Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Medzi obeťami streľby v Paríži je aj známy karikaturista

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šéfredaktor a traja poprední karikaturisti zahynuli v Paríži počas útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Útok si vyžiadal najmenej 12 obetí.

Paríž 7. januára (TASR) - Medzi 12 obeťami útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ku ktorému došlo dnes popoludní v Paríži, je aj jeho šéfredaktor a traja poprední karikaturisti. Informovala o tom agentúra AP.

Viac o útoku sa dočítate TU.


Hovorkyňa parížskej prokuratúry Agnes Thibaultové-Lecuivreová potvrdila, že medzi obeťami útoku sú karikaturista Jean "Cabu" Cabut a šéfredaktor týždenníka Stéphane "Charb" Charbonnier (47). Denník Le Parisien napísal, že islamisti zabili aj ďalších dvoch karikaturistov - Bernarda Verlhaca (57), ktorý kreslil pod pseudonymom Tignous a Georgesa Wolinského (80).

Predstaviteľ polície, ktorý si z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania neželal byť menovaný, uviedol, že pri útoku zahynuli aj dvaja príslušníci polície vrátane policajta, ktorého úrady pridelili ako osobného strážcu Charbonnierovi. Tomu sa v minulosti opakovane vyhrážali smrťou.

Dnešný útok v Paríži si vyžiadal 12 mŕtvych a desať zranených, z ktorých sú štyria v kritickom stave.



Maskovaní ozbrojenci s pokrikom "Alláhu akbar" (Alah je veľký) vtrhli do redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, spustili paľbu a po čine utiekli. Podľa agentúry AP boli útočníci traja.

Sídlo týždenníka sa stalo terčom útoku zápalnými bombami aj v roku 2011 v súvislosti so zverejnením karikatúry proroka Mohameda na svojej titulnej strane, pripomína Reuters. Približne o rok neskôr magazín opätovne zverejnil hanlivé karikatúry proroka Mohameda, čím vyvolal odsúdenie zo strany moslimov vo svete.