Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka obrany rokovala v Pentagóne

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Šéfka nemeckého rezortu obrany Ursula von der Leyenová zdôraznila, že USA a Nemecko čelia spoločným význam, pričom ich kľúčovou prioritou je boj proti terorizmu.

Washington 10. februára (TASR) - Americký minister obrany James Mattis, generál vojenského námorníctva vo výslužbe, dnes počas návštevy nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej v Pentagóne veľmi chválil výkon nemeckej armády v boji.

Mattis vyjadril vysokú úctu Nemecku ako spojencovi USA. Zdôraznil, že "vydržalo skúšku času a akejkoľvek výzvy".

USA a Nemecko čelia spoločným význam, pričom ich kľúčovou prioritou je boj proti terorizmu, zdôraznila von der Leyenová. Povedala, že jej návšteva Pentagónu iba tri týždne po inaugurácii prezidenta Donalda Trumpa je "veľmi silným znamením hĺbky nášho vzťahu a dlhodobého priateľstva Nemecka a USA".

Trump vyzval spojencov USA, aby viac prispievali na spoločnú obrannú politiku.

Nemecká ministerka uviedla, že NATO "ušlo dlhú cestu, ale potrebuje postúpiť ešte ďalej".



Mattis velil jednotkám amerického námorníctva v Afganistane a Iraku a v rokoch 2010-13 ako náčelník generálneho štábu amerického Centrálneho velenia riadil vojnu v Afganistane.

"V mojich predchádzajúcich funkciách som veľakrát slúžil s vašimi silami a musím vám povedať, že mám pre nich ten najvyšší rešpekt," povedal dnes von der Leyenovej.

"Akákoľvek armáda, ktoré ide do bojových operácií, prechádza tým najprísnejším auditom na svete: na bojisku. Vaši vojaci v Heráte (Afganistan) - ich velenie, zrelosť, etické správanie sa vašich vojakov, boli príkladom pre ostatných, za čo som bol vždy ako veliteľ NATO a veliteľ amerických síl vďačný," uviedol Mattis.

USA a Nemecko sa naďalej podieľajú na výcvikovej misii NATO v Afganistane, kde tamojšia vláda prevzala vedúcu úlohu v boji proti Talibanu a ďalším povstalcom.

Mattis dnes povedal, že počas prvých týždňov vo funkcii ministra obrany "veľa počúva". "Je vždy ľahšie byť kritickým pozorovateľom vonku. Je oveľa ťažšie, keď ste konfrontovaní s ťažkým výberom, ktorý ste v zodpovedných funkciách museli urobiť," citovala ho tlačová agentúra DPA.