Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová: V USA ma ubezpečili o plnení jadrovej dohody s Iránom

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Práve dohodu s Iránom označila vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ za jeden z hlavných dôvodov návštevy USA.

Washington/Brusel 10. februára (TASR) - O plnení jadrovej dohody s Iránom dnes vrcholní predstavitelia USA ubezpečili vysokú predstaviteľku pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Feredicu Mogheriniovú. Práve dohodu s Iránom Mogheriniová označila za jeden z hlavných dôvodov návštevy USA.

"Po tom, čo zaznelo na stretnutiach, som presvedčená o zámere ďalej napĺňať túto dohodu," vyhlásila Mogheriniová po rokovaniach v Bielom dome a na ministerstve zahraničných vecí USA. Dodala, že je dôležité, aby dohoda uzavretá medzi Iránom a piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN, Nemeckom a EÚ zostala v platnosti.

Hlava únijnej diplomacie uviedla, že Trumpov kabinet ešte nevybral nového veľvyslanca USA pri EÚ. Prezident USA Donald Trump dávnejšie naznačil, že na poste si vie predstaviť Teda Mallocha, ktorý na adresu Únie nešetrí kritikou. Veľvyslanca USA musí odobriť viacero únijných inštitúcií a všetky členské štáty.



Podľa Mogheriniovej nová americká administratíva ešte nevie, ako sa postaví k zablokovaným rokovaniam o obchodnej dohode medzi oboma celkami známej pod skratkou TTIP.

Jedným z bodov rokovaní boli aj minské dohody a súvisiace sankcie voči Rusku. "Zhodli sme sa na tom, že je potrebné úplne implementovať minské dohody a tiež, že sankcie súvisia s naplnením týchto dohôd," vyhlásila šéfka diplomacie EÚ. S predstaviteľmi USA hovorila aj o vzťahoch s Ruskom.

Mogheriniová uviedla, že sa stretla s poradcom pre národnú bezpečnosť Michaelom Flynnom, ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom a Trumpovým poradcom a zároveň zaťom Jaredom Kushnerom.