Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánsko je pripravené vymeniť militantku Islamského štátu za pilota

Na kombosnímke vľavo jordánsky pilot Muáz Kasásba a vpravo odsúdená iracká samovražedná atentátnička Sádžida Ríšáwíová. Foto: TASR/AP

Vystrašení príbuzní pilota žiadajú vládu, aby bola voči nim otvorenejšia a lepšie ich informovala o priebehu rokovaní zameraných na jeho prepustenie.

Ammán 1. februára (TASR) - Jordánsko dnes oznámilo, že je stále ochotné odovzdať uväznenú irackú militantku Sádžidu Ríšáwíovú Islamskému štátu (IS) v rámci dohody o výmene, ak bude jordánsky pilot Muáz Kasásba prepustený - dokonca aj po tom, čo extrémistická organizácia zavraždila druhého japonského rukojemníka Kendžiho Gota.

Islamský štát oznámil, že zabil aj druhého japonského rukojemníka

Jordánske bezpečnostné a armádne služby sa neustále snažia zistiť, či je ešte pilot nažive. Tlačovej agentúre Reuters to uviedol hovorca jordánskej vlády Muhammad al-Múmaní.

"Stále sme ochotní odovzdať odsúdenú Sádžidu Ríšáwíovú výmenou za návrat nášho syna a nášho hrdinu," dodal hovorca.

Jordánska verejnosť vyvíja nátlak na vládu, aby rokovala s Islamským štátom - odnožou al-Káidy, ktorá dobyla obrovské územie v Sýrii a Iraku. Protesty vypukli v Karaku, domovskom meste pilota, ktorý pochádza z významného jordánskeho kmeňa. Tento kmeň je hlavnou oporou hášimovskej dynastie, ktorá vládne v monarchii.

Vystrašení príbuzní pilota žiadajú vládu, aby bola voči nim otvorenejšia a lepšie ich informovala o priebehu rokovaní zameraných na jeho prepustenie. "Chceme, aby nám vláda hovorila pravdu," povedal strýko pilota Jásín Rawašda. Dodal, že rodina nežiada úplné informácie, ale chce aspoň vedieť, či sa snahy o prepustenie vyvíjajú "pozitívnym smerom, alebo nie".

Japonská vláda aj Obama odsúdili popravu japonského novinára

Pilotov otec Safí Kasásba uviedol, že má strach, ale stále vláde dôveruje.

Oddaný spojenec Západu Jordánsko údajne vedie nepriame, zákulisné vyjednávania prostredníctvom kmeňových vodcov v susednom Iraku, napísala dnes tlačová agentúra AP.

Pilota Kasásbu zajali vlani v decembri, keď sa jeho stíhačka F-16 zrútila na sýrske územie, ovládané militantmi z Islamského štátu.

Jordánsko dnes zároveň ostro odsúdilo zabitie druhého japonského rukojemníka Islamského štátu a uviedlo, že militantná organizácia odmietla všetky snahy, vynaložené jordánskym kráľovstvom na jeho prepustenie.

Militanti IS zverejnili v sobotu video, ktoré údajne zachytáva odrezanie hlavy novinárovi Gotovi. Extrémisti ho zadržiavali ako rukojemníka spolu s jordánskym pilotom. V sobotňajšom videu sa však jordánsky pilot vôbec nespomína.

Islamský štát požaduje výmenou za pilotov život prepustenie Ríšáwíovej. Jordánsko ju uväznilo za jej účasť na samovražednom bombovom útoku z roku 2005, pri ktorom bolo v jordánskom hlavnom meste Ammán zabitých 60 ľudí.