Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obama pozval Trumpa na štvrtok do Bieleho domu

Americký prezident Barack Obama sedí pred prejavom pri príležitosti 15. výročia z teroristických útokov z 11. septembra, 11. septembra 2015 v Pentagone. Foto: TASR/AP

Obama sa plánuje vyjadriť k Trumpovmu víťazstvu ešte dnes prostredníctvom vyhlásenia.

Washington 9. novembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama pozval novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa na spoločné stretnutie do Bieleho domu vo štvrtok. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.


Teraz.sk prináša všetky dôležité informácie ohľadne výsledkov prezidentských volieb v USA: ONLINE: Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal Donald Trump


Obama sa plánuje vyjadriť k Trumpovmu víťazstvu ešte dnes prostredníctvom vyhlásenia.

Biely dom oznámil, že Obama zatelefonoval Trumpovi zo svojej rezidencie v Bielom dome už dnes v skorých ranných hodinách a zablahoželal mu k víťazstvu v prezidentských voľbách.

Obama takisto zatelefonoval demokratickej prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej. Podľa Bieleho domu Obama vyslovil obdiv voči jej "silnej kampani", ktorú viedla po celej krajine.

O Obamovom telefonickom blahoželaní Trumpovi k zvoleniu za prezidenta informovala dnes už skôr manažérka Trumpovej kampane Kellyanne Conwayová. Podľa jej slov Obama zatelefonoval Trumpovi skoro ráno, keď sa víťaz práve rozprával so svojimi priaznivcami v New Yorku, a tak mu Trump zavolal naspäť, keď zišiel z pódia.

Conwayová opísala telefonát oboch politikov ako "veľmi príjemný rozhovor".

Trump v utorok neskoro večer vyhlásil, že prijal aj telefonát od súperky Hillary Clintonovej. Pred svojimi priaznivcami ju pochválil za húževnatú kampaň a vyhlásil, že Američania jej dlhujú veľkú vďaku za dlhú službu Spojeným štátom.