Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po vykoľajení vlaku Trump žiada rýchle schválenie plánu infraštruktúry

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nešťastie si vyžiadalo najmenej šesť mŕtvych.

Washington 18. decembra (TASR) - Bilióny dolárov sa minuli na Blízkom východe, zatiaľ čo naše cesty, mosty, tunely a železnice sa rozpadajú, vyhlásil americký prezident Donald Trump v súvislosti so železničným nešťastím, ku ktorému došlo v pondelok neďaleko mesta Seattle v americkom štáte Washington. Vyžiadalo si niekoľko mŕtvych a množstvo zranených.

"Moje myšlienky a modlitby sú s každým, koho sa dotýka toto vlakové nešťastie," napísal Trump na Twitteri. Tragédia podľa neho "ukazuje viac ako kedykoľvek predtým, prečo musíme rýchlo schváliť plán infraštruktúry, ktorý bude čoskoro predložený".

"Sedem biliónov dolárov minutých na Blízkom východe, zatiaľ čo naše cesty, mosty, tunely, železnice (a ďalšie) sa rozpadajú! Nie na dlho!" dodal šéf Bieleho domu.

K vykoľajeniu sa vlaku spoločnosti Amtrak došlo na železničnom nadjazde pri meste DuPont, približne 60 kilometrov južne od Seattlu. Súprava sa pohybovala rýchlosťou približne 130 kilometrov za hodinu. Jeden z vagónov sa z nadjazdu zrútil na diaľnicu, ďalšie zostali visieť z mosta.



V čase nešťastia sa vo vlaku nachádzalo 78 cestujúcich a päť členov posádky. Podľa zdrojov agentúry AP si nešťastie vyžiadalo najmenej šesť mŕtvych. Televízia CNN uviedla, že do nemocníc previezli 77 zranených, štyria z nich sú vo vážnom stave.

Podľa AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj mohol vlak naraziť na nejakú prekážku na trati.

Na mieste nehody zasahuje veľký počet záchranárov a hasičov. Diaľnica pod nadjazdom je uzavretá a polícia vyzýva ľudí, aby sa miestu vyhli.