Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lázár o návšteve Merkelovej: Dosiahli sme posilnenie priemyslu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a maďarský prezident János Áder pozujú fotografom pred rokovaním v sídle prezidenta 2. februára 2015 v Budapešti. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes krátko predpoludním pricestovala na oficiálnu jednodňovú návštevu Budapešti. Foto: TASR

Lázár zdôraznil, že podmienkou posilnenia nemeckého priemyslu v Maďarsku je lacná energia a konkurencieschopnosť Maďarska.

Budapešť 4. februára (TASR) - Maďarsko dosiahlo "vážne hospodárske výsledky" na rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v pondelok počas jej oficiálnej návštevy Budapešti. Vyhlásil to dnes minister riadiaci úrad maďarskej vlády János Lázár.

V rozhovore pre štátny rozhlas minister však konkrétne výsledky odmietol uviesť - s odôvodnením, že nechce ohroziť ďalšie rokovania. Povedal iba, že Nemci majú obrovské skúsenosti v oblasti výstavby a prevádzkovaní atómových elektrární, preto treba zvážiť ich zapojenie.

Ako dodal, v súvislosti s rozširovaním maďarského zbrojného priemyslu, prípadne s nákupom vojenskej techniky by "bolo potrebné zaradiť medzi účastníkov tendra aj nemecké alebo európske technológie".

Lázár zdôraznil, že podmienkou posilnenia nemeckého priemyslu v Maďarsku je lacná energia a konkurencieschopnosť Maďarska. "K tomu môžme prispieť znížením byrokracie, preto berieme vážne žiadosti nemeckých podnikov napríklad v oblasti vybudovania systému elektronického sledovania pohybu tovaru na cestách," konštatoval.

Podľa jeho slov bez ruskej energie nemôže byť Európa konkurencieschopná, preto pre Maďarsko je najdôležitejšou otázkou dostať sa k lacnému plynu: predĺžiť končiacu zmluvu o dodávkach zemného plynu s Ruskom.

Minister pripomenul, že pred návštevou nemeckej kancelárky písali nemecké a americké ľavicové médiá články výhražného tónu aj napriek tomu, že nemecké podniky v Maďarsku zarobili veľa peňazí. Maďarská vláda mala podľa jeho slov spory s viacerými nemeckými podnikmi, pričom spomenul spoločnosti Bertelsmann a Deutsche Telekom; tieto spory sa však sčasti pomocou nemeckej vlády podarilo urovnať.

Odporúčame aj
Orbán sľúbil Merkelovej účasť Nemcov na rozšírení Paksu
Merkelová v Budapešti: Nemecko nepodporí Ukrajinu zbraňami