Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí konfliktu na východe Ukrajiny prekročil 6000, tvrdí OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa dnešného vyhlásenia vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyšetrovatelia zistili "neľútostnú devastáciu civilných životov a infraštruktúry" v obliehanom regióne.

Berlín 2. marca (TASR) - Viac ako 6000 obetí zaznamenal Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny medzi vládou a proruskými separatistami spred takmer roka.



Podľa tejto organizácie so sídlom v Ženeve stovky civilistov a členov vojenského personálu zomreli iba v posledných týždňoch po eskalácii bojov, prevažne v oblasti letiska v Donecku a v oblasti mesta Debaľceve, píše agentúra AP.

Podľa dnešného vyhlásenia vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajda Raada Husajna vyšetrovatelia z jeho úradu zistili "neľútostnú devastáciu civilných životov a infraštruktúry" v obliehanom regióne, kde Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti jednotkám ukrajinskej vlády.



Zatiaľ čo Rusko odmieta zapojenie svojich jednotiek v bojoch na Ukrajine, OHCHR hovorí o "spoľahlivých správach, naznačujúcich pretrvávajúci prísun ťažkej bojovej techniky a zahraničných bojovníkov" z Ruska k separatistom v období od vlaňajšieho decembra.