Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Masaker na Ukrajine, rakety v Mariupole zabili 30 civilistov

Vodca samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko Foto: TASR/AP

Východoukrajinskí proruskí povstalci ohlásili začiatok ofenzívy voči strategicky významnému prístavnému mestu Mariupol na pobreží Azovského mora, ktoré kontroluje ukrajinská armáda.

Kyjev 24. januára (TASR) - Východoukrajinskí proruskí povstalci ohlásili dnes začiatok ofenzívy voči strategicky významnému prístavnému mestu Mariupol na pobreží Azovského mora, ktoré kontroluje ukrajinská armáda. O spustení ofenzívy informoval vodca samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko.

Sú na Ukrajine aj ruské vojská? Viac sa dočítate TU

"Dnes sa začala ofenzíva voči Mariupolu. Bude to ten najlepší pomník pre všetkých našich padlých," vyhlásil podľa agentúry Reuters Zacharčenko počas smútočnej ceremónie za obete, ktoré zahynuli pri tohtotýždňovom útoku na zastávku mestskej dopravy v povsteckej bašte Doneck.

Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy a mladistvých.


Niekoľko hodín pred týmto oznámením dopadli do obytných štvrtí na východnom predmestí Mariupolu rakety, ktoré zabili najmenej 21 ľudí, informovali ukrajinské úrady.

Lavrov telefonoval Kerrymu, Moskva je pripravená podporiť mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, prečítajte si TU.


Strely v troch fázach zasiahli viacero civilných budov, vrátane trhu, školy, obchodov a bytových domov. Na fotografiách z miesta útoku bolo vidieť horiace budovy a autá.

Ako obyčajne nie je možné overiť, kto je za ostreľovanie zodpovedný. Vláda v Kyjeve tvrdí, že obete spôsobili rakety typu Grad odpálené separatistami.

"Útok zasiahol rozsiahlu oblasť. Strely odpálili militanti. Je jasné, že ide o ruskú agresiu, ktorá spôsobila hrozné straty obyvateľom východnej časti nášho mesta," uviedol starosta Mariupolu Jurij Chotlubej, ktorého citovala agentúra AP.

Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy a mladistvých.


Povstalci však akúkoľvek zodpovednosť odmietajú a tvrdia, že útok podnikla ukrajinská armáda ako provokáciu zameranú na eskaláciu ozbrojeného konfliktu. Obe strany sa zhodujú aspoň na tom, že na Mariupol dopadli rakety typu Grad.

Rusko vetovalo vyhlásenie BR OSN o Mariupole, prečítajte si v tejto správe.


Pozície separatistov sa nachádzajú vo vzdialenosti desať kilometrov od východných predmestí Mariupolu.



Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

Ukrajina držala kvôli Mariupolu štátny smútok, prečítajte si TU.