Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jens Stoltenberg označil letecké nešťastie v Španielsku za tragédiu

Jens Stoltenberg Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov sa tragédia dotýka celej rodiny NATO, pretože o život prišli pri nej ľudia z viacerých krajín.

Brusel 26. januára (TASR) - Hlboký smútok nad leteckým nešťastím v Španielsku a sústrasť pozostalým i krajinám, z ktorých pochádzali obete, vyjadril dnes v reakcii na tragédiu na leteckej základni NATO Los Llanos neďaleko Albacete na juhovýchode Španielska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Podľa jeho slov sa tragédia dotýka celej rodiny NATO, pretože o život prišli pri nej ľudia z viacerých krajín.

Identita obetí, ani zranených naďalej nie je známa.

Nemecko už prostredníctvom rezortu obrany informovalo, že podľa dostupných informácií nefigurujú medzi poškodenými jeho občania, aj keď do 30 nemeckých občanov pôsobí na spomínanej leteckej základni, uviedla tlačová agentúra DPA.

Francúzske ministerstvo obrany potvrdilo, že medzi obeťami je jeden Francúz, ďalších päť je ťažko zranených, píše tlačová agentúra Reuters.

PREČÍTAJTE SI VIAC: Havária bojového lietadla v Španielsku si vyžiadala najmenej 10 obetí

Taliansky rezort obrany informoval, že deväť občanov krajiny je medzi zranenými, sedem z nich utrpelo ľahšie zranenia.

Podľa internetového vydania mienkotvorného španielskeho denníka El País sa na výcvikovom programe NATO v Španielsku podieľali príslušníci ozbrojených síl z Belgicka, Dánska, Francúzska, Grécka, Holandska, Nemecka, Španielska, Talianska, Veľkej Británie i USA. Obete pochádzajú podľa neoficiálnych informácií zo šiestich členských štátov aliancie.

Pri havárii gréckej stíhačky F-16 prišlo dnes o život najmenej 10 ľudí, vrátane oboch pilotov stroja, ďalších najmenej 13 utrpelo zranenia.