Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Komorowski priznal porážku v prezidentských voľbách

Poľský prezident Bronislaw Komorowski počas 2. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti 24. mája 2015 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Premiérka Ewa Kopaczová zagratulovala Dudovi k víťazstvu a ubezpečila verejnosť, že spolupráca medzi vládou a novým prezidentom bude čo možno najlepšia.

Varšava 25. mája (TASR) - Úradujúci poľský prezident Branislaw Komorowski priznal porážku v druhom kole nedeľňajších prezidentských volieb. Podľa exit pollov spoločnosti IPSOS získal 47 percent hlasov, kým opozičný kandidát Andrzej Duda 53 percent.



"Rešpektujem vašu voľbu... Prajem svojmu vyzývateľovi, aby bol úspešný prezident," povedal Komorowski pred svojimi priaznivcami.

Podľa agentúry PAP sa Komorowski poďakoval svojim voličom, ktorých nazval "ľudovou armádou". "Čakajú nás nové bitky a výzvy. Musíme byť na ne pripravení," uviedol.

"Tí, ktorí ma volili, hlasovali za zmenu. A za to im veľmi ďakujem... Som si istý, že dokážeme spolu obnoviť našu krajinu," vyhlásil Duda.



Premiérka Ewa Kopaczová zagratulovala Dudovi k víťazstvu a ubezpečila verejnosť, že spolupráca medzi vládou a novým prezidentom bude čo možno najlepšia.

"Táto vláda a prezident pracujú pre jediného zamestnávateľa, a to pre ľudí," konštatovala Kopaczová.

Podľa agentúry Reuters výsledok volieb odzrkadľuje frustráciu voličov z toho, že novonadobudnutá prosperita v Poľsku nie je rovnomerne rozdeľovaná.