Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko: Piloti ruského lietadla sú nažive, Rusi tvrdia opak

Na snímke zo záberu tureckej televízie Habertürk je zostrelené ruské vojenské lietadlo v provincii Hatay v utorok 24. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Stíhací bombardér Su-24 zostrelili dnes dopoludnia viacúčelové stíhacie lietadlá tureckého vojenského letectva.

Ankara 24. novembra (TASR) - Turecko je presvedčené, že dvojčlenná posádka ruského vojenského lietadla Su-24, ktoré dnes zostrelili neďaleko sýrskych hraníc turecké vzdušné sily, je stále nažive. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa predchádzajúcich správ oboch členov posádky zasiahnutého lietadla zastrelili počas zoskoku padákom po katapultáži príslušníci povstaleckej skupiny nazývanej Turkménska brigáda v Sýrii, ktorá s podporou Turecka bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

"Naše jednotky, ktoré dostali informácie, že obaja piloti sú nažive, pracujú na zabezpečení ich prepustenia z rúk sýrskych povstalcov," povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády.



Stíhací bombardér Su-24 zostrelili dnes dopoludnia viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-16 tureckého vojenského letectva po tom, ako ruský stroj údajne narušil turecký vzdušný priestor.

Posádka lietadla, ktorú tvorí pilot a navigátor, sa po zásahu raketou vzduch-vzduch a následnom požiari úspešne katapultovala, avšak počas letu na padáku na nich strieľali z ručných zbraní príslušníci turkménskych milícií. Podľa jedného zo svojich veliteľov oboch zabili.

Ruský generálny štáb: Po zostrelení Su-24 tureckým letectvom zahynul pilot

Po katapultáži z dvojmiestneho ruského bojového lietadla Su-24, ktoré dnes po údajnom narušení vzdušného priestoru Turecka, zostrelili stíhačky tureckých vzdušných síl, zahynul pilot lietadla. Toho počas letu na padáku zastrelili zo zeme sýrski povstalci. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

Podľa generálneho štábu ďalší príslušník ruských ozbrojených síl zahynul dnes počas akcie zameranej na záchranu členov posádky zostreleného lietadla, keď vrtuľník s nezisteným počtom ľudí na palube zasiahla raketa vystrelená sýrskymi vzbúrencami. Ostatných členov posádky vrtuľníka sa údajne podarilo evakuovať do bezpečia.

V dôsledku zostrelenia ruského bojového lietadla tureckými vzdušnými silami prerušilo Rusko vojenské styky s Tureckom a do pobrežných vôd západosýrskej provincie Lázikíjá vysiela svoju vojnovú loď.

Rudskoj: Turecká stíhačka pri útoku narušila sýrsky vzdušný priestor

Turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď dnes zostrelila ruské bojové lietadlo. Vyhlásil to náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

Generálporučík Rudskoj uviedol, že "budú prijaté opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany" a "akékoľvek ciele predstavujúce pre nás potenciálnu hrozbu budú zničené". Doplnil, že v sýrskej provincii Lázikíjá budú rozmiestnené ďalšie zbrane.

Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že zintenzívni operácie v Sýrii a preruší vojenské kontakty s Tureckom.

Podľa agentúry TASS Rudskoj k incidentu uviedol, že ruské bojové lietadlo Su-24 nenarušilo turecké hranice. "Potvrdili to údaje sýrskej protivzdušnej obrany. Navyše podľa údajov rádiolokačného prieskumu leteckej základne Humajmím bolo zaznamenané narušenie vzdušného priestoru Sýrie útočiacim lietadlom tureckých vzdušných síl," informoval Rudskoj.

Podľa neho nebol zaregistrovaný pokus tureckého lietadla nadviazať rádiový alebo vizuálny kontakt s ruským lietadlom. "Bolo zasiahnuté raketou nad sýrskym územím. Dopadlo na sýrske územie, štyri kilometre od (tureckých) hraníc," dodal.

Ankara tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16.

Lavrov zrušil návštevu Turecka, Putin hovorí o zločine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes oznámil, že ruší návštevu Turecka, ktorá bola naplánovaná na 25. novembra. Stalo sa tak po tom, čo turecká stíhačka F-16 zostrelila dnes ruské bojové lietadlo Su-24. Ruský rezort obrany oznámil, že považuje konanie tureckého letectva za "akt nepriateľstva", uviedla agentúra RIA Novosti.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, archívne foto
Foto: TASR/AP
Podľa agentúry Reuters Lavrov z čiernomorského letoviska Soči zároveň vyzval spoluobčanov, aby necestovali do Turecka. Hrozba terorizmu v Turecku nie je podľa jeho slov menšia než v Egypte, kde pri októbrovom bombovom útoku na ruské dopravné lietadlo zahynulo 224 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Šéf Kremľa Vladimir Putin označil zostrelenie ruského bojového lietadla Tureckom za "úder pod pás", ktorý prišiel od "spolupáchateľov teroristov", informovala agentúra TASS.

Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.

Putin vyhlásil, že Rusko nebude tolerovať takéto "zločiny". Ruský stroj podľa neho nepredstavoval pre Turecko hrozbu, piloti podnikali operáciu proti IS. Leteli nad severnou časťou sýrskej provincie Lázikíjá, kde sa podľa Putina koncentrujú militanti pochádzajúci z Ruska.

"Ruský stíhací bombardér bol zostrelený nad Sýriou strelou vzduch-vzduch z tureckého lietadla F-16, keď sa bombardér nachádzal vo výške 6000 metrov, jeden kilometer od tureckých hraníc. Zrútil sa na území Sýrie, štyri kilometre od hraníc," konštatoval Putin.

Taktiež povedal, že Rusko už dlho vie o dodávkach ropy do Turecka zo sýrskych území ovládaných IS, z čoho majú teroristi hmatateľnú finančnú podporu.

Putin zdôraznil, že zostrelenie lietadla bude mať tragické následky pre vzťahy medzi Moskvou a Ankarou.

Podľa ruského ministerstva obrany došlo k útoku v čase, keď sa stroj Su-24 vracal na sýrsku leteckú základňu Humajmím.

Erdogan zdôrazňuje obranu hraníc

Právo Turecka brániť svoje štátne hranice zdôraznil v reakcii na dnešné zostrelenie ruského lietadla typu Su-24 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podľa jeho slov turecký vzdušný priestor narušili dve ruské lietadlá, pričom jedno z nich bolo zostrelené.

Na Erdoganove slová, ktoré odzneli počas recepcie pri príležitosti Dňa učiteľov v Ankare, reagovali prítomní potleskom, informovala agentúra DPA.



Turecký prezident kritizoval nálety ruských vzdušných síl na severozápade Sýrie, pričom však Ruskú federáciu konkrétne nemenoval. Konštatoval však, že pod zámienkou bombardovania postavení tzv. Islamského štátu dochádza k útokom na Turkménov v regióne. Agentúra DPA pripomenula, že vláda v Ankare podporuje turkménskych povstalcov v Sýrii, bojujúcich proti tamojšiemu režimu prezidenta Bašára Asada.

Obama a Hollande vyzvali Rusko a Turecko, aby sa vyhli eskalácii napätia

Šéf Bieleho domu Barack Obama a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali Rusko a Turecko, aby sa vyhli eskalácii napätia po tom, čo turecká stíhačka F-16 zostrelila dnes ruské bojové lietadlo Su-24.

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) a americký prezident Barack Obama počas stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 24. novembra 2015.
Foto: TASR/AP
"Turecko ako každá iná krajina má právo brániť svoje územie a svoj vzdušný priestor," povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s Hollandom v Bielom dome.

"Práve teraz je pre nás veľmi dôležité ubezpečiť sa, že Rusi a Turci navzájom komunikujú, aby zistili, čo sa stalo, a prijali opatrenia na odvrátenie akéhokoľvek druhu eskalácie," citovala Obamu agentúra Reuters.

Hollande vyhlásil, že "musíme zabrániť eskalácii. Bolo by to mimoriadne škodlivé".

Warren: Turci desaťkrát slovne varovali ruskú posádku

Spojené štáty počuli komunikáciu medzi tureckými a ruskými pilotmi pred dnešným zostrelením ruského stroja, informoval hovorca americkej armády Steve Warren.

Podľa agentúry AP Warren novinárom v Pentagóne povedal, že americká armáda bola "schopná počuť všetko, čo sa dialo".

Na otázku, či USA môžu určiť z radarových snímok prípadný prienik ruského stroja do tureckého vzdušného priestoru, Warren uviedol, že o tom ešte stále zbierajú informácie.

Avšak na otázku, či môže potvrdiť, že turecká posádka desaťkrát slovne varovala ruskú posádku, ale tá nereagovala, Warren odpovedal: "Áno."

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, sa Spojené štáty domnievajú, že ruské bojové lietadlo Su-24 vletelo do tureckého vzdušného priestoru pravdepodobne len na niekoľko sekúnd predtým, než ho zostrelila turecká stíhačka F-16. Podľa neho je hodnotenie incidentu založené na predbežných údajoch. Spojené štáty, incident stále ešte vyšetrujú, dodal.

Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.