Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničných politikov a lídrov po výbuchu v Manchestri

Ozbrojení a maskovaní príslušníci polície hliadkujú pred Manchester Arenou po výbuchu, ku ktorému došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v Manchesteri 22. mája 2017. Foto: TASR/AP

K smrteľnému incidentu došlo na záver pondelňajšieho koncertu americkej popovej speváčky Ariany Grande v hale Manchester Arena.

Londýn/Manchester 23. mája (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová po výbuchu na popovom koncerte v Manchestri vyhlásila, že jej vláda sa snaží objasniť okolnosti tejto udalosti, ktorá si podľa údajov polície vyžiadala najmenej 19 mŕtvych a približne 50 zranených.

Premiérka Tereza Mayová.
Foto: TASR AP


"Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí," uviedla Mayová vo svojom vyhlásení. Vláda v Londýne sa podľa nej snaží zistiť "úplné podrobnosti o tom, čo polícia pokladá za hrozný teroristický útok".

Podľa spravodajského servera BBC dnes britská vláda v súvislosti s incidentom v Manchestri zvolá svoj krízový štáb Cobra, ktorému bude predsedať Mayová. Konzervatívna premiérka tiež údajne prerušila svoju kampaň pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami.

Britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip.
Foto: TASR/AP


Britská kráľovná Alžbeta II. vyjadrila dnes sústrasť rodinám obetí pondelkového teroristického útoku na popovom koncerte v britskom meste Manchester. Samotný útok pritom označila za barbarský čin.

"Viem, že hovorím za každého, keď prejavím svoje najhlbšie sympatie všetkým, ktorí boli zasiahnutí touto hroznou udalosťou a najmä rodinám a priateľom tých, ktorí zahynuli či utrpeli zranenia," uviedla kráľovná vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA. "Chcem sa poďakovať všetkým členom pohotovostných služieb, ktorí reagovali s takou profesionalitou a záujmom," povedala ďalej. "Rada by som tiež vyjadrila obdiv k tomu, akým spôsobom - so súcitom a ľudskosťou - reagovali občania Manchester na tento čin barbarstva," dodala.

Kráľovná si dnes zároveň spoločne s manželom princom Philipom, synom princom Charles a jeho manželkou Camillou uctila minútou ticha pamiatku obetí pondelňajšieho útoku v Manchestri. Kráľovská rodina v tichosti stála na schodoch pred Buckinghamským palácom, zatiaľ čo v pozadí hrala britská štátna hymna, uviedla agentúra AP.

António Guterres
Foto: TASR/AP


Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval, aby boli osoby, ktoré za týmto "odporným" činom stoja, postavené pred súd.



Manchesterský starosta Andy Burnham vyjadril takisto sústrasť rodinám obetí, ale aj pochvalu pohotovostným zložkám za ich výkony počas tejto "príšernej noci".

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) a predseda Európskej rady Donald Tusk
Foto: TASR/AP


Smútok nad obeťami a sústrasť pozostalým po pondelňajšom teroristickom útoku v britskom Manchestri vyjadrili predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker i predseda Európskej rady Donald Tusk. Samovražedný útočník výbuchom pred koncertnou halou pripravil o život najmenej 22 ľudí.

"Láme mi srdce, že sa terorizmus opäť pokúsil nastoliť strach tam, kde by mala panovať radosť, kde by mali mladí ľudia a rodiny chodiť oslavovať. Rád by som vyjadril svoju najhlbšiu sústrasť premiérke Therese Mayovej a britskému ľudu," uviedol vo vyjadrení Juncker. Teroristický útok odsúdil a dodal, že len posilní súdržnosť a odvetné kroky.

Donald Tusk na sociálnej sieti napísal, že súcití s obeťami a mestom Manchester.

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka
Foto: TASR/AP


Americký prezident Donald Trump vyjadril dnes súdržnosť so Spojeným kráľovstvom v súvislosti s bombovým samovražedným útokom, ktorý sa v pondelok večer odohral na popovom koncerte v Manchestri. Trump, ktorý je na návšteve Izraela, odsúdil "zlomyseľných chudákov" stojacich za týmto krvavým činom.

Podľa neho sú obeťami útoku "nevinné deti". Zdôraznil, že "civilizované národy sa musia spojiť v mene ochrany ľudského života". "Táto pokrivená ideológa musí byť úplne vymazaná. Teroristi a extrémisti, ako aj tí, ktorí ich podporujú, musia navždy zmiznúť z našej spoločnosti," vyzval Trump počas návštevy Betlehema.

Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval dnes britskej premiérke Therese Mayovej v súvislosti s pondelkovým bombovým útokom, pri ktorom na popovom koncerte v Manchestri zahynulo najmenej 22 ľudí vrátane detí.

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tlačovú kanceláriu Kremľa.

"Ostro odsudzujeme tento cynický a nehumánny zločin. Veríme, že jeho strojcovia nezostanú nepotrestaní," prízvukoval ruský prezident a zároveň "potvrdil pripravenosť na zintenzívnenie spolupráce s britskými partnermi v boji proti terorizmu - na bilaterálnej báze, ako aj v rámci medzinárodného úsilia".

Putin vyslovil sústrasť a podporu rodinám zavraždených osôb a skoré uzdravenie zraneným.

Pápež František, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Hlboké zdesenie nad "barbarským" útokom v Manchestri vyjadril aj pápež František. V kondolenčnom telegrame uviedol, že myslí na množstvo detí a mladých ľudí, ktorí prišli o život a tiež ich trúchliace rodiny. Dodal, že sa pre Britániu dovoláva "Božieho požehnania pokoja, uzdravenia a sily".

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó,
archívne foto.
Foto: TASR


Útok v Manchestri bol tým najzákernejším teroristickým činom, pretože bolo zrejmé, že sa na koncerte v tamojšej aréne zabávalo aj množstvo detí. Novinárom v Budapešti to dnes povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Rezort maďarskej diplomacie podľa neho nemá informácie o tom, že by v Manchestri zahynuli alebo utrpeli zranenia aj nejakí občania Maďarska.

Európa podľa Szijjártóa v súčasnosti čelí najvážnejším teroristickým hrozbám za ostatné desaťročia. Cieľom každého európskeho politika by preto mala byť obnova bezpečnosti Európy a jej obyvateľov. "Je to povinnosťou politikov. Bezpečnostné riziká nemožno podceniť," zdôraznil Szijjártó.

"Protiteroristická spolupráca je globálnou záležitosťou, voči teroristom je potrebné sa zjednotiť. Maďarsko sa v tejto otázke nemusí hanbiť, pretože je členom koalície proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS)," povedal Szijjártó novinárom.

V boji proti terorizmu je podľa neho potrebná čo najširšia medzinárodná spolupráca.



Útok v Manchestri odsúdila aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá ho zároveň označila za "príšerný teroristický útok". Pamiatku obetí útoku si dnes zároveň na pôde BR OSN v New Yorku uctilo minútou ticha všetkých 15 členov rady.