Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lavrov telefonicky Kerrymu:Moskva podporí mierové riešenie na Ukrajine

Sergej Lavrov a John Kerry. Kombo snímka Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes telefonoval so svojim americkým náprotivkom Johnom Kerrym.

Moskva 25. januára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v telefonickom rozhovore svojmu americkému náprotivkovi Johnovi Kerrymu povedal, že Moskva je ochotná urobiť všetko pre to, aby obe strany bojujúce na východe Ukrajiny dospeli k mierovému riešeniu tohto konfliktu.

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí Kerry v dnešnom telefonickom rozhovore navrhol, aby došlo k rozšíreniu okruhu medzinárodných činiteľov, ktorí by mohli pomôcť pri mierových rozhovoroch medzi Kyjevom a proruskými separatistami vo východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti.

"Lavrov poukázal na pripravenosť Moskvy urobiť všetko, čo je v jej silách, aby obe (bojujúce) strany presvedčila o potrebe mierového riešenia konfliktu," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

VIDEÁ z masakra v Mariupole, z ktorého sa navzájom obviňuje ukrajinská strana a separatisti, nájdete TU.


Podľa vyhlásenia ruského ministerstva možno reálne výsledky dosiahnuť len priamym dialógom s Doneckom a Luhanskom. Tomu sa však vláda v Kyjeve podľa Moskvy všetkými prostriedkami vyhýba, pretože už očividne nastúpila cestu vojenského ovládnutia juhovýchodnej Ukrajiny.

LAJČÁK: Podľa informácií pôsobí na Ukrajine regulárna ruská armáda, prečítajte si TU.