Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev odmietol návrh na bezpečný koridor z mesta Debaľceve

Ukrajinské vládne sily sa presúvajú obrneným vozidlom medzi Debaľcevom a Artemiskom. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Kyjev dnes oznámil, že odmieta návrh proruských separatistov vytvoriť bezpečný koridor pre odchod vládnych jednotiek z obkľúčeného mesta Debaľceve na východe Ukrajiny.

Kyjev 16. februára (TASR) - Kyjev dnes oznámil, že odmieta návrh proruských separatistov vytvoriť bezpečný koridor pre odchod vládnych jednotiek z obkľúčeného mesta Debaľceve na východe Ukrajiny.

Hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov uviedol, že mesto leží na území pod kontrolou vládnych síl v súlade s dohodou o prímerí, ktorá bola minulý týždeň uzavretá v bieloruskom Minsku.

"Existujú minské dohody, podľa ktorých je Debaľceve naše. Neodídeme," citovala Selezňova agentúra Reuters. Podľa nej môže byť v meste obkľúčených až 7000 vojakov.



"Navrhujeme, aby ukrajinskí vojaci v Debaľceve zostali nažive. Máme len jednu podmienku: musia zložiť zbrane.... Zložte zbrane a odíďte odtiaľ," povedal predstaviteľ ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

Režim prímeria platí od nedeľňajšej polnoci miestneho času (23.00 h SEČ). Podľa spravodajcov západných agentúr však bolo aj dnes Debaľceve terčom intenzívnej delostreleckej paľby z pozícií separatistov. Podľa agentúry AP vládne sily na paľbu odpovedali.



AP pripomenula, že velenie DĽR v nedeľu odmietlo povoliť misii OBSE prístup do mesta, na ktoré si separatisti robia nároky vzhľadom na to, že ukrajinské jednotky v ňom obkľúčili ešte pred vyhlásením prímeria.