Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Obama na G20: Rusko podrobil kritike pre Ukrajinu, spomenul aj MH-17

Barack Obama počas prejavu na summite G20 v austrálskom Brisbane. Foto: TASR/AP

Rusko nemá podiel na najnovšej eskalácii vojenských aktivít na Ukrajine, uviedol pre novinárov na summite G20 v austrálskom Brisbane poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov.

Brisbane 15. novembra (TASR) - Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty americké ako jediná svetová superveľmoc vedú svetové spoločenstvo v odmietaní ruskej agresie proti Ukrajine, ako aj v boji voči ďalším hrozbám.


Americký prezident Barack Obama dnes ostro kritizoval Rusko kvôli konfliktu na Ukrajine

Na adresu Moskvy sa vyjadril v ten istý deň, ako ruská štátna televízia odvysielala družicové snímky bojového prúdového lietadla letiaceho podľa nej v blízkosti malajzijského dopravného boeingu, ktorého havária v júli tohto roka poškodila vzťahy Ruska so Západom.

"Ruská agresia" na Ukrajine je "hrozbou pre svet," povedal Obama na okraji summitu G20, ktorý sa dnes začína v austrálskom meste Brisbane.

Ako príklad uviedol šéf Bieleho domu práve júlové "zostrelenie" lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, nad východnou Ukrajinou. Obama zároveň vyjadril sústrasť pozostalým 38-ich Austrálčanov, ktorí pri tomto nešťastí zahynuli. Dovedna zomrelo pri tejto tragédii všetkých 298 ľudí nachádzajúcich na palube.

Dnešná správa televíznej stanice Rossija-24 citovala slová Ivana Andrijevského, viceprezidenta ruskej komory inžinierov, ktorý vyhlásili, že snímky stíhačky pohybujúcej sa v okolí malajzijského lietadla môžu pochádzať z britskej alebo americkej špionážnej družice.

Dopravný Boeing-777 aerolínií Malaysia Airlines, smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru, sa zrútil 17. júla v Doneckej oblasti.

Vlády USA i Ruska svorne konštatovali, že lietadlo bolo zostrelené. Každá strana však s odvolaním sa na spravodajské informácie, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť, označuje za vinníka niekoho iného.

Spojené štáty na základe svojich družicových snímok tvrdia, že stroj zostrelili raketou zem-vzduch proruskí separatisti, ktorí to ale odmietajú.

Rusko hovorí o tom, že stroj zostrelilo ukrajinské bojové lietadlo, a podľa televízie dnes zverejnené družicové snímky túto hypotézu potvrdzujú.

Holandskí vyšetrovatelia celého prípadu však nenašli nijaké dôkazy, že by sa blízkosti civilného malajzijského boeingu pohybovalo iné lietadlo.


V prejave v austrálskom meste Brisbane, kde sa zúčastňuje na summite G20, Obama označil Spojené štáty za vedúcu silu v boji s ebolou v západnej Afrike, ale aj v oponovaní ruskej agresii proti Ukrajine. Postup Ruska voči Ukrajine Obama označil za "hrozbu pre celý svet" a dodal, že "sme to videli aj v prípade desivého zostrelenia lietadla (malajzijskej leteckej spoločnosti)".

Okrem toho dnes Obama oficiálne oznámil, že Spojené štáty poskytnú tri miliardy dolárov ako príspevok do fondu, ktorý má rozvojovým krajinám pomôcť vyrovnať sa s dôsledkami klimatických zmien. Uviedol to v prejave na Queensland University v Brisbane, kam zavítal ešte pred otvorením summitu G20 konajúceho sa počas víkendu koná v tomto prístavnom meste.

Svoju reč na pôde univerzity Obama využil aj na to, aby ubezpečil ázijských partnerov o strategických zámeroch Washingtonu, keď uviedol, že USA sú oddané svojim ázijským spojencom a nebudú tolerovať šikanovanie menších štátov.

Obama trval na tom, že bezpečnosť v Ázii nemôže byť založená na "nátlaku alebo zastrašovaní (...), keď veľké národy budú šikanovať malé, ale na aliancii pre vzájomnú bezpečnosť". Obama síce výslovne nespomenul Čínu, ale podľa agentúry Reuters niet pochýb, že mal na mysli námorné spory Číny s jej susedmi a rastúci problém regiónu v oblasti vyzbrojovania.

V prejave niekoľkokrát zdôraznil nutnosť strategickej rovnováhy v oblasti. Upozornil, že existujú riziká, ktoré môžu ohroziť pokrok Ázie, a ako príklad uviedol uviedol jadrový a raketový program Severnej Kórey, územné spory a porušovanie ľudských práv.

"Dnes som tu, aby som vyhlásil, že vedúca rola Spojených štátov v tichomorskej Ázii bude vždy ohniskovým bodom mojej zahraničnej politiky," vyhlásil Obama.

Ušakov: Rusko nemá podiel na najnovšej eskalácii vojenských aktivít na Ukrajine



Rusko nemá podiel na najnovšej eskalácii vojenských aktivít na juhovýchode Ukrajiny, uviedol dnes podľa agentúry Reuters zástupca moskovského Kremľa. Rusko je podľa neho oddané implementácii dohody o prímerí, ktorá bola uzavretá začiatkom septembra v Minsku.

"Nie sme (do toho) zapletení," uviedol pre novinárov na summite G20 v austrálskom Brisbane poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Spresnil, že ruská delegácia dnes rokovala s partnermi z hospodárskeho zoskupenia BRICS, združujúceho Brazíliu, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, ktorí bez výnimky podporili pozíciu Moskvy.

Podľa Ušakova všetky štáty BRICS deklarovali, že sankcie sú nelegitímne, sú porušením Charty OSN a bránia ozdraveniu ekonomiky. "My sme túto tému ani nenadniesli. Títo lídri o nej začali hovoriť sami od seba," vyhlásil poradca prezidenta Vladimira Putina.

Ku konfliktu na Ukrajine sa vyjadril aj prezident USA Barack Obama, keď vyhlásil, že aktivity Ruska na Ukrajine ohrozujú celý svet. V podobnom duchu hovoril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého situácia na Ukrajine vyvoláva obavy z návratu k sporom studenej vojny.


Rompuy: EÚ posúdi ďalšie diplomatické kroky voči Rusku, vrátane uvalenia sankcií



Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa zídu na budúci pondelok v Bruseli, aby prerokovali situáciu na Ukrajine a posúdili ďalšie diplomatické kroky voči Rusku, vrátane uvalenia sankcií.

Informoval o tom dnes v austrálskom Brisbane predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý spresnil, že Ukrajina bude hlavnou témou rokovania lídrov EÚ s prezidentom USA Barackom Obamom. Rokovanie sa uskutoční dnes v rámci summitu G20 v Brisbane.

"Rusi musia využiť všetko svoj vplyv na povstalcov (na východe Ukrajiny), aby zabezpečili implementáciu dohôd z Minska," zdôraznil Van Rompuy na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že "Rusko musí prestať s vysielaním zbraní a vojakov zo svojho územia na Ukrajinu". Súčasne dodal, že Rusko musí z Ukrajiny "stiahnuť všetkých (ruských vojakov), čo tam sú".

Ukrajinská prozápadná vláda a NATO v uplynulých dňoch obvinili Rusko, že na východ Ukrajiny vysiela zbrane a vojakov, aby pomohli tamojším proruským povstalcom rozpútať novú ofenzívu v konflikte, ktorý si od apríla vyžiadal viac ako 4000 obetí.

Van Rompuy opäť zdôraznil stanovisko EÚ, ktorá trvá na tom, že konflikt na Ukrajine treba riešiť výlučne politickými prostriedkami, a uviedol, že EÚ na to využije všetky diplomatické nástroje, ktoré má k dispozícii, vrátane sankcií.

Okrem situácie na Ukrajine, kde v posledných týždňoch badať odklon od dodržiavania prímeria, a hľadania riešení pre obnovenie mieru, ktoré chcú lídri "dvadsiatky" prebrať aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, sa summit G20 bude venovať aj posúdeniu súčasnej ekonomickej situácie vo svete a nástrojov, ktoré by mali viesť k povzbudeniu rastu a zamestnanosti na celom svete. Lídri G20 chcú hovoriť aj o boji s terorizmom a s epidémiou eboly.

Summit G20 v pobrežnom austrálskom meste Brisbane, kde platia prísne bezpečnostné opatrenia, potrvá do nedele. Zúčastňuje sa na ňom 6300 delegátov a novinárov.


Demonštranti žiadajú viac financií na boj s ebolou a "menej kapitalizmu"



Ani horúčava neodradila dnes od protestu stovky demonštrantov, ktorí sa zišli v austrálskom Brisbane, aby účastníkov vrcholného summitu skupiny G20 upozornili na pálčivé problémy súčasného sveta.

Ako informovala agentúra DPA, jedna skupina aktivistov mala ako rekvizitu veľké hodiny, ktorých ručičky boli tesne pred dvanástkou, a žiadala podniknúť rýchle kroky na zastavenie šírenia vírusu Ebola. Títo demonštranti boli oblečení v podobnom odeve, akým sa v Afrike chránia zdravotníci a lekári ošetrujúci ľudí chorých na ebolu.

Na svoje požiadavky prišli do Brisbane upozorniť aj pôvodní obyvatelia Austrálie, ktorí upozornili na svoju diskrimináciu v austrálskej spoločnosti.

Zišli sa aj aktivisti demonštrujúci kvôli príčinám a dôsledkom klimatických zmien, ako aj kritici kapitalizmu.

V uliciach Brisbane boli dnes - v očakávaní protestných akcií - policajné posily, ale všetky zhromaždenia boli pokojné. Zatiaľ jediným incidentom bolo podľa britskej BBC zadržanie jednej ženy, ktorej policajti pri prehliadke našli v batohu plynovú masku. Jej spoločníčku prepustili na slobodu. Obom polícia zakázala vstup do zóny v blízkosti kongresového centra, kde sa summit koná.