Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež František prijal príbuzných obetí teroristického útoku v Nice

Pápež František žehná v sobotu 24. septembra 2016 fotku v mobile, ktorú mu ukázala pozostalé obete z útoku v Nice. Foto: TASR/AP

Medzi pozvanými boli kresťania, moslimovia a židia. Pápež im prejavil nesmierny súcit a vyzval ich, aby na nenávisť neodpovedali nenávisťou.

Vatikán 24. septembra (TASR) - Pápež František prijal dnes na audiencii príbuzných obetí teroristického útoku vo francúzskom Nice, ktorý sa odohral 14. júla na Deň Bastily. Pápež im prejavil "nesmierny súcit" a vyzval ich, aby na nenávisť neodpovedali nenávisťou, píše agentúra AP.

Medzi pozvanými boli kresťania, moslimovia a židia. Podľa slov Františka by silné vzťahy medzi jednotlivými náboženstvami dokázali "zmierniť bolesť po týchto dramatických udalostiach".

Pápež osobitne privítal každého pozvaného hosťa, pričom niektorí mu ukázali fotografie svojich zavraždených členov rodiny. Audiencia pozostávala zo skupiny približne 300 osôb. Bývalý starosta mesta Nice priniesol do Vatikánu košík s 86 kvetinami, symbolizujúcimi 86 ľudí, ktorí prišli pri útoku o život.



"Chcem s vami zdieľať vašu bolesť. Bolesť, ktorá sa ešte viac umocní, keď si pomyslíme na deti či na celé rodiny, ktoré takto nečakane a tragicky zahynuli. Všetkých vás uisťujem o svojej spolupatričnosti, účasti aj modlitbe," povedala 79-ročná hlava katolíckej cirkvi.

Na audiencii bol prítomný aj biskup mesta Nice André Marceau, ako aj zástupcovia ďalších náboženských obcí daného regiónu na juhu Francúzska.

Útok spáchal Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, 31-ročný Tunisan žijúci vo Francúzsku, ktorý nákladným automobilom vrazil do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok na pobrežnej pešej zóne Promenade des Anglais. Zranenia utrpelo vyše 400 ďalších osôb. Teroristu bezprostredne nato zastrelila polícia.

Útok bol inšpirovaný extrémistickou džihádistickou skupinou Islamský štát (IS), známou aj pod názvom Dáiš. Francúzska vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok a o ďalšie tri mesiace predĺžila mimoriadny stav, ktorý v krajine panoval od teroristických útokov v Paríži z novembra 2015.