Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko by malo byť k utečencom otvorenejšie, vyzývajú mimovládky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V liste navrhli premiérovi viaceré konkrétne postupy a riešenia, ktorými Slovensko môže reagovať na súčasnú situáciu utečencov vo svete.

Bratislava 16. júna (TASR) – Slovensko by malo prijímať utečencov s otvorenejšou náručou. Vyzývajú k tomu mimovládne organizácie (MVO), ktoré zároveň adresovali premiérovi Robertovi Ficovi a vláde otvorený list, kde ich vyzývajú, aby sa prihlásili k Európskej agende o migrácii, a to vrátane prijatia najzraniteľnejších utečencov a otvorenia legálnych ciest príchodu pre utečencov. Iniciatívu MVO podporila dnes aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.





Podľa Ladislava Oravca z Nadácie Milana Šimečku otvoreným listom sa snažia mimovládne organizácie prispieť do diskusie o postavení utečencov na Slovensku. "Naším cieľom je viac vysvetľovať a apelovať na zodpovedný prístup," vysvetlil Oravec s tým, že na Slovensku zaznieva veľmi málo hlasov za prijatie týchto utečencov. Na kultiváciu diskusie upozorňuje aj Dubovcová. "Z toho, čo som ja pozerala, tá diskusia je dosť nepriateľsky naladená vo vzťahu k prijímaniu utečencov a naozaj si myslím, že sa zamieňajú pojmy, že sa často utečenci považujú za ľudí, ktorí si chcú len ekonomicky prilepšiť, pritom utečenci sú ľudia, ktorí bojujú o holý život," zdôraznila ombudsmanka.



V liste navrhli MVO premiérovi viaceré konkrétne postupy a riešenia, ktorými Slovensko môže reagovať na súčasnú situáciu utečencov vo svete. Tieto opatrenia sa týkajú účasti na realokačnom programe pre žiadateľov o azyl zo Sýrie a Eritrey, ktorí sa tento rok vylodili v Taliansku a Grécku. Ďalej navrhujú dobrovoľnú účasť na presídľovacom programe pre utečencov nachádzajúcich sa v táboroch UNHCR (Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov) mimo územia SR a otvorenia legálnych a bezpečných ciest príchodu pre utečencov zo Sýrie a Iraku. Mimovládky tiež vyzvali premiéra, aby sa vláda verejne prihlásila k porozumeniu s utečencami.



Podľa Zuzany Števulovej z Ligy za ľudské práva veľmi často v diskusii zaznievajú mylné argumenty. Ako vysvetlila, EÚ vyzvala iba na prijatie migrantov, ktorí sú utečencami. V roku 2014 to boli iba ľudia zo Sýrie a Eritrey. EÚ nás tak podľa jej slov nevyzýva na prijatie všetkých migrantov, ktorí prídu cez Stredozemne more. Zároveň pripomenula, že Slovensko už prijalo dokumenty, v ktorých sme sa prihlásili k realokácii utečencov. "Vyzývame Slovensko k aktívnej pomoci utečencom, teda ľuďom, ktorí to skutočne potrebujú, nie k prijatiu všetkých migrantov. Máme vybudované kapacity, organizačné aj ľudské, potrebné pre azylové konanie, ako aj pre integráciu utečencov do spoločnosti," dodala Števulová.

Pozrite si galériu z násilného presunutia utečencvov:


Iniciatíva vznikla pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa utečencov (20. jún) a ako reakcia na negatívny postoj vlády a politických predstaviteľov k téme utečencov a k opatreniam, ktoré Európska únia navrhla členským štátom a združuje tieto organizácie: Liga za ľudské práva, OZ Marginal, Slovenská humanitná rada, Slovenská katolícka charita, Inštitút pre verejné otázky, CVEK – Centrum pre výskum etnicity a kultúry, Nadácia Milana Šimečku, Inštitút pre migráciu a komunikáciu, Amnesty International, Človek v ohrození, Člověk v tísni Slovenská republika, Iniciatíva Inakosť, Divadlo Nomantinels, Slovensko-Český Ženský fond, Občan, demokracia a zodpovednosť a Tibetská asociácia.