Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal Donald Trump

Víťaz prezidentských volieb Donald Trump. Foto: TASR

Meno nového prezidenta USA je známe. Náš ONLINE sa končí.

Bratislava/Washington 9. novembra (Teraz.sk/TASR) - Približne 200 miliónov potenciálnych amerických voličov rozhodlo o novom prezidentovi Spojených štátov, volebné miestnosti zavreli dnes o 05:00 SEČ. Postupné spresňovanie volebných výsledov, ako aj reakcie na ne vám dnes budeme prinášať ONLINE.

Hlavný súboj o Biely dom sa odohral medzi dvoma hlavnými protagonistami - kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou a kandidátom republikánov Donaldom Trumpom.

Všetko o volebnom dni v USA nájdete v správe: ONLINE: Clintonová alebo Trump? Deň prvý


22:00
Náš ONLINE sa končí. V mene celej redakcie Teraz.sk vám ďakujeme, že ste voľby prezidenta USA sledovali spolu s nami.

21:45
Prehľad volebných výsledkov v USA.



21:31
Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil dnes úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017.

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan.
Foto: TASR/AP


21:20
V amerických štátoch Oregon, Connecticut a New York prebiehajú protesty proti volebným výsledkom.

Na kombosnímke v amerických štátoch Oregon, Connecticut a New York prebiehajú 9. novembra 2016 protesty proti volebným výsledkom.
Foto: TASR/AP


21:08
Budúcemu 45. americkému prezidentovi Trumpovi a jeho manželke Melanii zagratulovali Bushovci. Bol medzi nimi 41. americký prezident George Bush starší aj jeho syn, 43. americký prezident George W. Bush.




Republikáni Bushovci mali s Trumpom počas celej prezidentskej kampane napätý vzťah. Bushov mladší syn Jeb Bush bol totiž medzi vyše desiatkou kandidátov na republikánsku nomináciu, ktorých Trump porazil počas primárok. Trumpovi napokon zablahoželal aj on.




20:45
Novozvolený americký prezident Trump sa práve poďakoval svojim fanúšikom a voličom na sociálnej sieti.



20:42
Americkí úradníci dúfajú, že čím skôr opravia Trumpovu hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy, keďže sa stane budúcim prezidentom.

Chodci počas volebného dňa 9. novembra kráčajú okolo poškodenej hviezdy Donalda Trumpa na Hollywood chodníku slávy. Úradníci dúfajú, že ju čím skôr opravia, keďže Trump sa stal prezidentom.
Foto: TASR/AP




20:33
Pred americkým veľvyslanectvom v Londýne prebieha protirasistický protest proti novozvolenenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

Pred americkým veľvyslanectvom v Londýne prebieha 9. novembra 2016 protirasistický protest proti novozvolenenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.
Foto: TASR/AP


20:15
Aktuálny odkaz Clintonovej na sociálnych sieťach: "Nebuďme unavení v konaní dobra, lebo v pravý čas budeme žať, ak nestratíme srdce."



20:03
Budúci americký prezident Donald Trump už ohlásil, že americká armáda zvýši počet vojakov o 90.000 a lodí o 42 a nakúpi ďalších 100 moderných bojových lietadiel, rovnako ako modernizované nukleárne a raketové obranné systémy, uviedli obchodníci na burze.

19:52
Maďarský premiér Viktor Orbán na margo Trumpovho víťazstva povedal, že svetu vždy prospelo, keď sa mu "podarilo vymaniť zo zajatia práve vládnucich ideologických smerov a keď sa dokázal vrátiť do reality".

19:40
Trump zvíťazil vo voľbách aj v štáte Aljaška. Pripísal si tým ďalšie tri hlasy voliteľov za Aljašku a celkovo má tak istých 279 hlasov v zbore voliteľov, ktorý v decembri oficiálne potvrdí jeho zvolenie za nového prezidenta Spojených štátov.

19:28
Americký demokratický prezident Barack Obama prisľúbil pokojné odovzdanie moci do rúk novozvoleného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, ktorému telefonicky zablahoželal. Počas prejavu v Bielom domu tiež zaželal Trumpovi veľa úspechov pri "zjednocovaní a vedení krajiny".

Americký prezident Barack Obama počas prejavu po prezidentských voľbách v USA dňa 9. novembra 2016, v ktorých zvíťazil republikán Donald Trump.
Foto: TASR/AP


19:18
V Trumpovom kabinete zrejme budú Rudy Giuliani a Newt Gingrich. Guiliani by sa mohol stať ministrom spravodlivosti a Gingrich šéfom diplomacie. Samotný Guiliani počas volebnej noci odmietol takéto úvahy ako predčasné.

Na kombosnímke zľava: Newt Gingrich a Rudy Giuliani.
Foto: TASR/AP


19:08
Agentúra Fitch po prezidentských voľbách v USA varovala pred negatívnym vplyvom víťazstva Donalda Trumpa na úverovú bonitu krajiny. Dlh v pomere k výkonu ekonomiky sa "dramaticky zvýši", ak Trump zrealizuje zníženie daní v súlade so svojím plánom.

Podľa Fitch Trumpova avizovaná hospodárska politika môže mať negatívne dôsledky na rating Spojených štátov.

19:00
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval Trumpovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena.

18:43
Environmentalisti a klimatológovia sú znepokojení zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA, ktorý označil globálne otepľovanie za "falošný poplach".

18:35
Mrzí ma, že sme tieto voľby nevyhrali. Vyhlásila Clintonová vo svojom prvom prejave po oznámení takmer konečných výsledkov volieb a dodala, že národ "je omnoho hlbšie rozdelený, než sme sa domnievali". Zároveň priznala svoju porážku a svojich podporovateľov vyzvala, aby rešpektovali výsledky volieb.

Kandidátka Demokratickej strany na úrad amerického prezidenta Hillary Clintonová vo svojom prvom prejave po oznámení takmer konečných výsledkov volieb, 9. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


18:20
Americký prezident Barack Obama naživo k volebným výsledkom.


18:02
Kuba po voľbách v USA ohlásila celoštátne vojenské manévre. Kabinet začiatok tohto cvičenia priamo nespojil s úspechom Trumpa, avšak oznámenie o manévroch a taktických cvičeniach po celej krajine prišlo takmer súčasne s Trumpovým prekvapivým víťazstvom.

17:47
V americkom štáte Minnesota zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Clintonová si v Minnesote zabezpečila hlasy desiatich voliteľov, čím doposiaľ získala 228 hlasov voliteľov. Jej republikánsky protikandidát Donald Trump dosiaľ získal 276 hlasov voliteľov.

17:34
Hillary Clintonová naživo z New Yorku k výsledku prezidentských volieb.


17:30
Víťazstvo Trumpa môže priniesť neistotu do medzinárodného obchodu. Jeho prípadné obmedzenie by mohlo narušiť globálny ekonomický rast, čo by nebolo dobrou správou ani pre Slovensko, uviedol šéfekonóm Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

17:20
České stávkové kancelárie prerobili na víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách niekoľko desiatok miliónov korún. Najúspešnejší stávkar vyhral 1,5 milióna Kč.

17:05
Výsledky amerických prezidentských volieb vítali dnes v slovinskej Sevnici, kde vyrastala budúca prvá dáma USA Melania Trumpová. Mestečko totiž zviditeľnila už kandidatúra jej manžela Donalda Trumpa a jeho predstavitelia dúfajú, že sa to pozitívne odrazí na cestovnom ruchu.

17:00
Reakcie slovenských politikov na víťazstvo Donalda Trumpa


16:43
Nie je dôvod na paniku, Spojené štáty sú aj dnes domovom slobody a demokracie a v záujme celého sveta je, aby to tak aj zostalo. V reakcii na americké prezidentské voľby to na Facebooku uviedol predseda maďarskej opozičnej Demokratickej koalície (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý zároveň zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu. "Maďarsko aj naďalej považuje USA za jedného zo svojich najdôležitejších spojencov," zdôraznil Gyurcsány.

16:30
Zvolenie republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa za amerického prezidenta bolo obrovské prekvapenie, možno aj pre neho samého. Pre TASR to uviedol francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik.
Hlavné dôvody jeho výhry vidí vo vzdore voči elitám, ich konsenze ohľadom globalizácie a otvoreného trhu, ale taktiež v otvorenosti v otázke migrácie.


16:19

Reakcie trhov na prezidentské voľby v USA


16:10
Takto reagovali na prezidentské voľby v USA svetoví politici


16:02
Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v nedeľu stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. Diskusie ministrov budú zamerané na výsledok prezidentských volieb v USA

15:58
Reakcie zahraničných novín na nového prezidenta USA
Noviny Clarin s titulkom "Trump zvíťazil a v USA sa začína éra, ktorá šokuje svet" s vyobrazením Donalda Trumpa streda, v stredu 9. novembra 2016.
Foto: TASR/AP




15:51
Bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov povedal, že zvolenie republikána Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov je príležitosťou na napravenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom.

15:30
Zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA nezabráni Iránu v budovaní konštruktívnych vzťahov s inými štátmi. Uviedol to dnes v reakcii na výsledky prezidentských volieb v USA iránsky prezident Hasan Rúhání.

Rúhání pripomenul aj záväzky súvisiace s likvidáciou sankcií uvalených na Irán kvôli jeho jadrovému programu. Dodal, že rozvíjajúce sa ekonomické vzťahy s inými štátmi budú smerovať k ďalšiemu rastu a sú nezvratné.

15:16
Pri protestoch proti víťazstvu Donalda Trumpa v Oaklande v Kalifornii bolo podpálených aj niekoľko smetných košov a kontajnerov.
Foto: TASR/AP



15:05
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách v USA a vyjadril presvedčenie, že novozvolený prezident bude aj naďalej posilňovať jedinečné spojenectvo medzi Izraelom a Spojenými štátmi a dostane ho na vyššiu úroveň.

Podľa Netanjahua je Trump "skutočným priateľom Izraela." "Budeme spoločne pracovať na podpore bezpečnosti, stability a mieru v tomto regióne," pokračoval izraelský premiér.

15:04
Poľský prezident Andrzej Duda adresoval dnes víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi list, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do najvyššej ústavnej funkcie USA.

Vzťahy medzi oboma krajinami označil pri tejto príležitosti za skvelý príklad strategického partnerstva opierajúceho sa o spoločné hodnoty, predovšetkým o slobodu tak dôležitú pre Poliakov i Američanov.

15:03
Pozrite si reportáž Tablet.TV o víťazstve Donalda Trumpa.


15:59
Niekoľko hodín po vyhlásení víťaza utorkových prezidentských volieb v USA stále nie je známe, ako hlasovali obyvatelia troch štátov - New Hampshire, Minnesoty a Michiganu. Republikánovi Trumpovi zrejme pripadne takmer 300 z celkove 538 voliteľov za jednotlivé štáty USA, o ktorých rozdelení rozhodovali voliči, informovala dnes agentúra DPA.

14:54
Kanadský premiér Justin Trudeau sa dnes ráno pripojil k celému radu svetových lídrov, ktorí blahoželajú americkému novozvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Vzťah USA a Kanady "slúži ako vzor pre svet", uviedol Trudeau.

14:51
Český prezident Miloš Zeman vyjadril dnes na tlačovej konferencii veľkú radosť z výsledkov prezidentských volieb v Spojených štátov amerických.

Zeman pripomenul, že Donaldovi Trumpovi vyjadril pred voľbami verejnú podporu ako jeden z mála európskych politikov. Zároveň ocenil podľa neho jasný spôsob Trumpovho vyjadrovania sa a pozval ho na návštevu Česka.


14:50
Svätá stolica berie na vedomie vôľu amerického ľudu a praje novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby pracoval pre mier. Oznámil to dnes vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

14:45
Niekoľko zvyčajne pokojných obyvateľov malebnej dediny Kallstadt vo vinohradníckej oblasti nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko sa dnes zobudilo so zlou náladou. Sú výsledkom amerických volieb zdesení. "Som naozaj zhrozená - hanbím sa zaňho," povedala Schrammová. "Povedala som manželovi, že poznám ľudí v tejto dedine a ani jeden z nich nerozpráva tak ako Trump, ani jeden nemá jeho názory," dodala.

14:26
Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy so Spojenými štátmi. Uviedol to v reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Putin dnes v Kremli slávnostne prebral poverovacie listiny od nových veľvyslancov viacerých štátov a pri tejto príležitosti komentoval rusko-americké vzťahy a ich možný vývoj po zmenách, ktoré nastanú v januári budúceho roka v Bielom dome.

Ruský prezident si je podľa vlastných slov vedomý toho, že "nás čaká ťažká cesta, vzťahy sa zhoršili, ale Rusko je pripravené prejsť svoju časť tejto cesty".

14:16
Víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách vyvolalo znepokojenie medzi nemeckými priemyselníkmi, ktorí netušia akým smerom sa teraz Spojené štáty budú uberať. Informovala o tom agentúra DPA.

"Pocit neistoty v (nemeckom) priemysle je obrovský," povedal šéf Federácie nemeckého priemyslu (BDI) Ulrich Grillo. Podľa neho je dôležité, aby Trump neizoloval ekonomiku USA, ináč sa môže stať, že to bude mať vážne dôsledky aj pre globálnu ekonomiku.

14:14
Čína dnes nekomentovala výsledky prezidentských volieb v USA. Vyjadrila však nádej, že s novou americkou administratívou bude pokračovať v budovaní trvalo udržateľných vzťahov, a vyslovila presvedčenie, že obe krajiny budú schopné zvládnuť aj svoje obchodné spory.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang sa na brífingu v Pekingu pred novinármi vyjadril, že Čína sa "teší na to, že spoločné úsilie s novou vládou USA povedie k trvalému, stabilnému a zdravému vývoju bilaterálnych vzťahov, v prospech ľudu oboch krajín a sveta".

14:13
Davy demonštrantov vyšli dnes do ulíc miest v západnej časti Spojených štátov, aby vyjadrili hnev zo zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA, informovala agentúra DPA.

Študenti a iní odporcovia Trumpa a jeho politiky demonštrovali v uliciach Los Angeles, San Diega, Oaklandu, Portlandu i ďalších. Okrem vykrikovania sloganov proti Trumpovi zapaľovali aj sviečky a svetlice a podpaľovali americké vlajky. "Nechápem, ako si môže naša krajina zvoliť takého strašného chlapa," uviedol jeden z demonštrantov v Los Angeles.

14:04
Marco Rubio oznamuje odstúpenie zo zápasu o úrad prezidenta USA v utorok 15. marca 2016 v Miami.
Foto: TASR/AP

Republikán Marco Rubio bol znovuzvolený za člena amerického Senátu, a to za štát Florida, informovala dnes televízia NBC s tým, že Rubio porazil demokratického kandidáta Patricka Murphyho.

Podľa NBC vďaka tomuto víťazstvu Rubio zrejme zostane pri svojom pláne - uchádzať sa o nomináciu Republikánskej strany na voľby prezidenta USA v roku 2020.

14:03
Americký prezident Barack Obama pozval novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa na spoločné stretnutie do Bieleho domu vo štvrtok.

Obama sa plánuje vyjadriť k Trumpovmu víťazstvu ešte dnes prostredníctvom vyhlásenia.

Biely dom oznámil, že Obama zatelefonoval Trumpovi zo svojej rezidencie v Bielom dome už dnes v skorých ranných hodinách a zablahoželal mu k víťazstvu v prezidentských voľbách.

13:56
Takto zareagoval na Trumpovo víťazstvo pouličný umelec v Hongkongu.
Pouličný umelec oblečený za sochu slobody drží obrázok Donalda Trumpa 9. novembra 2016 v Hongkongu.
Foto: TASR/AP


13:53
Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz zažil podľa vlastných slov v prípade prezidentských volieb v USA "déja vu", pripomínajúce výsledky britského referenda o brexite.

Podľa jeho vyjadrenia pre agentúru APA očakáva od nového amerického prezidenta viaceré zmeny i istú fázu zneistenia. Treba vyčkať, ktoré z vecí avizovaných v predvolebnej kampani bude chcieť prezident Donald Trump realizovať aj naozaj, povedal šéf rakúskej diplomacie a dodal, že by sa nemalo zabudnúť na fakt, že prezident Spojených štátov nie je žiadnym autokratom.

13:52
Rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner považuje v reakcii na výsledky amerických prezidentských volieb za nutné prevziať viac zodpovednosti na európskej úrovni a nebyť tak závislý iba na lokomotíve konjunktúry, ktorou sú Spojené štáty.

Európa by podľa jeho názoru mala prísť s vlastnými iniciatívami, a to jednak čo sa týka obchodnej sféry, jednak vo vzťahoch s inými krajinami, či už v Ázii alebo na Strednom východe. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

13:51
Spolkový kancelár Christian Kern zablahoželal Donaldovi Trumpovi k volebnému víťazstvu a v priestoroch parlamentu vo Viedni dnes vyhlásil, že "volebné výsledky neklamú". Podľa jeho názoru sa musia z výsledkov volieb v USA vyvodiť závery aj pre blížiace sa voľby na európskom kontinente, v ktorých Kern ráta s intenzívnym bojom o strednú vrstvu.

Šéf rakúskej spolkovej vlády netajil, že prezidentské voľby v Spojených štátoch sa skončili tak, ako to málokto očakával. Mnohí ľudia odmietli v nich tamojší politický systém.

Treba vyčkať, akým smerom sa vyvinie tamojšia politika, poznamenal Kern, vyjadriac nádej, že mnohé Trumpove vyjadrenia z predvolebnej kampane sa v danej podobe nebudú v praxi realizovať.

13:24
Proti víťazstvu Donalda Trumpa protestovali v Seattli.
Žena vykrikuje počas protestu proti víťazstvu Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách 9. novembra 2016 v Seattle.
Foto: TASR/AP



13:20
Tieto prezidentské voľby v USA sú začiatkom obdobia neistoty, povedal dnes pri gratulácii Donaldovi Trumpovi k volebnému víťazstvu francúzsky prezident Francois Hollande. Informovala o tom agentúra Reuters.

Francúzsky prezident k víťazstvu Trumpa sucho vyhlásil: "Gratulujem mu, ako je to medzi dvoma demokratickými zvolenými hlavami štátu obvyklé".

13:08
Pokiaľ by sa vyhlásenia z predvolebnej rétoriky novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa dostali aj do reálnej politiky, možno podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) očakávať veľké zmeny. Ako však poznamenal, na to, ako sa jeho vyjadrenia vo vzťahu k Rusku, zmluve TTIP či migrantom pretavia do reality, si treba počkať.

Pre Slovensko má byť najdôležitejšia Trumpova zahraničná politika. "Ja som zvedavý, aká bude, nevieme to predpovedať," skonštatoval Maďarič s tým, že treba byť s predpoveďami opatrní. Ako podotkol, slová v kampani sú jedna vec, a realita druhá. "Keby sa napĺňali niektoré výroky povedzme o pozícii NATO vo vzťahu k európskym štátom, to by nás zasadne ovplyvnilo," pripustil.

13:04
Európska únia musí rešpektovať rozhodnutie amerických voličov, aj keď výsledok prezidentských volieb v USA je "desivý". Uviedol to predseda Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella.

Líder S&D odkázal, že "rešpektujeme hlas amerického ľudu, ale aj napriek tomu je to smutný deň pre nás a pre celý svet". Podľa jeho slov je Trump symbolom vírusu, ktorým je spoločnosť silno infikovaná, a to nielen v USA, ale aj v Európe.

12:59
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Foto: TASR/AP

Spoluprácu založenú na hodnotách, ktoré Spojené štáty a Nemecko spájajú, ponúkla dnes vo svojej gratulácii víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemecko a USA spájajú hodnoty – demokracia, sloboda, právny štát a rešpektovanie ľudskej dôstojnosti nezávisle na farbe pleti, náboženskom presvedčení, sexuálnej orientácii a politických názoroch," vyhlásila Merkelová.

12:49
V Simpsonovcoch sa stal Trump prezidentom už v roku 2000.




12:47



12:43
Vyhliadky na Donalda Trumpa ako amerického prezidenta znervóznili podnikateľov a ekonómov na celom svete. Považujú ho totiž za unáhleného nováčika, ktorý môže zničiť obchod a ohroziť stále pomaly rastúcu globálnu ekonomiku, konštatuje agentúra AP.

12:40
Britská premiérka Theresa Mayová zablahoželala dnes Donaldovi Trumpovi k zvoleniu do úradu amerického prezidenta a vyjadrila nádej, že Británia a Spojené štáty "zostanú silnými a blízkymi partnermi v obchode, bezpečnosti a obrane".

Uviedla, že oba štáty majú "trvalý a výnimočný vzťah založený na hodnotách slobody, demokracie a podnikania". Dodala, že sa teší na spoluprácu s Trumpom, "na budovanie týchto vzťahov v záujme zaistenia bezpečnosti a prosperity našich krajín v budúcich rokoch".

12:36
Český minister kultúry Daniel Herman povedal: "Keď Kolumbus objavil Ameriku, mala Praha už vyše 140 rokov svoju univerzitu. Európa už toho veľa zvládla. Tak don't worry, Amerika, sme s tebou."

12:35
Vicepremiér Andrej Babiš charakterizoval Trumpovo zvolenie ako prekvapenie. Pripomenul jeho agresívnu rétoriku v kampani a aj skutočnosť, že v prvom prejave po zvolení ju zmiernil. Zdôraznil tiež Trumpov postoj k migrácii, ale dodal, že mu treba dať šancu.

Babiš uviedol pre český denník Právo: "Sociológovia a politológovia dosť podcenili Američanov, ktorí už majú dosť zavedeného systému klientelizmu, z ktorého žije úzka skupina politikov a lobistov. Že už majú dosť korupcie a starých poriadkov."

12:33
Zvolením Donalda Trumpa za amerického prezidenta sa začína nová etapa vzťahov Európy a Spojených štátov, uviedla dnes česká diplomacia. Podľa ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka prinesie Trump do politiky nové pohľady. Český premiér Bohuslav Sobotka vyzval na pragmatický prístup. Podľa neho Trump aspoň na rozdiel od niektorých predchodcov vie, kde leží Česká republika. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

12:27
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v spoločnom liste zablahoželali Donaldovi Trumpovi, ktorý sa stane v poradí 45. prezidentom Spojených štátov.

Obaja najvyšší lídri Európskej únie pripomenuli, že strategické partnerstvo medzi EÚ a Spojenými štátmi má "svoje korene v našich spoločných hodnotách slobody, ľudských práv, demokracie a viery v trhovú ekonomiku".

"V priebehu rokov EÚ a USA spolupracovali s cieľom zabezpečiť mier a prosperitu pre našich občanov i pre ľudí na celom svete. Dnes je viac ako inokedy dôležité posilnenie transatlantických vzťahov," uvádza sa v ich spoločnom stanovisku.

12:21
V sľuboch v rámci kampane republikánskeho kandidáta amerických prezidentských volieb Donalda Trumpa bolo viacero neistých záležitostí - očakáva sa však, že USA budú na medzinárodnej scéne menej aktívne, reagoval na Trumpovo víťazstvo maďarský bezpečnostný analytik Péter Tálas.

"Mohli by sme vychádzať z toho, že krédom Donalda Trumpa v zahraničnej politiky je 'Predovšetkým Amerika'. Tento slogan jeho kampane naznačuje, že Spojené štáty, ktoré sú unavené z vojny na Blízkom východe i zo záväzkov, ktoré majú voči spojencom, povedie Trump smerom k uzatvoreniu do seba," povedal Tálas v komerčnom spravodajskom rozhlase Inforádió.

12:17
Menším zlom pre americkú ekonomiku by bolo víťazstvo demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. Myslia si to analytici. Podľa nich mal však aj program Donalda Trumpa niektoré pozitívne body. Nový prezident je však nevyspytateľný, a preto je podľa nich ťažké vopred odhadnúť, aké opatrenia Trumpovo zvolenie prinesie.

12:12
Vulgarizácia verejného priestoru dosahuje špičku. Takto reagoval na zvolenie Donalda Trumpa poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.

Trumpovi podľa neho mohol pomôcť k víťazstvu fakt, že si dovolil nahlas hovoriť veci, o ktorých sa doteraz taktne mlčalo. "Cítiť vzburu voči nepomenovávaniu vecí vlastnými menami," doplnil Viskupič. Donald Trump nie je podľa neho dobrá správa pre zahraničnú politiku. "Je absolútne nečitateľný, jeho vyjadrenia sú rozporuplné," zhodnotil.

12:11
Indonézania v sociálnych médiách si dnes kládli otázku, prečo Američania v prezidentských voľbách hlasovali v takých veľkých počtoch za miliardára Donalda Trumpa, ktorého mnohí obyvatelia najľudnatejšej moslimskej krajiny pokladajú za netolerantného a spiatočníckeho.

Sociálne siete Twitter, Facebook a internetové diskusné fóra sú plné špekulácií, či sa bude Trump aj v Bielom dome držať svojej predvolebnej rétoriky, ku ktorej patril takisto návrh zakázať moslimom vstup na územie USA.

12:10
Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára teší víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. "Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo," povedal pre TASR. Ak by vyhrala Hillary Clintonová, podľa Kollára by sa nič nezmenilo. "Robila by politiku Baracka Obamu a svet sa posledné roky rútil zlým smerom. Som rád, že prišiel Trump, lebo ak by tu nebol on a vyhrala by Clintonová, o pár rokov by mohol prísť niekto, kto by už nechcel zmenu ako Trump, ale rovno rozvrat. A to by bol problém pre celý svet," vyhlásil Kollár.

Zdôraznil, že svet sa mení, čo ale štandardní politici a politológovia nezachytili. "Vysmievali sa z Trumpa, ale zmýlili sa. Svet sa mení a bude sa meniť aj Európa. Ľudia chcú zmenu, štandardní politici v nej nemajú miesto, prichádzajú noví, iní politici," uzavrel.

12:09
Európska únia (EÚ) si bude musieť zvyknúť na to, že v bezpečnostných otázkach sa bude musieť viac spoliehať na seba a nie na pomoc Spojených štátov amerických. V reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta to pre TASR uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd).

"Únia zrejme bude musieť k bezpečnostným otázkam prispievať viac a nespoliehať sa toľko na pomoc od USA," poznamenal. Trumpa podľa neho zvolili ľudia, ktorí odmietli doterajšiu tzv. washingtonskú politiku, v ktorej by Hillary Clintonová pokračovala. Šebej neočakáva, že zvolením Trumpa nastane "okamžite nejaká katastrofa". Poukazuje však na nepredvítateľnosť novozvoleného amerického prezidenta.

12:08
Hrdosť na USA po prezidentských voľbách vyjadril dnes v rozhovore pre spravodajský server francúzskeho denníka Le Parisien predseda Republikánov žijúcich vo Francúzsku Marc Porter. "Som hrdý na svoju krajinu. Vidím, že náš ľud prehovoril a prehovoril veľmi nahlas," vyhlásil Porter.

Predstaviteľ Republikánov žijúcich vo Francúzsku (Republicans Abroad France), ktorý víťaza utorkových prezidentských volieb v USA Donalda Trumpa podporoval od začiatku jeho predvolebnej kampane, ďalej konštatoval: "Korupcia Obamovcov a Clintonovcov sa musí skončiť. To je skvelé."

12:07
Podľa Martina Poliačika z SaS je rok 2016 rokom, kedy frustrácia a neistota ohýbajú výsledky volieb a referend po celom svete. "Donald Trump nevyhral predstavením vízie, aj keď 'America great again' by mohlo budiť ten dojem. Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti a sľubmi silnej ruky, spochybňujúcej základy liberálnej demokracie," poznamenal pre TASR.

12:06
Donald Trump sa stal prezidentom Spojených štátov preto, že ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorého Trumpovo víťazstvo neprekvapilo. "Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov," zdôvodnil Trumpov triumf Blaha.

12:05
Podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč gratuluje Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Verí, že sa bude snažiť Ameriku spájať a že vzťahy USA s Európu budú priateľské. "Jeho príhovor po zverejnení výsledku volieb ukázal, že kampaň skončila a jeho ambíciou je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať. Verím, že sa mu to podarí, rovnako ako si želám priateľské vzťahy USA s Európou," uviedol pre TASR Glváč v reakcii na Trumpovo zvolenie.

Špecifikom amerických prezidentských volieb v kontexte Slovenska bolo podľa Glváča, že to pomerne často vyzeralo, akoby Hillary Clintonová mala u nás svoj satelitný volebný štáb. "Poukazujem najmä na niektoré médiá, ktoré chrlili protitrumpovskú propagandu a vopred ho odsúdili," doplnil Glváč.

12:04
M. Lajčák: Americkí voliči sa rozhodli, rešpektujeme to


M. Lajčák: Donald Trump nie je prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike



12:03
Výsledky amerických prezidentských volieb potvrdili, že svet aj Slovensko sú "úplne iné, ako ich popisujú médiá". V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). "Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne v Spojených štátoch ukázala. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády SR plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov," povedal Fico.




12:02
Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump.

"Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," dodal prezident Kiska.

12:01
Výsledky prezidentských volieb v USA, v ktorých zvíťazil Donald Trump, musia byť budíčkom pre európskych národných lídrov. Uviedol to predseda politickej skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt.

Bývalý belgický premiér vo svojej správe pre médiá upozornil na skutočnosť, že Trump niekoľkokrát vyhlásil, že "naše priority nie sú jeho".

11:52
Vysokopostavený palestínsky predstaviteľ Sáib Iríkát neočakáva, že postoj Spojených štátov k izraelsko-palestínskemu konfliktu sa za novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa zmení.


11:48

Budúci 45. americký prezident Donald Trump sa snažil dnes vo svojom prvom prejave po vyhlásení za víťaza utorkových volieb uistiť spojencov USA po tom, ako v rámci svojej kampane pohrozil vypovedaním historických zmlúv vrátane zmluvy o NATO.
"Chcem odkázať svetu, že aj keď budeme vždy dávať záujmy Ameriky na prvé miesto, budeme ku každému pristupovať spravodlivo," povedal čerstvý volebný víťaz počas oslavného mítingu v New Yorku.
Američanom zase adresoval prísľub, že "ich nenechá v ťažkostiach" a veľmi sa teší na to, až bude ich prezidentom. Vyjadril tiež nádej, že na svoje rozhodnutie vo voľbách budú môcť byť "veľmi hrdí".

11:36
Voľby v USA mali rôznu podobu - objavili sa polonahé aktivistky, ale odohrala sa i streľba v blízkosti jednej z volebných miestností.


11:25
"Výmena prezidentov v Spojených štátoch nebude predstavovať pre hlboko zakorenené vzťahy medzi oboma krajinami veľký rozdiel," vyhlásil po zverejnení výsledkov prezidentýcj voleib v USA turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag.

11:18
Mnohí Američania protestovali proti zvoleniu Donalda Trumpa v uliciach USA oblečení v bizarných kostýmoch. Takto odetý chlapík sa napríklad prechádzal v uliciach Seattlu.
Foto: TASR/AP


11:10
Na fasáde mrakodrapu Empire State Building v New Yorku sa dnes večer (miestneho času) striedavo objavuje nasvietenie vo farbách americkej vlajky a obrí portrét zvoleného prezidenta Donalda Trumpa.



11:07
Dôvodom prehry Hillary Clintonovej v terajších amerických prezidentských voľbách bola jej pohodlnosť, pričom nebrala dostatočne vážne vrstvy obyvateľstva s nižším vzdelaním, tzv. "modré goliere", tvrdí maďarský analytik Norbert Merkovity zo Segedínskej univerzity.

11:05
Program novozvoleného prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa v oblasti obrany a bezpečnosti nie je zlý. Otázkou je, do akej miery ho bude realizovať a aké vzťahy nastaví medzi USA a Európou a medzi USA a Ruskou federáciou. V reakcii na výsledky prezidentských volieb v USA to uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď.

"Veľmi rozlišujme, čo je v programe, ktorý mal napísaný a čo je v jeho rétorických vystúpeniach, v jeho prejavoch, ktoré boli naozaj veľmi výrazne populistické a v mnohých prípadoch až extrémistické, kde zneužíval aj tému obrany a bezpečnosti, geopolitiky a medzinárodných vzťahov, čo mu zazlievam veľmi výrazne," uviedol Naď.

11:00
Takto zachytil fanúšikov Donalda Trumpa osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec


10:58
Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová označila vývoj v prezidentských voľbách v USA za "veľký šok". Americké voľby boli podľa nej hlasovaním "proti vládnucej politickej elite".

10:57
Rozhodnutie amerických voličov plne rešpektuje aj predseda slovenskej vlády Robert Fico, ktorý Donaldovi Trumpovi zablahoželal k víťazstvu.

10:56
Šéf belgickej diplomacie a vicepremiér Didier Reynders dnes v reakcii na výsledky amerických prezidentských volieb oznámil, že treba rešpektovať voľbu Američanov, Európska únia by však aj vzhľadom na tento výsledok mala rozvíjať svoju obrannú politiku. Informovala o tom televízna stanica RTBF.

Reynders upozornil, že treba "byť ostražití", čo sa týka budúcich rozhodnutí Trumpovej administratívy. Podľa neho by tiež mala EÚ naliehavo rozvíjať svoju obrannú politiku a posilňovať svoje postavenie vo svete.

10:54
Vedúca pozícia Washingtonu je pri súčasných bezpečnostných hrozbách kľúčová, odkázal dnes Donaldovi Trumpovi generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Píše o tom agentúra DPA.

"Silné NATO je dobré pre USA aj Európu," vyhlásil Stoltenberg pri gratulácii Trumpovi, ktorý zvíťazil v prezidentských voľbách, a dodal, že sa na spoluprácu s novým prezidentom teší.

10:51
Víťazstvo Donalda Trumpa poslalo finančné trhy do červených čísiel. Strácať na sile začalo už po oznámení prvých výsledkov mexické peso, prepad zaznamenal aj dolár a prepadla sa väčšina akciových indexov. Podľa analytikov výsledok amerických volieb prinesie na trhy v krátkodobom horizonte neistotu.

10:50
Mometky z rozhrania ulíc President a Clinton street.
Foto: Teraz.sk


Foto: Teraz.sk


Foto: Teraz.sk



10:47
Maďarská vláda zablahoželala dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.

10:41
Vzťahy medzi USA a Európskou úniou sú hlbšie než akákoľvek politická zmena. Na margo výsledku prezidentských volieb v USA to na sociálnej sieti uviedla šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

10:38
Podporovatelia D. Trumpa reagujú na výsledky na Floride



10:36
Reakcie podporovateľov vo volebnom štábe H. Clintonovej



10:35
Ján Orlovský: Zmena v spoločnosti bude závisieť na víťazovi


10:34
Rasové rozpory medzi americkými voličmi boli počas hlasovania o tom, kto sa stane 45. prezidentom USA, viac než zrejmé. Republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý sa stal víťazom volieb, podľa prieskumov získal hlasy prevažne bielych voličov a tri zo štyroch hlasovacích lístkov v prospech demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej boli odovzdané nebelošskými voličmi.

10:26
Trumpova výhra je zároveň výhrou aj pre ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Trump sľúbil, že Amerika nebude vystupovať ako policajt sveta. Oslabená EÚ a izolujúca sa Amerika, nie je ideálnou kombináciou ani pre východnú Európu. Je skôr výhrou pre populistov a dezinformovanie," konštatovala Erika Harrisová, profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole..


10:22
Republikánovi Donaldovi Trumpovi ako víťazovi utorkových prezidentských volieb v USA zablahoželal aj predseda kongresovej Snemovne reprezentantov Paul Ryan a vodca väčšiny v Senáte Mitch McConnell.
Obaja títo kongresmani predtým kritizovali Trumpa za to, ako viedol svoju kampaň, aj keď sú jeho spolustraníkmi. Ryan vydal dnes ráno vyhlásenie, v ktorom opísal víťazstvo Trumpa ako "zavrhnutie statusu quo zlyhávajúcej liberálno-progresívnej politiky" jeho protivníkov.

10:12
Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal dnes Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Putin vyjadril nádej, že sa vzťahov medzi oboma veľmocami zlepšia. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dúfam v spoluprácu a zlepšenie rusko-amerických vzťahov, ktoré sú momentálne napäté, a v spoločný postup pri dôležitých medzinárodných otázkach a reakciách na súčasné svetové bezpečnostné hrozby," stojí v telegrame, ktorý Putin poslal Trumpovi.

10:11
Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - uvítala dnes výsledok volieb prezidenta USA, ktorým sa stal republikánsky kandidát Donald Trump.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala z príhovoru Viačeslava Novikova, člena zahraničného výboru Štátnej dumy a poslanca za vládnu stranu Jednotné Rusko.

10:08
Cena zlata zaznamenala rast o vyše 3 %, pričom v skorších hodinách vyskočila na najvyššiu hodnotu za posledných šesť týždňov. Trhy tak reagovali na najskôr blížiace sa a neskôr potvrdené víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

10:06
Holandský protiislamský populistický zákonodarca Geert Wilders dnes na Twitteri zablahoželal víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra AP.

Wilders, ktorého Strana slobody v prieskumoch verejnej mienky pred marcovými holandskými voľbami stúpa, označil Trumpov výsledok v prezidentských voľbách v USA slovami "Historické víťazstvo! Revolúcia!"



10:03
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.


Podľa agentúry MTI Orbán na Facebooku v angličtine napísal: "Aká úžasná správa, demokracia ešte stále žije."

10:01
Republikánska strana získala v utorkových voľbách kontrolu nad oboma komorami amerického Kongresu. Podľa predbežných neúplných výsledkov republikáni v Snemovni reprezentantov obsadia najmenej 233 kresiel, čo im stačí, aby ho mali pod kontrolou. Podľa AP je už isté, že republikáni si udržali kontrolu aj nad Senátom.

9:52
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na výsledok volieb prezidenta USA uviedol, že sa podobá hlasovaniu v referende o odchode Británie z EÚ. Vyhlásil, že po oznámení výsledkov volieb v USA cíti niečo medzi "prekvapením a sklamaním".


9:47
V centrále Hillary Clintonovej sa smútia.



9:40
Francúzsky veľvyslanec v USA Gérard Araud odstránil dnes svoj tweet, v ktorom bezprostredne reagoval na vývoj priebežných výsledkov sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách amerického prezidenta.

"Po brexite a týchto voľbách je už možné všetko. Svet sa nám rúca pred očami," napísal veľvyslanec v tweete, ktorý však z jeho konta asi ho hodine zmizol.

9:39
Republikán Donald Trump po vyhlásení za víťaza utorkových amerických prezidentských volieb dnes počas svojho prvého vystúpenia pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že "je načase zomknúť sa", a prisľúbil, že bude prezidentom "pre všetkých Američanov".

Zároveň potvrdil, že hovoril s porazenou kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou, ktorá mu zatelefonovala, aby mu zablahoželala k víťazstvu, informovala agentúra AP.

9:37
Výsledky volieb po spočítaní 46 štátov podľa BBC



9:35
Takáto bola atmosféra pri voľbách v USA


9:19
Jedným z dôsledkov amerických prezidentských volieb, ktorých víťazom sa stal republikánsky kandidát Donald Trump, bude, že predseda maďarskej vlády Viktor Orbán bude mať voľné ruky, napísal vo svojom blogu na Twitteri budapeštiansky spravodajca agentúry AFP Peter Murphy.

9:16
Zvolením Donalda Trumpa za prezidenta sa končí západom vedený medzinárodný poriadok tak, ako ho poznáme od roku 1989. Pre TASR to povedal Dalibor Roháč z American Enterprise Institute z Washingtonu.

9:02
Kandidátka Demokratickej strany na post prezidenta USA Hillary Clintonová zatelefonovala svojmu republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi, pričom priznala porážku v utorkových prezidentských voľbách.

8:57



8:54
Trump sa stal víťazom po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov získal aj hlasy desiatich voliteľov v štáte Wisconsin, čo spolu s ďalšími ziskami znamená, že presiahol hranicu 270 voliteľov. Tí majú zvolenie newyorského magnáta potvrdiť 19. decembra, na čo bude môcť Trump 20. januára vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu.

Republikán Donald Trump bude v poradí 45. prezidentom USA.

8:45
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes informoval, že ruský prezident Vladimir Putin by sa k voľbám prezidenta USA mohol vyjadriť dnes v rámci slávnostného odovzdávania poverovacích listín novými veľvyslancami.

Podľa agentúry RIA Novosti "nemožno vylúčiť", že sa tak stane dnes počas slávnostného ceremoniálu v Kremli, keď Putin prevezme poverovacie listiny od nových veľvyslancov 19 krajín.

8:39 Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Informovala o tom dnes agentúra AP.

8:30
Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes zagratulovala "novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a americkému ľudu, slobodnému". Napísala to vo svojom mikroblogu na sieti Twitter.

Podpredseda FN Florian Philippot na svojom konte na Twitteri napísal: "Gratulácie pánu Trumpovi! Národ si nenechá oligarchami diktovať, ako sa má rozhodnúť. Druhá porážka po brexite!"

8:29
Hostia americkej ambasády v SR jednoznačne zvolili Clintonovú. Americká volebná noc v bratislavskom hoteli Devín sa napriek vyhroteným emóciám, ktoré vyvolávali v uplynulých mesiacoch obaja hlavní prezidentskí kandidáti nielen doma, niesla najmä spočiatku vo veľmi uvoľnenej atmosfére, ako to podľa jej "stálych" účastníkov už býva zvykom.

8:26
Denník USA Today oslovil psychológov a priniesol plán, ako zvládnuť nespokojnosť s výsledkami volieb. Prečítajte si článok: Dvanásť rád, ako zvládnuť negatívne povolebné emócie

8:15
Portál ndtv.com priniesol informáciu, že Hillary Clintonová nebude mať zatiaľ prejav k predbežným výsledkom volieb. Potvrdila to aj CNN.



8:12
Ľudia sedia a sledujú predbežné výsledky amerických prezidentských volieb na veľkoplošnej obrazovke na Times Square v New Yorku.
Foto: TASR/AP


8:08
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v utorkových voľbách zvíťazil aj v štáte Aljaška, kde získal dokopy hlasy ďalších troch voliteľov. Získal dokopy 247 hlasov voliteľov.

7:55
Ázijské akciové trhy zaznamenali výrazné otrasy v reakcii na možné víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA. Pokles sa zrýchlil po tom, ako Trump zvíťazil v niektorých kľúčových štátoch ako Florida, Ohio či Severná Karolína.

7:53
Ľudia sledujú predbežné výsledky amerických prezidentských volieb pred Rockefellerovým centrom v New Yorku.
Foto: TASR/AP


7:49
Pozrite sa, ako volili prezidentskí kandidáti Trump a Clintonová.


7:40
Pozrite sa, ako zachytil volebnú miestnosť na Manhattane osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec.


7:37
V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Utah zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump.



7:33
Na definitívne výsledky prezidentských volieb si musia Američania ešte niekoľko hodín počkať. Tamojšie médiá sa už ale zhodli na víťazovi a porazenom predvolebnej kampane.

Najsvetlejším bodom predvolebnej kampane bola prvá dáma Michelle Obamová, respektíve jej prejavy. Najviac si to pokazil riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.


7:31
V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Utah zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump.

7:08
Takto vyzerá politická mapa po spočítaní 42 štátov. Zverejnila BBC.



7:05
Takto čakajú Američania na výsledky volieb.


7:03
Ceny ropy dnes zaznamenali prudký pokles, keď trhy zareagovali na vývoj prezidentských volieb v USA, v ktorých vedie republikánsky kandidát Donald Trump.

7:00
Pozrite sa, aká bola atmosféra počas volieb. Video poslal osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec.


6:40
Clintonová zvíťazila v štáte Nevada: má 215 voliteľov, Trump 238. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.


6:34
Pozrite, ako sa zapĺňa volebná mapa


6:28
Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani sa rozpráva s novinárkou vo volebnej centrále republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa počas Volebnej noci.
Foto: TASR/AP


6:23
Koláčiky s podobizňou demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej a jej republikánskeho rivala Donalda Trumpa sú pripravené pred živým vysielaním o výsledkoch v amerických prezidentských voľbách na veľvyslanectve USA v Tokiu.
Foto: TASR/AP


6:18
Trump zvíťazil v Iowe: má zatiaľ 238 voliteľov, Clintonová 209



6:16
Oficiálna webová stránka o imigrácii do Kanady – Citizenship and Immigration Canada – sa dnes v noci tamojšieho času zosypala, údajne následkom silného náporu návštevníkov.

Slovné spojenie "Ako sa presťahovať do Kanady" bolo v posledných mesiacoch jedným z najvyhľadávanejších v Google. Počet vyhľadávaní tejto témy prudko vzrástol, keď bolo jasné, že za Republikánsku stranu bude kandidovať Donald Trump.




6:14
Stúpenci republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa sa tešia po zverejnení predbežných výsledkov počas Volebnej noci v New Yorku pri príležitosti prezidentských volieb v USA.
Foto: TASR/AP


6:03
V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Georgia zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump.

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 23 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia), pričom získal 232 hlasov voliteľov.

6:01
V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Washington zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

6:00
Prísne bezpečnostné opatrenia v New Yorku. Foto od osobitného spravodajcu TASR Jaroslava Bublinca
Foto: Jaroslav Bublinec


5:54
Fanúšikovia sledujú zverejňovanie výsledkov pred centrálou H. Clintonovej na veľkoplošnej obrazovke. Foto od osobitného spravodajcu TASR Jaroslava Bublinca
Foto: Jaroslav Bublinec


5:52
V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Florida zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 22 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida), pričom získal 216 hlasov voliteľov.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 15 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 197 hlasov voliteľov.




6:10



5:50
Sociológ M. Vašečka: Po voľbách sa situácia nevráti do normálu


5:45
Sociológ M. Vašečka: Kampaň bola mimoriadne brutálna


5:39
Tisicky ľudi čakajú v rade pred volebnou centrálou H Clintonovej v NY. Foto od osobitného spravodajcu TASR Jaroslava Bublinca
Foto: Jaroslav Bublinec


Foto: Jaroslav Bublinec


Dav pred vchodom do Javys Center
Foto: Jaroslav Bublinec


5:27V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Oregon zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.Clintonová tak doposiaľ zvíťazila v 15 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 197 hlasov voliteľov.

Jej republikánsky protikandidát Donald Trump doposiaľ zvíťazil v 21 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína), pričom získal 187 hlasov voliteľov (CNN najprv informovala, že získal 186 hlasov voliteľov).


5:20
Clintonová doposiaľ zvíťazila v 14 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia a Havaj) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 190 hlasov voliteľov.



5:19
V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Idaho a Severná Karolína zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 21 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína), pričom získal 186 hlasov voliteľov.


4:55 V meste Azusa v americkom štáte Kalifornia uzavreli volebnú miestnosť po tom, čo v jej blízkosti došlo k streľbe. Podľa televízie CNN utrpeli pri nej zranenia najmenej dvaja ľudia. Podľa svedkov polícia nedovolila nikomu opustiť volebnú miestnosť, ľudia však mohli pokračovať vo volení prezidenta.


4:49V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Virgínia Colorado zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.Clintonová doposiaľ zvíťazila v 12 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia a Colorado) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 131 hlasov voliteľov.


Kandidát Republikánskej strany na amerického prezidenta Donald Trump a jeho manželka Melania Trumpová hlasujú počas voľby nového prezidenta Spojených štátov 8. novembra 2016 v New Yorku.
Foto: TASR/AP


4:35V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Ohio zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN. Trump tak doposiaľ zvíťazil v 19 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri a Ohio), pričom získal 167 hlasov voliteľov.

3:39
Americká Republikánska strana si pravdepodobne udrží väčšinu v Snemovni reprezentantov - dolnej komore amerického Kongresu. Vyplýva to z odhadov výsledkov utorkových volieb do tohto 435-členného zákonodarného zboru, napísala dnes agentúra DPA.