Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Juncker a Tusk pozvali Trumpa do Európy na summit EÚ-USA

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) a predseda Európskej rady Donald Tusk Foto: TASR/AP

Juncker a Tusk zdôraznili, že úzka spolupráca medzi EÚ a USA pomôže obom stranám čeliť nebývalým výzvam.

Brusel 9. novembra (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v spoločnom liste zablahoželali Donaldovi Trumpovi, ktorý sa stane v poradí 45. prezidentom Spojených štátov.


Teraz.sk prináša všetky dôležité informácie ohľadne výsledkov prezidentských volieb v USA: ONLINE: Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal Donald Trump


Obaja najvyšší lídri Európskej únie pripomenuli, že strategické partnerstvo medzi EÚ a Spojenými štátmi má "svoje korene v našich spoločných hodnotách slobody, ľudských práv, demokracie a viery v trhovú ekonomiku".

"V priebehu rokov EÚ a USA spolupracovali s cieľom zabezpečiť mier a prosperitu pre našich občanov i pre ľudí na celom svete. Dnes je viac ako inokedy dôležité posilnenie transatlantických vzťahov," uvádza sa v ich spoločnom stanovisku.

Juncker a Tusk zdôraznili, že úzka spolupráca medzi EÚ a USA pomôže obom stranám čeliť nebývalým výzvam, ako sú Islamský štát/Dáiš, ohrozenie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, klimatické zmeny alebo migrácia.

Podľa ich stanoviska je strategické partnerstvo medzi EÚ a USA "našťastie široké a hlboké", lebo siaha od spoločného úsilia o posilnenie energetickej bezpečnosti a riešenie klimatických zmien až po spoločné úsilie čeliť bezpečnostným hrozbám na východe Európy a v jej južnom susedstve a rokovania o transatlantickej obchodnej a investičnej dohode (TTIP).

"Mali by sme vynaložiť všetko úsilie, aby sme zabezpečili, že väzby, ktoré nás spájajú, zostanú silné a trvanlivé," napísali Juncker a Tusk. Podľa ich slov Európania veria, že Amerika, ktorej demokratické ideály boli vždy majákom nádeje pre celý svet, bude aj naďalej "investovať" do svojich partnerov, priateľov a spojencov.

Juncker a Tusk využili túto príležitosť a zaslali pozvánku pre Donalda Trumpa na oficiálnu návštevu Európy v rámci summitu EÚ-USA, na ktorom by obe strany chceli zadefinovať podobu vzájomných vzťahov na najbližšie štyri roky.