Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Minister Lajčák vyčlenil 30.000 eur pre Nepál

Na snímke záchranári vynášajú telo zo zrútného kostola po zemetrasení v nepálskom Káthmandu 27. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Pomoc bude poskytnutá prostredníctvom mimovládnej humanitárnej organizácie World Vision International (WVI).

Bratislava 27. apríla (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes rozhodol o poskytnutí finančnej humanitárnej pomoci vo výške 30.000 eur na odstránenie následkov zemetrasenia v Nepále. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Pomoc bude poskytnutá prostredníctvom mimovládnej humanitárnej organizácie World Vision International (WVI). Tá v krajine realizuje viaceré dlhodobé projekty a venuje sa problematike zvyšovania odolnosti komunít voči následkom zemetrasení a iných prírodných katastrof. Je prítomná vo veľkej časti Nepálu aj mimo hlavného mesta, vrátane okresu Lamdžung, ktoré sa nachádza najbližšie k epicentru zemetrasenia.



Peniaze pôjdu na zabezpečenie dodávok liekov, zdravotníckeho a hygienického materiálu, pitnej vody a vakcín.

Nepál dnes požiadal medzinárodné spoločenstvo o naliehavé poskytnutie pomoci. V krajine chýba všetko - od záchranárov až po elektrinu. Potrebuje stany, textilný tovar, prikrývky, matrace a rôzne druhy liekov.

Počet obetí sobotňajšieho (25.4.) ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8 stúpol už na 4138. Informovalo o tom dnes tamojšie ministerstvo vnútra.