Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Páchateľka streľby v Kalifornii prisahala vernosť Islamskému štátu

Na snímke ošetrenie zranenej osoby v blízkosti miestneho zariadenia sociálnych služieb v kalifornskom meste San Bernardino 2. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Tashfeen Maliková pochádzala s Pakistanu a dlhodobo žila aj v Saudskej Arábii. Do USA prišla v roku 2014 a následne sa tam zosobášila s americkým občanom Farookom.

San Bernardino 4. decembra (TASR) - Žena, ktorá v stredu so svojím manželom zabila v Kalifornii 14 ľudí, prisahala pred časom vernosť extrémistickej skupine Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Podľa citovaných zdrojov mohol byť celý útok inšpirovaný Islamským štátom, ale neexistuje dôkaz, že by ho zorganizovala alebo riadila táto skupina. Motív útoku zatiaľ nebol oficiálne stanovený.

Ozbrojený pár, ktorý v noci na štvrtok v domove sociálnych služieb v meste San Bernardino zastrelil 14 ľudí a zranil ďalších 21 osôb, identifikovala polícia ako 28-ročného Sayeda Rizwana Farooka a jeho manželku, 27-ročnú Tashfeen Malikovú. Oboch páchateľov na úteku z miesta činu zastrelili policajti.



Maliková podľa CNN zverejnila na internete prísahu vernosti Islamskému štátu. Nepoužila pritom svoje vlastné meno, ale pseudonym. Malo sa tak stať krátko pred útokom alebo dokonca po jeho začiatku.

Podľa zdroja agentúry AP prísahu vernosti IS a jej vodcovi abú Bakrovi Bagdádímu zverejnila na sociálnej sieti Facebook, avšak ešte pred útokom ho zmazala.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný americký vládny zdroj uviedla, že Maliková a Farook pred útokom zničili harddisky svojich počítačov a ďalšiu elektroniku.

Vyšetrovatelia okrem iného preverujú aj správu, podľa ktorej sa Farook pred útokom pohádal s jedným svojím spolupracovníkom, ktorý hovoril o údajných nebezpečenstvách spojených s islamom.

Tashfeen Maliková pochádzala s Pakistanu a dlhodobo žila aj v Saudskej Arábii. Do USA prišla v roku 2014 a následne sa tam zosobášila s americkým občanom Farookom. Jej rodinu žijúci v juhopakistanskej provincii Panžáb už v rámci vyšetrovania útoku kontaktovali tamojšie tajné služby.

Agentúra AP priniesla vyjadrenie švagra Syeda Farooka, ktorý ho označil za "zlého človeka", avšak nie za islamského radikála. Farhan Khan útok odsúdil a oznámil, že si chce adoptovať šesťmesačnú dcéru, ktorej rodičmi boli zastrelení manželia.