Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

KALIŇÁK: Krajiny EÚ nie sú jednotné v otázke kvót pre migrantov

V sídle Európskej rady v Luxemburgu sa v utorok 16. júna 2015 začalo rokovanie Rady ministrov vnútra a spravodlivosti EÚ. Na snímke vpravo podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák a jeho rakúska partnerka Johanna Mikl-Leitnerová pred začiatkom zasadnutia. Foto: TASR

Po skončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu to uviedol minister vnútra SR Robert Kaliňák.

Luxemburg 16. júna (TASR) - Členské štáty Európskej únie nemajú rovnaký pohľad na povinné prerozdelenie migrantov, ako to navrhla Európska komisia. Po skončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu to uviedol minister vnútra SR Robert Kaliňák.



Minister vnútra zdôraznil, že dnes išlo iba o politické diskusie, pretože o tejto otázke budú rozhodovať premiéri a prezidenti koncom budúceho týždňa na summite EÚ. Zároveň však diskusie naznačili, že postoje štátov EÚ nie sú jednotné, odlišujú sa z pohľadu akejsi povinnej a nepovinnej solidarity.

"Myslíme si, že povinná solidarita je nesmierne škodlivá. Prijatie kvót je v podstate uzavretie zmluvy s prevádzačmi, aby sem prišlo ešte viac migrantov. Keď spomeniem, aké boli medzi nimi straty na životoch, tak tieto straty môžu byť ešte väčšie. Nemôžeme čerpať vodu z domu, do ktorého ešte stále zateká," opísal situáciu Kaliňák.

Naznačil, že príliv utečencov je potrebné najskôr zastaviť, a privítal opatrenia, ktoré navrhuje Európska komisia vykonávať za hranicami EÚ, aby sa zmiernil migračný tlak. Vzápätí však zdôraznil, že samotná pomoc pre migrantov musí byť čisto na dobrovoľnej báze.

Kaliňák pripomenul, že Slovensko už zažilo migračný nápor, keď sme v priebehu troch rokov na našom území mali 40.00 migrantov a vedeli sme sa s tým vyrovnať.

Šéf rezortu vnútra zároveň dodal, že SR podobne ako Česká republika a ďalšie európske krajiny, ktoré sú proti povinným kvótam, jednoznačne deklarovali svoj príspevok k solidarite. Pripomenul, že SR zaisťuje humanitárny transfer a je pripravená zvýšiť tieto čísla, každý štát má však podľa neho svoju mieru prístupu a vždy to musí byť v rukách štátu, aby dokázal úlohy v tomto smere realizovať.

Na otázku TASR, či je Slovensko pripravené na nové kapacity pre migrantov, Kaliňák uviedol, že naše kapacity sú vyťažené solidaritou, ktorú dnes vykonávame.

Minister nespresnil, či v Rade ministrov existuje potrebná blokačná menšina na zmarenie návrhov Európskej komisie o povinných kvótach pre žiadateľov o azyl, upozornil však, že v každom prípade tam nie je zhoda na presadenie takéhoto rozhodnutia nasilu voči názoru viacerých krajín. Nejde podľa neho len o SR a Českú republiku, pretože rovnaký názor zastávajú aj Poľsko, Bulharsko a Rumunsko, tiež pobaltské štáty a Španielsko. Nové výhrady predniesli Rakúsko a Maďarsko. Kaliňák dodal, že niektoré krajiny dokonca spochybnili, či je kľúč na prerozdelenie migrantov spravodlivý.

"Je jasné, že to treba riešiť. Dalo sa to riešiť aj pred štyrmi či pred ôsmimi rokmi," konštatoval Kaliňák. Pripomenul, že táto téma už bola veľakrát na pôde Rady EÚ pre vnútornú politiku a doteraz sa v tejto veci veľa neurobilo. To, čo podľa neho káže robiť "zdravý rozum", je nedať zelenú prevádzačom ľudí, poskytnúť pomoc tým utečencom, ktorí sú ohrození a prenasledovaní, a zabrániť ekonomickej nelegálnej migrácii.