Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruská TV má družicové snímky údajnej stíhačky blízko letu MH-17

Repofotografia z TV vysielania ruskej televízie, na ktorej je satelitný snímok s lietadlom Boeing-777 a údajnou stíhačkou. Foto: 1tv.ru

Dopravné lietadlo typu Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúce z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Brisbane 15. novembra (TASR) - Ruská štátna televízia dnes odvysielala zábery, o ktorých tvrdila, že ide o družicové snímky stíhačky MiG-29 pohybujúcej sa v blízkosti lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa neskôr zrútilo na východe Ukrajiny. Tragédia sa odohrala v júli a zahynulo pri nej všetkých 298 ľudí na palube.

Správa citovala slová Ivana Andrijevského, viceprezidenta ruskej komory inžinierov, ktorý vyhlásili, že snímky môžu pochádzať z britskej alebo americkej špionážnej družice.

Reportáž Ruskej televízie:





Ruskí blogeri spochybňujú pravosť snímky, prečítajte si o tom tento článok na portáli Teraz.sk.


Dopravné lietadlo typu Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúce z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Incident si vyžiadal životy všetkých 298 pasažierov na palube.

Americký prezident Barack Obama dnes ostro kritizoval Rusko kvôli konfliktu na Ukrajine - šéf Bieleho domu spomenul aj príklad "zostrelenia" lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, nad východnou Ukrajinou. Prečitajte si o tom článok na portáli Teraz.sk.

Vlády USA a Ruska konštatovali, že lietadlo bolo zostrelené. Každá strana sa odvoláva na spravodajské informácie, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť.

Spojené štáty na základe svojich satelitných snímok tvrdia, že stroj zostrelili raketou zem-vzduch proruskí separatisti, ktorí to však odmietajú.

Rusko hovorí o tom, že stroj zostrelilo ukrajinské bojové lietadlo, a podľa televízie dnes zverejnené družicové snímky túto hypotézu potvrdzujú.

Holandskí vyšetrovatelia však nenašli žiadne dôkazy, že by sa blízkosti civilného malajzijského boeingu pohybovalo iné lietadlo, pripomenula agentúra DPA.

Ruská štátna televízia označila svoju správu za senzáciu a odvysielala ju zhruba v čase, keď sa v austrálskom Brisbane začínal summit G20, na ktorom sa - v prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina - bude hovoriť aj o páde lietadla na východe Ukrajiny.

Ruská televízia uviedla, že jej odhalenie bude dôležité pre konfrontáciu Putina s austrálskym premiérom Tonym Abbottom, ktorý na Rusko vyvíja tlak, aby využilo svoj vplyv na proruských separatistov na východe Ukrajiny a pomohlo tak dosiahnuť vstup vyšetrovateľov na miesto tragédie.