Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Migranti hľadajú nové trasy, tvrdí Orbánov poradca pre bezpečnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom desaťbodového návrhu Orbána pod názvom Schengen 2.0, ktorý prezentoval prvýkrát 15. apríla, je reforma schengenského systému.

Budapešť 27. apríla (TASR) - Je zrejmé, že migranti hľadajú nové trasy na Balkáne, ale aj z Líbye do Talianska, vyhlásil dnes poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi vo vysielaní verejnoprávnej televíznej stanice M1.

Podľa jeho slov je preto dôležité, aby Európa bola schopná ochrániť svoje vonkajšie hranice a aby fungoval taký systém, ktorý dokáže vyfiltrovať ľudí skutočne odkázaných na pomoc.

"Návrh premiéra (Viktora) Orbána Schengen 2.0 smeruje práve k tomuto. Projekt podporujú po celej Európe, avšak existujú ľavicoví politici, ktorý ho neprijali pozitívne, ako ani iné naše doterajšie návrhy," dodal Bakondi.

Cieľom desaťbodového návrhu Orbána pod názvom Schengen 2.0, ktorý prezentoval prvýkrát 15. apríla, je reforma schengenského systému v záujme ochrany jeho vonkajších hraníc a zachovania voľného pohybu v rámci EÚ.

Návrh sa podľa slov hovorcu vlády Zoltána Kovácsa zaoberá otázkami od technických aspektov ochrany hraníc, rozšírenia rámcov spolupráce, ich vyjasnenia, cez určenie bezpečných krajín až po úlohy, ktoré by sa mali vykonať v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú. Najdôležitejším konštatovaním návrhu je, že akákoľvek účasť na riešení následkov migrácie je možná len na základe princípu dobrovoľnosti. Nie je možné spochybniť suverenitu žiadneho z členských štátov v otázke rozhodovania o prijímaní migrantov.