Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Loď s utečencami sa prevrátila v dôsledku zlých manévrov a preťaženia

Loď talianskej pobrežnej stráže Bruno Gregoretti so zachránenými africkými imigrantmi, ktorí prežili potopenie prevráteného člna pri pobreží Líbye, prichádza do sicílskeho prístavu Katánia 20. apríla 2015. Pri utečeneckej dráme v Stredozemnom mori až 900 ľudí zahynulo po tom, ako sa v noci zo soboty na nedeľu prevrátila loď s utečencami na palube. Talianske úrady zatkli dvoch mužov, ktorí prežili nedeľnú katastrofu lode s migrantmi v Stredozemnom mori, pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi. Talianska polícia vypočula 27 osôb, ktoré prežili potopenie lode pri pobreží Líbye a ktoré prepravilo do Talianska plavidlo pobrežnej stráže. Foto: TASR

Stroskotanie preťaženej lode si podľa najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vyžiadalo vyše 800 mŕtvych.

Brusel 21. apríla (TASR) - Príčinou potopenia lode so stovkami migrantov na palube v Stredozemnom mori v blízkosti líbyjských brehov bolo nesprávne manévrovanie a preťaženie plavidla. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na vyjadrenie talianskej prokuratúry z Catanie na Sicílii.


Stroskotanie preťaženej lode si podľa najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vyžiadalo vyše 800 mŕtvych. Tieto zistenia sa opierajú o priame svedectvá 28 utečencov, ktorí tragický incident prežili a ktorí sa stretli s predstaviteľmi UNHCR a IOM v Catanii.

"Porovnávali sme svedectvá. Na palube bolo viac ako 800 ľudí, vrátane detí od desať do 12 rokov. Boli tam Sýrčania, asi 150 Eritrejčanov, Somálčania," uviedla hovorkyňa UNHCR Carlotta Samiová.

Podľa jej slov loď vyplávala z Tripolisu v sobotu ráno o 8.00 h. Tí, ktorých záchranári vylovili z mora, pochádzajú z Mali, Gambie, Senegalu, Somálska, Eritrey a Bangladéša. Sú medzi nimi aj štyri neplnoleté osoby.

Talianska prokuratúra v správe pre médiá potvrdila, že pátrajúce lode zatiaľ objavili 24 tiel, a spresnila, že loď sa prevrhla a potopila po zrážke s portugalskou nákladnou loďou, ktorá ako prvá prišla na pomoc preplnenému plavidlu. Portugalská loď podľa vyšetrovateľa nenesie žiadnu vinu za spôsobenú zrážku.

"Na jednej strane nevhodné manévre lode, o ktorých rozhodol veliteľ plavidla v snahe priblížiť sa k nákladnej lodi, spôsobili kolíziu s väčšiu loďou," uvádza sa v texte talianskych vyšetrovateľov. Dokument ďalej poukazuje na to, že loď preťažená vysokým počtom osôb na palube "stratila rovnováhu v dôsledku zlých manévrov a nevyváženého pohybu migrantov na jej palube".

Talianska prokuratúra zároveň potvrdila, že súd už schválil zadržanie dvoch osôb spomedzi 28 zachránených ľudí. Zadržaní boli v Catanii. Má isť o pašerákov, ktorí sa podieľali na prevoze utečencov z Afriky. Ide o mužov tuniského a sýrskeho pôvodu vo veku 27 a 25 rokov.