Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarská liberálna strana: Maďarsko sa izolovalo v rámci EÚ aj V4

Maďarský premiér Viktor Orbán (v strede) a švédsky premiér Stefan Löfven (vpravo) počas stretnutia za okrúhlym stolom na otvorení neformálneho summitu 27 hláv štátov a premiérov EÚ na Bratislavskom hrade v Bratislave 16. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Predsedovia vlád ČR, SR a Poľska hodnotili bratislavský summit pozitívne, pričom maďarský premiér Viktor Orbán zostal osamotený s postojom, že summit nepriniesol výraznú zmenu v politike EÚ.

Budapešť 19. septembra (TASR) - Najdôležitejším ponaučením summitu Európskej únie v Bratislave je to, že Maďarsko sa izolovalo už nielen v rámci západnej Európy, ale aj v rámci Vyšehradskej štvorky (V4), vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Budapešti expert Maďarskej liberálnej strany (MLP) pre zahraničnú politiku István Szent-Iványi.

Podľa agentúry MTI politik tejto mimoparlamentnej strany povedal, že predsedovia vlád Česka, Poľska a Slovenska hodnotili bratislavskú schôdzku vyslovene pozitívne, pričom maďarský premiér Viktor Orbán zostal osamotený s postojom, že summit nepriniesol výraznú zmenu v politike EÚ.



MLP z viacerých pozitívnych rozhodnutí vyzdvihla posilnenie pohraničnej a pobrežnej stráže EÚ či založenie utečeneckej agentúry.

"O izolácii Maďarska svedčí aj skutočnosť, že spoločné vyhlásenie krajín V4 už neobsahovalo návrh Orbána a českého premiéra Bohuslava Sobotku o zriadení ozbrojených síl EÚ, ale aj vyjadrenie slovenského prezidenta Andreja Kisku, podľa ktorého ten, kto podriaďuje budúcnosť Európy vnútropolitickým cieľom, škodí únii," dodal Szent-Iványi.

Predseda MLP Gábor Fodor vyzval maďarských voličov, aby v októbrovom referende na otázku "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" hlasovali za, čím vyjadria odpor voči Orbánovej vláde a podporu EÚ. Cieľom plebiscitu je totiž podľa MLP iba stabilizovať vládu Orbánovho Fideszu.