útokoch pochopia, že nejde o nič iné ako o vyvolávanie chaosu a atmosféry strachu na starom kontinente. Podľa jeho názoru sú nutné razantné opatrenia priamo na miestach vojnových konfliktov, ako aj stabilizácia tamojšej situácie i zmena azylovej politiky.

18:35
TRI BOMBY
Na medzinárodnom letisku Zaventen v Bruseli sa nachádzali tri bomby, pričom tretia neexplodovala a zničili ju riadeným výbuchom. Uviedol to dnes guvernér provincie Flámske Brabantsko Lodewijk De Witte, ktorého cituje belgická agentúra Belga.

Prítomnosť tretej nálože na letisku, ktorú po prvých dvoch výbuchoch zneškodnili bezpečnostné zložky, potvrdila pre médiá aj hovorkyňa letiska Florence Mulsová. Pri prvých dvoch výbuchoch zomrelo najmenej desať ľudí a okolo 100 ďalších utrpelo zranenia. Tretiu bombu zneškodnili podľa Mulsovej "riadenou akciou".

Na snímke žena vytvára zo sviečok tvar srdca pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP

18:23
SLOVENSKÍ OPERÁTORI REAGUJÚ
Hlboký zármutok a solidaritu so všetkými ľuďmi v Bruseli vyjadrili dnes aj najväčší slovenskí mobilní operátori.

Z dôvodu udalostí, ktoré sa dnes ráno odohrali v hlavnom meste Belgicka, sa Orange Slovensko rozhodlo zrušiť účtovanie hovorov z a do Belgicka od dnešného dňa (22.3.) do štvrtka (24.3.). "Veríme, že aspoň takto symbolicky pomôžeme zmierniť dopad týchto udalostí a uľahčíme komunikáciu našich spoluobčanov, ktorí žijú alebo majú blízkych v Bruseli," píše sa v informácii, ktorú spoločnosť poskytla TASR.

Dovoľujeme si vyjadriť našu solidaritu všetkým ľuďom v Bruseli. Z dôvodu udalostí, ktoré sa dnes ráno odohrali v hlavnom...

Posted by Orange on 22. marec 2016


"Vieme, aké dôležité je byť v ťažkých chvíľach v kontakte s najbližšími. Preto sme sa rozhodli zareagovať na katastrofu v Belgicku a na znak spolupatričnosti nebudeme zákazníkom účtovať roamingové volania a SMS medzi Slovenskom a Belgickom. Platí to pre všetky volania a SMS z Belgicka na Slovensko, zo Slovenska do Belgicka a takisto volania a SMS v rámci Belgicka." Reagoval na udalosti v Belgicku Slovak Telekom. Táto zmena, ako uvádza v informácii, platí od 22. marca až do 4. apríla pre všetkých zákazníkov Telekomu bez ohľadu na to, či využívajú paušál alebo predplatenú kartu. Zákazníkom sa služby prestanú účtovať automaticky. V prípade, ak by bol zákazníkom s predplatenou kartou strhnutý kredit, bude mu spätne vrátený.

Vážení zákazníci,dovoľte nám touto cestou vyjadriť úprimnú sústrasť a solidárnosť s obeťami útokov v Bruseli. Vieme,...

Posted by Telekom SK on 22. marec 2016


18:22
Najvyšší poľský predstaviteľ Andrzej Duda sa po teroristických útokoch v Bruseli vyslovil pri dnešnom prijatí členov Symfonického orchestra Severonemeckého rozhlasu (NDR) z Hamburgu v Prezidentskom paláci vo Varšave za spoločnú obranu európskych hodnôt.

18:16
Predseda talianskej vlády Matteo Renzi vyzval po teroristických útokoch v Bruseli dnes Európu, aby nerezignovala na slobody a svoju identitu. Súčasne apeloval na Európsku úniu, aby uzavrela "európsky bezpečnostný pakt".

18:03
Skupina Islamský štát (IS) strávila dva mesiace plánovaním teroristických útokov na "letiská a železničné stanice" v Európe, pôvodne však nemala v úmysle zaútočiť v Bruseli. Plány zmenila po tom, ako minulý piatok zatkli v belgickom hlavnom meste Salaha Abdeslama, známeho ako strojcu vlaňajších útokov v Paríži. Informoval o tom dnes predstaviteľ irackých spravodajských služieb, ktorého cituje agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ, odvolávajúci sa na zdroje zo sýrskeho mesta Rakka obsadeného IS, pre AP uviedol, že Iračania oboznámili európske krajiny s uvedenými plánmi, ale Brusel vtedy ešte "nebol ich súčasťou".

Militanti IS zmenili svoju operáciu a presunuli ju do Bruselu práve na základe Abdeslamovho zatknutia v tamojšej štvrti Molenbeek, tvrdí citovaný predstaviteľ.

Iný vysoko postavený predstaviteľ irackých spravodajských služieb potvrdil, že "za touto operáciou stál Dáiš (arabská skratka staršieho názvu IS) a bola naplánovaná v Rakke pred dvoma mesiacmi". Pod podmienkou anonymity tiež varoval, že IS má "troch samovražedných útočníkov, korí spáchajú ďalší útok".

18:00
Belgické centrum pre krízové situácie dnes povolilo ľuďom nachádzajúcim sa v metropole Brusel voľný pohyb a stiahlo tak odporúčanie nevychádzať z domov.

17:55
Predstavitelia Islamskej nadácie na Slovensku pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť. Útok v Bruseli označili za barbarský. "Odmietame akékoľvek cynické zneužívanie tejto tragédie politikmi, ktorí úmyselne šíria paniku a strach," napísali dnes v stanovisku.

Politické strany požiadali, aby sa vyvarovali paušalizovania, "ktorého cieľom sa už v prvých medializovaných vyjadreniach stávajú najmä utečenci hľadajúci bezpečný domov v Európe alebo príslušníci náboženských a etnických menšín žijúci v Európe".

17:46
Na snímke muž kľačiac si prezerá odkaz napísaný kriedou pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP

Na snímke odkaz solidarity napísaný kriedou "Prečo sa to stále deje" je pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP


17:27
Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann dnes popoludní krátko reagoval na teroristické útoky v Bruseli. Belgicku prisľúbil všestrannú podporu Rakúska a zdôraznil, že práve teraz by sa Európa mala zomknúť, veď k útokom došlo v Bruseli, ktorý je aj centrom európskych a euroatlantických štruktúr.

Šéf rakúskej vlády hovoriac o dnešku ako o "dni smútku" kondoloval rodinám a priateľom obetí a ubezpečil, že aj v budúcnosti urobí maximum pre to, aby sa zabránilo podobným útokom, informovala tlačová agentúra APA.

Tolerancia, ľudskosť, demokracia a solidarita sa nenechajú otriasť zbabelými činmi. Európa stojí bok po boku, zdôraznil rakúsky spolkový kancelár.

17:17
Fotografie troch podozrivých z teroristických útokov v Bruseli zverejnil dnes belgický internetový server hln.be a iné médiá krajiny.

Polícia zverejnila medzičasom podobizne dvoch z podozrivých.

Obaja muži, ktorí sa podľa mediálnych informácií na videozázname z bezpečnostných kamier na letisku Zaventem rozprávali krátko pred útokom o tejto akcii, prišli pri nej zrejme o život. Po treťom mužovi polícia intenzívne pátra.

Zábery sa v médiách objavili napriek žiadosti belgickej federálnej prokuratúry, aby nešírili žiadne informácie o vyšetrovaní, informovala televízia VTM.

Identita podozrivých zatiaľ nie je známa.




17:13
Wall Street zareagovala na dnešné teroristické útoky v Bruseli miernym poklesom. Predtým sa niektoré európske burzy dostali pod veľký tlak. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Kľúčový newyorský index Dow Jones Industrial sa o 16.30 SEČ nachádzal na úrovni 17.607,57 bodu. To bolo o 16,30 bodu alebo 0,09 % menej ako v pondelok (21. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Na začiatku dnešného obchodovania index stratil takmer 0,30 %. Na začiatku týždňa sa kľúčový americký index dočasne dostal na najvyššiu úroveň v tomto roku.

Širší index S&P 500 oslabil o 0,22 % na 2046,99 bodu a technologický index Nasdaq 100 o 0,07 % na 4423,93 bodu.

17:12
Bezpečnostné zložky sa domnievajú, že prinajmenšom jedna z náloží odpálených dnes ráno teroristami na letisku v Bruseli bola v podobe tzv. kufríkovej bomby. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Ten istý zdroj podľa nej potvrdil informáciu o prítomnosti konkrétnych dôkazov, že na letisku sa odpálil i jeden samovražedný útočník. Doplnil, že je zatiaľ nejasné, či za dnešnými výbuchmi v Bruseli stojí skupina okolo Salaha Abdeslama, údajného strojcu novembrových útokov v Paríži, ktorého sa podarilo zatknúť minulý piatok v bruselskej štvrti Molenbeek, alebo či boli priamou odvetou za jeho zatknutie.

17:05
Útoky v belgickej metropole Brusel, v dôsledku ktorých zomrelo 34 ľudí a polícia uzavrela mesto, priniesli do Európy rovnaké utrpenie, aké sa odohráva na Blízkom východe dennodenne, uviedla dnes na návšteve Jordánska vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová.

"Toto je veľmi smutný deň pre Európu, keď Európa a jej metropola zažívajú rovnakú bolesť, akú tento región nesie každý jeden deň," uviedla Mogheriniová.
Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.
Foto: TASR/AP


17:04
Moslimovia žijúci na Slovensku sú rozhorčení z dnešných teroristických útokov v Bruseli. Pozostalým obetí vyslovili úprimnú sústrasť. "Vždy cítime nevýslovnú bolesť, keď zomierajú nevinní ľudia," uviedli dnes predstavitelia Islamského centra v Bratislave v stanovisku.

Islam podľa hovorcu centra Ibrahima Mahmouda odmieta akékoľvek násilie. Každý, kto tvrdí, že takto činí v mene Boha, podľa neho klame. Zabíjať v mene akéhokoľvek náboženstva je pre každého úprimne veriaceho človeka neprípustné, upozornil.

17:02
Predseda EP Martin Schulz vyzval zamestnancov, aby pracovali v stredu (23.3.) z domu a rozhodol o uzatvorení všetkých parlamentných budov s výnimkou hlavnej. Tá zostane otvorená, ale bude ďalej posilnená jej bezpečnosť prostredníctvom systematických kontrol tašiek a preukazov totožnosti.

Takisto boli zrušené všetky služobné cesty, stretnutia a návštevy s platnosťou pre dnešné popoludnie a zajtrajšok.
Martin Schulz
Foto: TASR/AP


17:00
Európsky parlament (EP) po dnešných teroristických útokoch v Bruseli zvýšil stupeň ohrozenia na "oranžový" a posilnil bezpečnosť v úzkej spolupráci s belgickými úradmi. Zamestnanci EP boli požiadaní, aby zostali v bezpečí tam, kde sa nachádzajú, až do odvolania. TASR o tom informovala Soňa Mellak, tlačová atašé z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Európsky parlament ostáva otvorený, uzatvorený bol však vchod pre návštevníkov a tiež Parlamentárium.

16:45
Belgicko sa po dnešných teroristických útokoch v metropole Brusel ponorí na tri dni do štátneho smútku. Oznámil to belgický minister vnútra Jan Jambon

16:40
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazenevue po utorkových teroristických útokoch v Bruseli vyhlásil, že EURO 2016 vo futbale budú sprevádzať tie najprísnejšie bezpečnostné opatrenia.

16:25


16:17
Americký prezident Barack Obama prisľúbil, že USA spravia všetko, čo je potrebné, aby pomohli Belgicku vydať spravodlivosti páchateľov dnešných teroristických útokov v belgickom hlavnom meste Brusel.




16:01
Útoky v Bruseli odsúdili káhirská mešita al-Azhar i Vatikán.

15:55
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil dnešné teroristické útoky v Bruseli a vyhlásil, že nie je rozdiel medzi teroristickými organizáciami, či už sú to kurdskí militanti útočiaci v Ankare, alebo osoby stojace za výbuchmi v hlavnom meste Belgicka.

15:32
Rozsah a intenzita teroristických útokov v Bruseli jednoznačne svedčia o tom, že išlo o dlhodobo a dôkladne pripravenú konšpiratívnu akciu. Vyslovil dnes svoj názor pre TASR bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

15:15

13 novembre - 22 mars. L'hommage de Plantu #Bruxelles #Brussels >> http://bit.ly/1T4VUDq

Fotka uverejnená používateľom Le Monde (@lemondefr),




15:13
Pozrite si záznam po rokovaní Bezpečnostnej rady SR


15:00
Posilnené bezpečnostné opatrenia vo svete


14:54
Pozrite si fotogalériu z Bruselu.


14:48
Teroristické útoky na Brusel sa dali očakávať a ich cieľom bolo vyvolať des a hrôzu a zastrašiť obyvateľstvo. Zdôraznil dnes pre TASR bezpečnostný analytik Ivo Samson.

14:42
Stredajšie jednodňové cyklistické preteky Dwars door Vlaanderen v Belgicku sa uskutočnia napriek krvavým teroristickým útokom, ktoré v utorok zasiahli metropolu Brusel. Na Dwars door Vlaanderen by sa mali predstaviť aj traja slovenskí cyklisti v službách tímu Tinkoff Erik Baška, Michael Kolář a Juraj Sagan.

14:39
Na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave platia zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Na snímke policajt hliadkuje pred Letiskom M. R. Štefánika v Bratislave 22. marca 2016. V súvislosti s dnešnými výbuchmi na letisku Brusel-Zaventem v Belgicku rozhodol bezpečnostný výbor Letiska M. R. Štefánika v Bratislave o sprísnení bezpečnostných opatrení na letisku.
Foto: TASR - Michal Svítok




14:26
Belgická polícia dnes v Bruseli a priľahlej oblasti spustila pátranie po podozrivých osobách, ktoré by mohli byť zapletené do dnešných útokov na letisku Zaventem a v bruselskom metre. Útoky si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 26 obetí na životoch.

14:23
Belgická polícia našla nevybuchnutú samovražednú vestu a dva kusy automatickej zbrane Kalašnikov na bruselskom letisku. Informuje televízia BBC.

14:15
Zamestnanci na Stálom zastúpení pri EÚ aj zamestnanci a rodinní príslušníci všetkých pracovníkov Stálej misie pri NATO a Zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve sú v poriadku. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v súvislosti s dnešnými útokmi v Bruseli.

Belgické úrady podľa rezortu intenzívne pracujú na identifikácii obetí a zranených. "Vzhľadom na rozsah tragédie a bezpečnostných opatrení žiadajú o pochopenie, keďže istý čas potrvá, kým budú k dispozícii presné zoznamy podľa národností," dodalo ministerstvo.

14:03
Americký minister zahraničných vecí John Kerry dôsledne sleduje situáciu v Bruseli. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť nad obeťami útokov. "Spojené štáty stoja pri Belgičanoch. Sme pripravení podporiť vyšetrovanie ako to bude potrebné," povedal Kerryho hovorca.

14:01
Pozrite si exkluzívne video natočené očitým svedkom priamo po výbuchu bomby na bruselskom letisku.


13:55
V Bruseli začali hliadkovať ozbrojené protiteroristické jednotky.
Na snímke špeciálne jednotky hliadkujú v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP


13:52
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v Paríži vyzval na posilnenie európskej spolupráce a koordinácie v boji s terorizmom. Stalo sa tak v súvislosti s dnešnými udalosťami v Bruseli, kde pri sérii výbuchov zahynulo najmenej 26 ľudí a ďalšie desiatky sú zranené.

13:35
Premiér SR Robert Fico vyjadril na sociálnej sieti úprimnú sústrasť ako aj veľké pohoršenie nad tým, že niekto chce riešiť politickú agendu zabíjaním nevinných.

Chcem vyjadriť sústrasť, ale aj veľké pohoršenie nad tým, že niekto chce riešiť politickú agendu zabíjaním nevinných....

Posted by Robert Fico on Tuesday, March 22, 2016


13:30
Viac ako 200 letov do Bruselu bolo zrušených, informuje agentúra AP.

13:24
Pozrite si sumár reakcií svetových lídrov.

13:22
K útokom v Bruseli sa prihlásil Islamský štát.

13:18
Podľa prezidenta SR Andreja Kisku je útok v Bruseli útokom na našu slobodu.

ÚTOK NA NAŠU SLOBODUBelgicko sa dnes stalo obeťou tragického teroristického útoku. Početné obete nás všetkých napĺňajú...

Posted by Andrej Kiska on Tuesday, March 22, 2016


13:09
Ruský premiér Dmitrij Medvedev označil bruselské útoky za barbarský akt.



13:08
Český premiér Bohuslav Sobotka: "Nesmieme sa nechať zastrašiť."



13:05
Minister finacií SR Peter Kažimír je šokovaný z činov v Bruseli



13:04
Medzi obeťami ani zranenými výbuchov v Bruseli nie sú podľa aktuálnych informácií Slováci.

13:02
Eiffelova veža, ktorá je jednou z dominánt francúzskej metropoly, bude dnes večer osvetlená vo farbách belgickej trikolóry.

13:00
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril úrimnú ľútosť nad tragédiou v Bruseli. "V tento temný deň všetci stojíme pri našom spojencovi, Belgicku. Toto je útok na naše hodnoty a na našu otvorenú spoločnosť. Terorizmu sa nepodarí vyhrať nad demokraciou," povedal Stoltenberg



12:49
Útok na letisku označila prokuratúra za teroristický útok pravdepodobne spáchaný najmenej jedným samovražedným atentátnikom. Informoval o tom federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw, ktorý potvrdil aj výbuch v metre, pričom však o ňom nehovoril ako o atentáte.

12:38
V súvislosti s dnešnými výbuchmi na letisku Brusel-Zaventem v Belgicku rozhodol bezpečnostný výbor Letiska M. R. Štefánika v Bratislave o sprísnení bezpečnostných opatrení na letisku. Ich cieľom je maximálna bezpečnosť cestujúcich pri odletoch a príletoch.

12:33
Priamo v Bruseli sa nachádza aj šéf konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár. "Miesto, kde rokujeme, je v blízkosti oboch staníc metra, kde nastali výbuchy," referoval. "Všetky tie miesta, kde explózie nastali, poznáme, pohybujeme sa na nich často. Aj preto je to, čo sa stalo, pre mňa naozaj desivé," priznal prezident KOZ.

12:28
Slovensko by v dôsledku dnešných útokov v Bruseli mohlo zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia. Po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady to pripustil premiér Robert Fico (Smer-SD).

12:25
Pred budovou Európskej komisie stiahli vlajky na pol žrde.



12:22
Prezident SR Andrej Kiska povedal dnes v súvislosti s teroristickými útokmi v Belgicku, že našu spoločnosť nesmie premôcť strach. Podľa jeho slov je otrasné, že aj v modernom svete sa stále nájdu ľudia, ktorí dokážu spáchať takéto teroristické činy. Každý takýto čin by mal všetkých v Európe povzbudiť ešte k väčšej jednotnosti, solidarite a spoločnému boju proti extrémizmu.

12:17
Putin označil útoky v Bruseli za barbarské činy

12:11
Slovenská informačná služba po sérii dnešných teroristických útokov v Bruseli prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia.

12:09
Reportáž Tablet.TV o situácii v Bruseli


12:06
Sociálna sieť Facebook dnes aktivovala službu "safety check", aby ľudia, ktorí sa dnes nachádzali alebo ešte nachádzajú v blízkosti dejísk série atentátov v Bruseli, mohli dať vedieť svojim blízkym, že sú v poriadku.

Túto službu Facebook sprístupnil aj vlani v novembri, keď sériu teroristických útokov zažil Paríž, kde vtedy zahynulo 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia. Šlo súčasne o prvý prípad, keď bola takáto "bezpečnostná kontrola" spustená pri inej príležitosti než pri živelnej pohrome.

12:00
"Vrátili sme sa do stavu pohotovosti po útokoch v Paríži," konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák.

11:53
Premiér Robert Fico vyjadril sústrasť a veľké pohoršenie na tým, že sa niekto snaží riešiť politickú agendu zabíjaním nevinných ľudí. Uviedol to po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. "Odporučil som všetkým ministerstvám a orgánom štátnej správy, aby nevysielali ľudí do Belgicka, rovnako dávam takéto odporúčanie aj všetkým ľuďom," uviedol Fico.

11:47
Železničná a cestná doprava medzi Francúzskom a Belgickom je úplne zastavená v súvislosti s dnešnou sériou výbuchov v Bruseli, ktoré si podľa najnovšej bilancie belgických médií vyžiadali najmenej 21 obetí na životoch.
11:45
Pozrite si fotogalériu priamo z Bruselu


11:34
Takto to vyzeralo po výbuchu v stanice metra, ktorá sa nachádza neďaleko štvrte EÚ.


11:24

Teroristické útoky na letisku a v metre v Bruseli sú demonštráciou sily teroristov a reakciou na zadržanie predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama. Uviedol dnes pre TASR bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

11:22
Spoločnosť Eurostar dnes v reakcii na výbuchy v Belgicku pozastavila železničné spojenie medzi Londýnom, Parížom a Bruselom cez Eurotunel popod Lamanšský prieliv. "V súčasnosti nepremávajú nijaké vlaky zo (stanice) Brusel Midi," oznámil Eurostar na Twitteri.

11:18
Parížska policajná prefektúra dnes nariadila posilniť vo francúzskej metropole ochranu letísk, železničných a autobusových staníc a prostriedkov verejnej dopravy.
Polícia dnes v Paríži uzavrela okolie železničnej stanice Gare du Nord. Na mieste pracujú pyrotechnici, informoval bez bližších podrobností spravodajca webového portálu Le Petit Journal.

11:07
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí je šokované teroristickými útokmi v Bruseli. Rezort vo svojom vyhlásení vyjadruje sústrasť rodinám obetí a solidaritu belgickej vláde a občanom Belgicka. Zároveň slovenským občanom odporučil necestovať do Bruselu.

11:04
Vedenie belgickej futbalovej reprezentácie zrušilo utorňajší tréning pred budúcotýždňovým prípravným zápasom s Portugalskom.

11:02
Autobusový dopravca Student Agency, ktorý prevádzkuje denné spojenie na trase Praha - Brusel - Londýn rieši, či linky na tejto trase dnes vôbec vypraví. Ako zdôraznil hovorca dopravcu Aleš Ondrůj, prioritou je bezpečnosť cestujúcich.

10:57
Belgické tajné služby mali poznatok o hroziacom teroristickom útoku, nevedeli však, kedy a kde k nemu dôjde, uviedla dnes televízia BFMTV s tým, že túto informáciu tajné služby mali od pondelka.

10:54
Teroristické útoky, ktoré sa dnes ráno odohrali v belgickom Bruseli, neboli podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa neočakávanou vecou. Teroristické útoky na letisku a v metre v Bruseli sú zrejme reakciou na zadržanie predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama. Domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

10:48
Ministerstvo vnútra SR a Prezídium Policajného zboru v súvislosti so situáciou v Belgicku prijíma mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Zamerajú sa na miesta zvýšeného počtu ľudí.

10:44
Podľa Richarda Sulíka sa Európa nachádza vo vojne.
Európa sa nachdáza vo vojne

EURÓPA SA NACHÁDZA VO VOJNE A MUSÍ POCHOPIŤ, ŽE SA MUSÍ ZAČAŤ BRÁNIŤ.Skutočne brániť znamená uzavrieť a dôsledne chrániť svoje hranice, vykázať všetkých, ktorí naše zriadenie ohrozujú (takzvaní Gefährder, len Nemecko ich eviduje 8 tisíc, Francúzsko 10 tisíc), vykázať všetkých cudzincov, ktorí v Európe páchajú priestupky trestné činy. Riešenie určite nie je dohoda s Tureckom, na konci ktorého je bezvízový styk pre 75 miliónov Turkov.Pozostalým úprimnú sústrasť.

Posted by Richard Sulik on Tuesday, March 22, 2016


10:42
Z Bratislavy sa nelieta na letisko Zaventem.

10:38
Česká polícia po výbuchoch v Bruseli posilnila ochranu letísk a metra.

10:34
Predseda vlády SR Robert Fico zvoláva dnes, v utorok 22. marca o 11.00 h v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s udalosťami v Bruseli.

10:32
Podľa belgických médii mal nastať výbuch aj na ďalšej stanici Schuman.

10:31
Letisko Zaventem bolo terčom samovražedného atentátu.

10:22
Výbuchy v Bruseli zatiaľ nespájajú so zadržaním Abdeslama
Je predčasné spájať dnešné výbuchy na letisku v Bruseli so zadržaním predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama, uviedol pre korešpondenta agentúry TASS zdroj z belgickej polície.

10:18
Slovenskí europoslanci reagujú na výbuchy v Bruseli

Dnes som chcela letieť domov. Letom o 10,10. Musela som ešte ostať tu. V Bruseli. Vybuchla odletová hala. Je fajn mať v...

Posted by Monika Flašíková-Beňová on Tuesday, March 22, 2016


10:16
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk k situácii v Bruseli



10:13
Miesta výbuchov v Bruseli.



10:10
Výbuchy v Bruseli odsúdil aj britský premiér David Cameron: "Som šokovaný," povedal na sociálnej sieti. Prisľúbil akúkoľvek pomoc



10:00
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preveruje prítomnosť Slovákov v Bruseli.



9:50
K explóziám došlo štyri dni po zadržaní Salaha Abdeslama - predpokladaného hlavného strojcu parížskych útokov - pri protiteroristickej razii v Bruseli.

Belgická agentúra BELGA s odvolaním sa na políciu uviedla, že pri dnešných výbuchoch na letisku v Bruseli prišiel o život najmenej jeden človek a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia. Ide o prvú oficiálnu bilanciu.

Belgické médiá, napríklad denník La Derniere Heure, informovali najnovšie o najmenej 12 obetiach a 30 zranených. Medzi zranenými je údajne aj viacero detí. Podľa zdrojov blízkych zasahujúcim hasičom je obetí najmenej 17.

Belgické médiá pripúšťajú, že môže ísť o teroristický útok. Niekoľkí očití svedkovia totiž uviedli, že pred výbuchmi začuli streľbu a výkriky v arabčine.

Belgická vláda v reakcii na udalosti z dnešného rána zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší.




Belgická prokuratúra potvrdila, že na letisku Zaventem došlo k výbuchom, ale zatiaľ ich neoznačila za teroristický útok.

Letiskom Zaventem dnes krátko pred 08.00 h SEČ otriasla najmenej jedna explózia. Televízia BFMTV a viacero spravodajských webov, napríklad britského denníka Guardian, informovali o dvoch explóziách.

Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA.

Dodali tiež, že po výbuchoch bola hala plná dymu, ale nevypukol požiar.

Výbuchy vyvolali paniku medzi cestujúcimi, ale personálu, záchranárom a bezpečnostným zložkám sa ju podarilo zvládnuť.

Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Belgické úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa nevydávalo na cestu k letisku, ktoré je až do odvolania uzavreté. Na letisku boli zrušená všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF.

K explóziám došlo štyri dni po zadržaní predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama pri protiteroristickej razii v Bruseli.

Belgická vláda: Výbuchy na bruselskom letisku sú teroristickým činom

Explózie, ktoré dnes ráno otriasli letiskom Zaventem, boli teroristickým činom, informovala dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na komuniké belgickej vlády.

V súvislosti s tým vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

Výbuch hlásia aj z bruselského metra

Stanicou metra Maelbeek v centre Bruselu dnes otriasol výbuch. Táto stanica metra sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie.

Výbuch si podľa belgických médií vyžiadal najmenej jedného zraneného. Doprava na tejto linke metra bola prerušená.

Prevádzkovateľ metra v reakcii na výbuch zatvoril všetky jeho stanice, uviedla agentúra AP.

Krátko pred 08.00 h SEČ otriasla najmenej jedna explózia aj bruselským letiskom Zaventem. Polícia odtiaľ hlási zatiaľ najmenej jednu obeť, ale podľa médií ich je údajne až 17.

Belgická vláda v reakcii po udalostiach na letisku zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý.

Belgická prokuratúra potvrdila, že na letisku Zaventem došlo k dvom výbuchom, ale zatiaľ ich neoznačila za teroristický útok. Očití svedkovia však tvrdia, že pred explóziou počuli streľbu a výkriky v arabčine.