Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

LAVROV: Vražda Nemcova bola ohavným zločinom, vinníkov potrestáme

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Popri konferencii Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve to dnes uviedol ruský minister zahraničných vecí.

Ženeva 2. marca (TASR) - Vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova bola "ohavným zločinom" a nesmie byť zneužitá na vytĺkanie politického kapitálu. Popri konferencii Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve to dnes uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie na margo piatkovej vraždy zároveň uviedol, že vyšetrovanie vedie sám ruský prezident Vladimir Putin. Lavrov prisľúbil, že páchatelia budú vydaní spravodlivosti. "Pokus o zneužitie ohavnej vraždy Borisa Nemcova na politické účely by bolo znesvätením jeho pamiatky," povedal Lavrov plénu. Citovala ho agentúra Reuters.



"Musíme zabrániť akémukoľvek spolitizovaniu ľudskoprávnej agendy, alebo - čo by bolo ešte horšie - zneužiť ju ako prostriedok na rozdúchavanie sporov," podotkol Lavrov v Ženeve. Nemcov bol otvoreným kritikom Kremľa a Putinovu vládu obviňoval z vedenia nevyhlásenej vojny proti západnému susedovi Ruska.

Lavrov však takisto vyzval Ukrajinu, aby sa dištancovala od "extrémistov" na východe štátu a usilovala sa o mierové smerovanie. Podľa neho sa v implementácii minskej dohody dosiahli "hmatateľné výsledky a konsolidácia prímeria".

Lavrov vyzval kyjevskú vládu, aby zrušila "de facto blokádu" donbaskej oblasti, obnovila hospodárske vzťahy, vyplácala sociálne dávky, znovu zaviedla bankové služby a slobodu pohybu z Donbasu do iných častí Ukrajiny.