Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

FOTO: Motív útoku z Münsteru je zrejme v osobe páchateľa

Záchranári stoja 7. apríla 2018 v nemeckom Münsteri. Dodávka vrazila do ľudí v nemeckom meste Münster. Vodič dodávky, v ktorej sa nachádzala aj taška s neznámym obsahom, sa krátko po kolízii zastrelil. Foto: TASR/AP

Polícia po útoku sprístupnila centrum starého mesta v Münsteri. Bezprostredné okolie je však v dôsledku pretrvávajúceho vyšetrovania stále uzatvorené.

Münster 8. apríla (TASR) - Zdravotný stav osôb vážne zranených pri sobotňajšom útoku dodávkou v nemeckom meste Münster sa v priebehu uplynulých hodín zásadne nezmenil, títo pacienti sú naďalej v ohrození života. Informácii priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer a krajinský premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet v nedeľu spoločne kondolovali pozostalým a vyjadrili solidaritu so zranenými a ich blízkymi.

Na snímke muž kladie kvety pred reštauráciou Kiepenkerl v nemeckom Münsteri 8. apríla 2018.
Foto: TASR/AP

Stále dúfame a modlíme sa za to, aby sa zranení uzdravili, formuloval šéf rezortu vnútra v Berlíne, ktorý poďakoval policajtom a príslušníkom ďalších bezpečnostných zložiek za ich profesionálnu prácu.

Poďakovanie za vecné informovanie verejnosti a zdržanlivosť sa ušlo i médiám.

Armin Laschet vyzdvihol rozvahu a solidaritu občanov Münsteru bezprostredne po čine.

Motív útoku z Münsteru je zrejme v osobe páchateľa

Krajinský minister vnútra zo Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul potvrdil v nedeľu doterajšie informácie o páchateľovi útoku dodávkou na sediacich ľudí v centre Münsteru.

Vodič dodávky, ktorý následne spáchal samovraždu, bol s veľkou pravdepodobnosťou z Nemecka pochádzajúcim páchateľom konajúcim individuálne, a nie utečencom. S veľkou pravdepodobnosťou nemá jeho čin žiadne islamistické pozadie. Jestvuje mnoho poznatkov, že motív útoku je v osobe páchateľa, avšak vyšetrovanie tohto aspektu potrvá ešte hodiny a dni. Ešte zďaleka nie sme na konci, je to čas pre vyšetrovateľov, vyplýva z vyjadrenia ministra v Münsteri, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Na snímke žena pokladá kvety pred reštauráciou Kiepenkerl v nemeckom Münsteri 8. apríla 2018.
Foto: TASR/AP

Herbert Reul sa už v sobotu vyjadril, že nič nenaznačuje islamistickému pozadiu útoku alebo skutočnosti, že jeho motívom bol islamský extrémizmus. Polícia, ako však dodal len niekoľko hodín po incidente, napriek tomu preveruje všetky možnosti.

Pri incidente v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko prišli v sobotu o život tri osoby vrátane páchateľa a dve desiatky utrpeli zranenia.

Pôvodne sa hovorilo o štyroch obetiach, viac ako troch desiatkach zranených a šiestich z nich v ohrození života.

Ako informovala v nedeľu vrchná prokurátorka z Münsteru Elke Adomeitová, útočník bol polícii známy už pre menšie delikty, čelil štyrom vyšetrovaniam v rokoch 2015 a 2016 pre podozrenie z trestných činov vyhrážania sa, poškodzovania cudzieho majetku, podvodu a úteku z miesta dopravnej nehody. Všetky však zastavili.

Na prvý pohľad, zdôraznila prokurátorka, však z týchto informácií nevyplýva poznanie o kumulácii väčšej kriminálnej energie. To budú musieť detailnejšie preskúmať teraz orgány činné v trestnom konaní.

Ani naďalej však nič nenaznačuje politicky motivované pozadie útoku alebo existenciu ďalších podozrivých, konštatovala prokurátorka.

O domových prehliadkach štyroch bytov útočníka, ktoré začali v sobotu podvečer a pokračovali po celú uplynulú noc, informoval v nedeľ v Münsteri tamojší policajný prezident Hajo Kuhlisch.

Žiadna z prehliadok dvoch bytov v Münsteri a dvoch bytov vo východnej časti Nemecka nenaznačila možnosť politického pozadia útoku. To isté platí aj o výsledku prehliadok mužových motorových vozidiel a kontajneru. Vyšetrovatelia preto naďalej predpokladajú, že motív a príčiny činu treba hľadať v samotnom páchateľovi.

To je aktuálny stav, zdôraznil policajný prezident a dodal, že definitívne vylúčenie čohosi si vyžiada dlhší čas.

Polícia po útoku sprístupnila centrum starého mesta v Münsteri

Polícia odstránila barikády rozmiestnené v okolí centra nemeckého mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom došlo v sobotu k útoku dodávkou. V nedeľu o tom informovala agentúra DPA.

Obyvatelia i turisti sa tak pokojne môžu vrátiť do starého mesta. Bezprostredné okolie útoku je však v dôsledku pretrvávajúceho vyšetrovania stále uzatvorené.

Prokuratúra stále hľadá motív útoku autom do davu ľudí

Nemecké úrady identifikovali obete sobotňajšieho útoku dodávkou v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Na snímke dodávka, ktorou páchateľ v sobotu vrazil do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu v meste Münster, v nedeľu 8. apríla 2018. Udalosť si vyžiadala tri životy vrátane vodiča, ktorý po incidente spáchal samovraždu v aute. Počet zranených je približne 20, sú medzi nimi aj osoby v kritickom stave.
Foto: TASR/AP


Polícia a prokuratúra spolkovej krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že obeťami útoku sú 51-ročná žena a 65-ročný muž. Zároveň potvrdili, že páchateľ, "48-ročný muž z Münsteru", sa po čine zastrelil vo vozidle.

Motív činu nie je zatiaľ známy. "Vyšetrovatelia skúmajú prípad zo všetkých možných uhlov," uviedol tamojší prokurátor Martin Botzenhardt.

Ľudia stoja pred reštauráciou 7. apríla 2018 v nemeckom Münsteri.
Foto: TASR/AP

Muž vrazil v sobotu popoludní veľkou rýchlosťou s dodávkou do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu.

Počet zranených je približne 20, niektorí sú v kritickom stave.