Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri ponúkajú pomoc oblastiam postihnutých zemetrasením

Silné zemetrasenie, ku ktorému dnes došlo v Himalájach západne od nepálskej metropoly Káthmandu, si v Nepále vyžiadalo najmenej 758 obetí na životoch. Na snímke záchranár uvoľnuje z trosiek jednu z obetí v Káthmandu 25. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Vonkajší svet zatiaľ nemá presné informácie o rozsahu škôd, keďže nepálska internetová a mobilná sieť je ochromená a mnohé cesty sú neprejazdné či uzavreté.

Londýn 26. apríla (TASR) - Čelní predstavitelia štátov spolu s globálnymi charitatívnymi organizáciami vyjadrili sústrasť pozostalým obetí zemetrasenia v Nepále a ponúkli krajine mimoriadnu pomoc. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.



Vonkajší svet zatiaľ nemá presné informácie o rozsahu škôd, keďže nepálska internetová a mobilná sieť je ochromená a mnohé cesty sú neprejazdné či uzavreté. Jedno je však isté - rýchla pomoc je nevyhnutná, uviedla AP.

"Vieme, že škody sú rozsiahle a prístup do dedín bude veľmi, veľmi obtiažný pre všetkých," povedal Ben Pickering, humanitárny poradca medzinárodnej mimovládnej organizácie Save the Children. "Deti budú postihnuté mnohými spôsobmi. Mnohé sa stratia či budú zranené. Prioritou je teraz zistiť rozsah krízovej situácie a núdzové potreby v súčasnosti ako i v horizonte nadchádzajúcich týždňov."



Charitatívne organizácie pripravili humanitárne tímy vychádzajúc z predpokladu, že Nepál bude potrebovať zabezpečiť sanitačné zariadenia, vodu, prístrešie a lekársku pomoc. Problémom však je, že najjednoduchšia cesta do horskej krajiny pod Himalájami - jednej z najchudobnejších na svete - je nedostupná, pretože medzinárodné letisko v Káthmandu je uzavreté.

Štáty na celom svete prisľúbili pomoc. Európska únia prisľúbila "určitú finančnú pomoc", avšak jej predstavitelia zatiaľ nezverejnili detaily či konkrétnu sumu. Britsky premiér David Cameron a nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s ostatnými lídrami avizovali pomoc ťažko skúšanej krajine, pričom Cameron na svojej stránke na Twitteri vyhlásil, že "Británia urobí všetko v jej silách" pre to, aby pomohla obetiam nešťastia.

Nórsky minister zahraničných vecí Boerge Brende vyhlásil, že Oslo vyčlenilo 30 miliónov nórskych korún (približne 3,5 miliónov eur) na záchrannú pomoc, pričom peniaze pritečú do krajiny cez OSN a charitatívne organizácie. Taliansko pošle 300-tisíc eur cez Medzinárodný Červený kríž. Francúzsko je pripravené reagovať na nepálsku žiadosť o pomoc.

Americké veľvyslanectvo v Nepále oznámilo, že pošle milión dolárov (približne 920-tisíc eur) v rámci predbežnej pomoci a americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj vyšle do terénu pátrací a záchranný tím. "S nepálskou vládou úzko spolupracujeme na zabezpečení podpory a pomoci," uviedol americký minister zahraničných vecí John Kerry. "Ľudom v Nepále a regiónom postihnutých touto tragédiou vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Spojené štáty stoja v týchto ťažkých časoch pri vás."