Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

NATO vyzvalo Turecko, aby zachovalo rozvahu

Šéf NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR/AP

Nikto zo zástupcov 28 členských štátov NATO dnes po mimoriadnej schôdzke neobhajoval ruskú akciu.

Brusel 24. novembra (TASR) - Zástupcovia členských štátov NATO vyzvali Turecko, aby zachovalo rozvahu po dnešnom incidente, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské bojové lietadlo Su-24.

Diplomati po mimoriadnej schôdzke v Bruseli pre agentúru Reuters uviedli, že zatiaľ čo nikto zo zástupcov 28 členských štátov NATO neobhajoval ruskú akciu, mnohí vyjadrili obavy z toho, že Turecko nevyprevadilo ruský stroj zo svojho vzdušného priestoru.

"Existujú aj iné spôsoby, ako zvládnuť takéto incidenty," povedal jeden z diplomatov.

Šéf NATO Jens Stoltenberg po schôdzke vyzval na zachovanie pokoja a vzájomnú komunikáciu medzi Moskvou a Ankarou, informovala agentúra DPA.

Stoltenberg uviedol, že je potrebné pracovať na vývoji a posilnení mechanizmu, ktorý by zabránil takýmto incidentom v budúcnosti. Dodal, že NATO stojí pri Turecku a podporuje jeho územnú celistvosť.

Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.