Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament zrušil zákon o zatvorení obchodov v nedeľu

ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zákaz predávať v nedeľu vo veľkých obchodoch platil od 15. marca 2015. Príslušný návrh zákona z dielne menšej vládnucej strany KDNP schválili poslanci parlamentu 16. decembra 2014.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes zrušenie zákona o zákaze zamestnávania v nedeľu. Podľa agentúry MTI za zrušenie zákazu hlasovalo 163 poslancov, dvaja boli proti a 11 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Návrh predložili minister riadiaci kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán a minister národného hospodárstva Mihály Varga.

Rozhodnutie vlády predložiť takýto návrh parlamentu zdôvodnil Rogán v pondelok tým, že otázka nedeľňajšieho zákazu otvorenia obchodov v uplynulom roku veľmi rozdelila spoločnosť.

Šéfovia rezortov v zdôvodnení návrhu dnes spomenuli aj iniciatívu opozičnej strany Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorá už začala zbierať podpisy potrebné na vypísanie referenda o zákazu otvorenia obchodov.

Prioritou vlády je teraz podľa ministrov sústrediť sa na jednotné kroky proti Bruselu v otázke relokácie migrantov, čo by takéto ľudové hlasovanie o nedeľňajšom zatvorení obchodov mohlo skomplikovať.

Rogán a Varga však pripomenuli, že opatrenie smerujúce k zabezpečeniu nedeľňajšieho voľna splnilo viaceré ciele: po marci 2015 nebolo možné nútiť pracovať v nedeľu žiadneho zamestnanca, obchodný sektor v roku 2015 zaznamenal 5,6-percentný rast, podiel obchodov s rozlohou nad 2500 metrov štvorcových mierne klesol v prospech menších predajní a počet zamestnaných v tomto sektore v uvedenom období stúpol o 3000, pričom počet neobsadených pracovných miest v obchodnom sektore v marci tohto roka bol nad 6000.

Zákaz predávať v nedeľu vo veľkých obchodoch platil od 15. marca 2015. Príslušný návrh zákona z dielne menšej vládnucej strany KDNP schválili poslanci parlamentu 16. decembra 2014.