Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mayová označila útoky v Sýrii za úspešné, Corbyn za právne sporné

Na archívnej snímke Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka tiež uviedla, že kolektívna akcia vyslala jasnú správu, že medzinárodné spoločenstvo sa nebude prizerať a tolerovať používanie chemických zbraní.

Londýn 14. apríla (TASR) - Spojené kráľovstvo je presvedčené, že sobotňajšie letecké a raketové útoky Británie, Spojených štátov a Francúzska na podozrivé chemické zariadenia v Sýrii boli úspešné. Vyhlásila to britská premiérka Theresa Mayová.



Podľa spravodajskej stanice BBC Mayová označila útoky na Sýriu za "správne a legálne". Povedala, že tieto "obmedzené a cielené údery" znížili schopnosť sýrskeho režimu používať chemické zbrane.

"Táto kolektívna akcia vyslala jasnú správu, že medzinárodné spoločenstvo sa nebude prizerať a tolerovať používanie chemických zbraní," vyhlásila britská premiérka.

Podľa lídra britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna však boli útoky "právne sporné".

Mayová na novinársku otázku, prečo Británia nečakala na výsledky medzinárodného vyšetrovania minulotýždňového údajného chemického útoku v sýrskom mesta Dúmá, odvetila, že Londýn má vlastné zhodnotenie toho, čo sa tam stalo.

Britská premiérka Theresa Mayová podľa AP vyhlásila, že sobotňajšie nálety v Sýrii nemali byť "o zasahovaní do občianskej vojny" ani "o zmene režimu", ale obmedzeným a cieleným úderom, ktorý "ďalej nevystupňuje napätie v danom regióne" a snaží sa všetkými prostriedkami vyhnúť civilným obetiam.

"Radšej by sme si zvolili alternatívnu cestu, ale v tomto prípade žiadna nie je," dodala Mayová.

Macron: V Sýrii bola prekročená pomyselná hranica



Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil v noci na sobotu, že Francúzsko spoločne so Spojenými štátmi a Britániou začali vojenskú operáciu proti "utajovanému chemickému arzenálu" sýrskej vlády.

Podľa Macronovho vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra AP, vníma Paríž vývoj v Sýrii ako "prekročenie pomyselnej hranice" po tom, čo sa v meste Dúmá pri Damasku minulú sobotu údajne odohral chemický útok. Francúzsky prezident dodal, že v tomto prípade "nie sú pochybnosti" o zodpovednosti sýrskej vlády.

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada popiera obvinenia Západu z chemického útoku v Dúmá, ktorý si podľa rôznych zdrojov vyžiadal 40-100 mŕtvych.

Macron vyhlásil, že oznámená vojenská operácia sa zameriava iba na schopnosti Sýrie vyrábať chemické zbrane. Nešpecifikoval pritom, aké zariadenia alebo lokality sú terčmi útokov.

Podľa predošlého vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa podnikli Spojené štáty spoločne s Francúzskom a Britániou "presné" útoky na objekty v Sýrii, ktoré sú spojené s tamojším programom chemických zbraní. Tieto údery označil za "priamy dôsledok" neschopnosti Ruska zabrániť silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v používaní chemických zbraní.