Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vraždiaci pilot Lubitz sa posledné dva mesiace liečil na klinike

Na snímke menovka na dome, v ktorom žil kopilot Andreas Lubitz 26. marca 2015 v nemeckom Montabaure. Foto: TASR/AP

Lubitzove zdravotné záznamy odovzdala düsseldorfská univerzitná klinika vyšetrovateľom.

Hannover/Berlín 27. marca (TASR) - Düsseldorfská univerzitná klinika priznala, že druhý pilot havarovaného lietadla Germanwings Andreas Lubitz bol počas uplynulých dvoch mesiacov jej pacientom. Vo vyhlásení dnes uviedla, že naposledy navštívil nemocnicu, aby ho "diagnosticky posúdila" 10. marca. Vzhľadom na pravidlá o súkromní však nesmie zverejniť podrobnosti. Oznámila to agentúra Reuters. Správy médií, že klinika liečila Lubitza pre depresiu sú podľa tohto vyjadrenia nesprávne.

Súčasne uviedla, že Lubitzove zdravotné záznamy odovzdala vyšetrovateľom v Düsseldorfe, kde pilot žil.



Nemecký Spolkový úrad pre letectvo (LBA) dnes požiadal leteckú spoločnosť Lufthansa, aby mu sprístupnila lekárske záznamy Andreasa Lubitza, druhého pilota obvineného zo zabitia seba a ďalších 149 ľudí na palube lietadla Germanwings, ktoré vedome nasmeroval do zeme vo francúzskych Alpách. Tieto lekárske záznamy chce LBA postúpiť francúzskych vyšetrovateľov, uviedol nemeckého úradu. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.

Lufthansa i jej dcérska spoločnosť Germanwigs s okamžitou platnosťou zavádzajú pravidlo dvoch osôb v pilotnej kabíne. Toto rozhodnutie prijali po havárii vo francúzskych Alpách a po konzultáciách Nemeckého združenia letectva (BLD), ministerstva dopravy a nemeckej agentúry pre leteckú bezpečnosť.

Všetko o havárii lietadla vo francúzskych Alpách nájdete TU.


Lufthansa pôvodne tvrdila, že svoje pravidlá meniť nebude.

Na pravidle dvoch osôb v kokpite sa dohodli všetky nemecké letecké spoločnosti, uviedlo BLD vo vyhlásení.