Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Toto ste nevedeli: Šesť faktov o návšteve pápeža Františka v New Yorku

Na snímke pápež František vystupuje z lietadla na letisku J. F. Kennedyho v New Yorku 25. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Návštevu najvyšších predstaviteľov katolíckej cirkvi v New Yorku zakaždým sprevádzajú bezpečnostné opatrenia a nie je tomu ináč ani počas aktuálneho Františkovho pobytu.

New York 25. septembra (TASR) - Pápež František v noci nadnes priletel z Washingtonu do New Yorku, ktorý je druhou zastávkou jeho deväťdňovej návštevy Spojených štátov. Najľudnatejšie mesto USA už pred siedmimi rokmi hostilo pápeža Benedikta XVI. a v roku 1995 jeho predchodcu Jána Pavla II., uviedla televízia ABC News.



Návštevu najvyšších predstaviteľov katolíckej cirkvi v New Yorku zakaždým sprevádzajú bezpečnostné opatrenia a nie je tomu ináč ani počas aktuálneho Františkovho pobytu:

- Newyorský policajný zbor (NYPD) počas návštevy použije 24.500 pouličných zábran s celkovou dĺžkou takmer 60 kilometrov.

- Na uliciach rozmiestnia približne 1200 dopravných kužeľov a vyše 400 betónových blokov.

- V súvislosti s pápežovým pobytom sa v meste očakáva približne 220 policajných kolón.

- NYPD avizoval početné uzávierky ulíc prevažne v okolí sídla Organizácie Spojených národov, kde dnes pápež vystúpi s prejavom na pôde Valného zhromaždenia OSN.

- Františkova návšteva v New Yorku má celkovo trvať 39 hodín a 40 minút. Počas pobytu v meste najazdí približne 87 kilometrov.

- Do New Yorku priletel pápež vo štvrtok večer z Washingtonu a v sobotu sa presunie do Filadelfie, ktorá je jeho poslednou zastávkou na ceste po USA.


O niečo dlhšie sa v New Yorku v roku 2008 zdržal vtedajší pápež Benedikt XVI., ktorého návšteva trvala takmer 59 hodín. Na bezpečnosť vtedy dozeralo približne 12.500 policajtov. Návšteva stála skoro 6,6 milióna dolárov (5,9 milióna eur).

Pápež v Katedrále svätého Patrika na Manhattane v New Yorku


Pápež Ján Pavol II. navštívil mesto pred desiatimi rokmi a strávil tam päť dní. Náklady na návštevu dosiahli 4,4 milióna dolárov (3,9 milióna eur) a bezpečnosť zaisťovalo vyše 36.700 príslušníkov polície.