Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Masaker v Berlíne: K útoku sa prihlásil Islamský štát

Nemecká polícia prehľadáva okolie kamióna, ktorý v pondelok 19. decembra 2016 vo večerných hodinách vrazil do davu ľudí na preplnenom vianočnom trhu v Berlíne. Útok si vyžiadal dvanásť obetí a takmer päťdesiat zranených. Foto: TASR

Celkový počet obetí sa tak zvýšil z doterajších deväť na 12. V starostlivosti zdravotníkov v nemocniciach nemeckej metropoly zostáva naďalej 48 zranených. SPRÁVU PRIEBEŽNE AKTUALIZUJEME.

Berlín 20. decembra (Teraz.sk/TASR) - K pondelňajšiemu teroristickému útoku na vianočné trhy v Berlíne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Oznámila to dnes tlačová agentúra Amák napojená na IS s tým, že čin vykonal bojovník Islamského štátu.

"Osoba, ktorá vykonala útok kamiónom v Berlíne, je vojak Islamského štátu a útok vykonal v reakcii na výzvy zamerať sa na občanov križiackej koalície," uviedla agentúra Amák.

Jej správa však neobsahuje ďalšie údaje o útoku alebo jeho páchateľovi. Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel to naznačuje, že masaker v Berlíne nebol koordinovaný s vedením IS v Iraku a v Sýrii.

Ak by sa potvrdilo, že čin v Berlíne zorganizoval IS, bol by to najväčší islamistický útok v Nemecku od roku 2011, keď kosovský Albánec Arid Uka, sympatizujúci so salafistami, zastrelil na letisku vo Frankfurte nad Mohanom dvoch amerických vojakov.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere večer v televízii ZDF informoval, že 14 ťažko zranených je stále v kritickom stave. Nevylúčil preto, že bilancia 12 mŕtvych nie je konečná.

Po útoku sú nezvestní aj dvaja cudzinci - občianky Izraela a Talianska. Zatiaľ nie je známe, či sa nenachádzajú medzi ešte neidentifikovanými mŕtvymi alebo zranenými

Páchatelia útoku môžu byť na úteku



Páchateľ alebo páchatelia pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a ďalších takmer 50 osôb utrpelo zranenia, môžu byť na úteku, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Berlíne šéf nemeckej polície Holger Münch.

"Máme vysoký stupeň pohotovosti a pokračujeme vo vyšetrovaní - samozrejme, vo všetkých smeroch," uviedol Münch.

Jeho slová zazneli po tom, ako nemecká prokuratúra vyhlásila, že muž pakistanského pôvodu, ktorého polícia v súvislosti s útokom na vianočných trhoch bezprostredne po jeho uskutočnení zadržala, pravdepodobne nie je jeho páchateľom.

Nemecký generálny prokurátor Peter Frank v súvislosti s jeho zadržaním na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že na potvrdenie skutočnosti, či páchateľom útoku bol alebo nebol spomínaný Pakistanec, je potrebné počkať do dnešného večera.

"Musíme si zvykať na myšlienku, že on tým páchateľom nebol," dodal Frank.

Miesto pondelňajšieho útoku dnes navštívila v sprievode spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziera aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá už predtým označila útok za teroristický čin.




Šesť mŕtvych z útoku na berlínske vianočné trhy sú nemeckí občania



Šesť obetí pondelňajšieho útoku na berlínske vianočné trhy, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, sú občania Nemecka. Uviedol to dnes šéf nemeckej polície Holger Münch s tým, že zo 48 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, bolo dnes 24 prepustených do domáceho ošetrenia.

Podozrivého z útoku na berlínske vianočné trhy prepustili



Muž, ktorý bol zadržaný pre podozrenie z vykonania pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne, bol prepustený na slobodu a nebol naňho vydaný zatykač. Oznámila to dnes večer Spolková prokuratúra v Karlsruhe.

Nemecká polícia zadržala údajne nesprávneho muža



Nemecká polícia zatkla údajne nesprávneho muža v prípade útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. S odvolaním sa na informácie z prostredia najvyšších miest tajných služieb to dnes napísal denník Die Welt. Skutočný vinník má byť stále na slobode a ozbrojený.

"Máme nesprávneho muža," citovali noviny Die Welt hlásenie pre políciu. Podrobnosti okolo údajného páchateľa vyšetrovatelia preskúmali a sú podľa nich správne. "Skutočný vinník je stále ozbrojený a na slobode a môže napáchať nové škody," odzneli pokyny pre príslušníkov policajných zložiek a špeciálne jednotky nasadené v nemeckom hlavnom meste.

"V skutočnosti nie je isté, že bol vodičom," potvrdil dnes medializované informácie prezident berlínskej polície Klaus Kandt s tým, že polícia dosiaľ nepotvrdila, či zadržaný podozrivý bol skutočne vodičom kamiónu. Vyšetrovanie pokračuje, povedal novinárom.

Polícia v pondelok zadržala 23-ročného pakistanského mladíka, najnovšie informácie z prostredia polície však naznačujú, že nešlo o skutočného páchateľa masakry na vianočných trhoch v Berlíne.

Na následky ťažkých zranení po pravdepodobnom teroristickom útoku na predvianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, ku ktorému došlo v pondelok večer, zomreli podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA v nemocnici ďalšie tri osoby. Celkový počet obetí sa tak zvýšil z doterajších deväť na 12. V starostlivosti zdravotníkov v nemocniciach nemeckej metropoly zostáva naďalej 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými traumami.



Po pravdepodobnom teroristickom útoku na jednom z berlínskych vianočných trhov pôvode identifikovali dnes nemecké bezpečnostné zložky zadržaného podozrivého. Bol ním domnelý utečenec Navid B. Ten však dnes poprel svoju vinu či akúkoľvek spojitosť svojej osoby s týmto činom. S odvolaním sa na informácie z prostredia bezpečnostných zložiek to napísala agentúra DPA.



Zadržaný 23-ročný mladík však používal aj dve ďalšie prezývky podobné zverejnenému menu Navid B. S odvolaním sa na informácie získané z bezpečnostných kruhov to dnes napísala agentúra DPA. Totožnosť podozrivého zverejnil dnes tiež nemecký denník Die Welt. Denníky Bild a Welt uvádzajú, že pochádza z Pakistanu.

Navid B. sa údajne narodil 1. januára 1993 v pakistanskom meste Turbat, píše Die Welt. Cez hraničný priechod v Bavorsku mal na územie Nemecka vstúpiť 11. februára tohto roka.



Polícia ho zatiaľ ako podozrivého islamistu neidentifikovala. Denník Bild však napísal, že sa o ňom vedelo pre menej závažné trestné činy ako o drobnom kriminálnikovi. O aké "malé delikty" malo ísť, nie je bezprostredne známe.

DPA napísala, že muž sa zdržiaval v utečeneckej ubytovni na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. Tento areál dnes nadránom prehľadali špeciálne jednotky nemeckej polície SEK.

O aké doklady alebo informácie sa polícia pri stanovení totožnosti podozrivého oprela, nie je známe. Médiá už skôr informovali, že mladík používal viacero falošných identít.



Nemeckí vyšetrovatelia "pracujú s predpokladom", že páchateľ útok vykonal zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok.

Páchateľ z Berlína zrejme prišiel do Nemecka cez balkánsku trasu



Podozrivý muž mohol prísť do Nemecka tzv. balkánskou migračnou trasou. Uviedli to dnes nemecké bezpečnostné zdroje.

Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky SEK dnes ráno prehľadali hangáre na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. V jeho areáli sa nachádza najväčší tábor pre utečencov v Berlíne. Podozrivý totiž zrejme býval v niektorom z berlínskych utečeneckých táborov.



Polícia vypočula štyroch mladíkov z hangára č. 6, nikoho však nezadržala, povedal hovorca úradu pre utečenecké záležitosti Sascha Langenbach. Na operácii, ktorá sa začala o 03.00 h nadránom, sa zúčastnilo približne 250 policajtov. Počet nasadených príslušníkov následne znížili. Operácia mala pokojný priebeh. Zásah sa skončil približne o 08.00 h.

Agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek napísala, že muž prišiel do Nemecka ako utečenec tzv. balkánskou trasou vo februári. Podozrivý však údajne používa viacero identít.

Na snímke policajti hliadkujú na vianočných trhoch po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Vyšetrovanie incidentu prevzal Spolkový kriminálny úrad (BKA). Známe sú však aspoň niektoré podrobnosti o zadržaní v súčasnosti vypočúvaného podozrivého.



Ako vyplýva z informácií internetového vydania periodika Die Welt, polícii uľahčil prácu jeden z očitých svedkov, ktorý bežal za predpokladaným podozrivým takmer 2 km a polícii hlásil jeho polohu, takže hliadka si na muža na úteku počkala na vhodnom mieste a zadržala ho.

Szydlová: Prvou obeťou útoku na vianočných trhoch v Berlíne bol poľský občan



Majiteľ poľskej prepravnej firmy dnes potvrdil smrť svojho zamestnanca, ktorého nákladné auto bolo použité v pondelok pri útoku na vianočné trhy v Berlíne. Ariel Žurawski dnes vo Varšave informoval, že zavraždený šofér bol zhodou okolností jeho bratrancom. "Je to môj bratranec. Poznal som ho od detstva. Môžem za neho ručiť," povedal.

Pre TVN24 povedal, že vozidlo uniesli, keď smerovalo s nákladom oceľových nosníkov z Talianska do Berlína. Kamión musel podľa neho pre oneskorenie v doručení dodávky parkovať v Berlíne do utorka. Napísala to webová stránka britskej stanice BBC.

Uviedol, že zavraždený ešte okolo 15.00 h telefonoval s manželkou, pričom sa dohodli, že jej o hodinu zavolá, čo však už neurobil. "Hneď sme vedeli, že sa asi niečo stalo," dodal Žurawski.

"O 15.45 h na záznamoch GPS vidno pohyb kamiónu, akoby sa ho niekto učil šoférovať. Naštartovanie motora, vypnutie, jazda vpred, potom cúvanie. Skúsený šofér by to nerobil," uviedol Žurawski.

Na snímke policajti stoja vedľa poškodeného nákladného auta, ktoré vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Najmenej jedna osoba zahynula a viaceré ďalšie dnes utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v centre nemeckej metropoly Berlín.
Foto: TASR/AP


Podľa jeho slov sa vďaka GPS v kamióne a aktualizácii jeho údajov každých desať minút podarilo zrekonštruovať celú trasu auta odvtedy, ako sa ho zmocnil páchateľ útoku.

Žurawski tiež uviedol, že to bol on, kto potvrdil identitu zavraždeného Poliaka. "Fotografie boli také drastické, že jeho manželke ich neukázali," dodal.

Žurawski informoval, že zavraždený mal 37 rokov, zostalo po ňom 17-ročné dieťa. Bol veľmi zodpovedný, jazdil podľa predpisov, plnil dohody, o auto sa príkladne staral a "bránil by ho do konca, keby naňho niekto zaútočil".



Dodal, že vodič priviezol do Berlína náklad oceľových nosníkov z Talianska, pričom dorazil skôr, ako bolo naplánované. "Nemci mu povedali, že (s vykládkou nákladu) musí počkať do utorka," spresnil Žurawski. "Keby Nemci prejavili trošku dobrej vôle, nič by sa nebolo stalo," dodal.

Poľská premiérka Beata Szydlová dnes vo Varšave potvrdila, že prvou obeťou útoku v Berlíne bol poľský občan. Útok na vianočnom trhu v Berlíne "nám musí pripomenúť, že Európa musí byť jednotná v boji proti terorizmu a že Európa musí prijímať účinné opatrenia na ochranu svojich občanov".

Šofér zahynul podľa informácií poľskej televízie TVN24 na následky bodných rán. Podľa nemeckých zdrojov však poľský vodič zomrel na následky strelného zranenia. "Medzi obeťami je jedna osoba, ktorá bola zastrelená," uviedol hovorca člena vlády spolkovej krajiny Brandenbursko Karla-Heinza Schrötera.

Udalosti v Berlíne pripomenuli teroristický útok z Nice zo 14. júla 2016, keď sa mraziarenský kamión premenil v rukách vodiča-sympatizanta džihádistov na zbraň a usmrtil na promenáde viac ako 80 nevinných ľudí. K tejto akcii sa prihlásil Islamský štát. Fámy o tom, že IS prevzal zodpovednosť aj za pondelkové večerné dianie v Berlíne, dementovala prostredníctvom sociálnych sietí Rita Katzová, šéfka SITE Intelligence Group, venujúcej sa monitoringu džihádisticiých zoskupení na webe.


.