Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ČR i Rakúsko zvyšujú počet policajtov na frekventovaných miestach

Na snímke sanitky prichádzajú po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Belgicko bezpečnostné opatrenia na vianočných trhoch napokon nemusí posilňovať.

Praha/Viedeň 20. decembra (TASR) - Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

V pondelok v neskorých večerných hodinách o tom prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým.

Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami.

V utorok ráno sa zrejme stretne tzv. spravodajská skupina, ktorá môže prípadne rozhodnúť o zvýšení stupňa ohrozenia terorizmom. Chovanec to však na základe doteraz známych informácií nepredpokladá.

Šéf rezortu vnútra však nevylúčil účasť príslušníkov armády na policajných patrolách v uliciach, a to v prípade zvýšenia ohrozenia ČR terorizmom.

Osobne sa však domnieva, že zatiaľ niet ani príčin na posilnenie hliadok na česko-nemeckej štátnej hranici.



Podobné rozhodnutie učinil dnes vo Viedni aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Policajná prítomnosť na verejných priestranstvách sa v zmysle jeho nariadenia zvýši.

Aktuálnu situáciu posúdi na utorkovom zasadaní štáb rezortu vnútra, ktorý môže rozhodnúť aj o prípadných ďalších opatreniach v alpskej republike.

Sobotka vo vysielaní verejnoprávnej televízie ORF uviedol, že je od pondelkového večera v kontakte s kolegami z nemeckého ministerstva vnútra, pričom predpokladá, že v Berlíne došlo k teroristickému útoku.



Zatiaľ nič nenaznačuje súvislosti s Rakúskom, zdôraznil minister, ktorý súčasne informoval, že v pondelok došlo v alpskej republike opäť k zadržaniu podozrivých osôb so zámerom dostať potenciálnych atentátnikov za mreže. Sobotka mal zrejme na mysli zadržanie jedného alebo viacerých utečencov v obci Fuschl v spolkovej krajine Salzbursko. Prípad je podľa jeho slov predmetom vyšetrovania, viac bude známe po ukončení prebiehajúcich výsluchov, dodal.

Český minister kultúry Daniel Herman už skôr na jednej zo sociálnych sietí napísal: "Nedopusťme, aby pozitívne posolstvo Vianoc bolo prehlušené zlom".

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern podobne ako český vládny činiteľ kondoloval pozostalým po obetiach a vyjadril solidaritu blízkym zranených z Berlína, pričom poznamenal, že po precíznej analýze (udalostí z nemeckej metropoly) budú potrebné uvážlivé, konzekventné odpovede.

Belgicko bezpečnostné opatrenia na vianočných trhoch nemusí posilňovať



Bezpečnostné opatrenia na vianočných trhoch v Belgicku sú dostatočné a po teroristickom útoku v Berlíne ich netreba posilňovať, vyhlásil dnes v belgickom Radio 1 tamojší minister vnútra Jan Jambon. Primátor Bruselu Yvan Mayeur v pondelok večer vyzval políciu a organizátorov vianočných trhov, aby preverili bezpečnostné opatrenia a prípadne ich upravili.

"Aj bez udalostí v Berlíne sme vedeli, že riziko útoku stále existuje," uviedol minister Jambon. Vyhlásil, že bezpečnostnú situáciu neustále vyhodnocuje a v spolupráci s krízovým štábom je pripravený prijať dodatočné opatrenia, ak to bude nevyhnutné. Ochrana obyvateľov na vianočných trhoch podľa neho v prvom rade spočíva na pleciach miestnej polície, ktorá dobre pozná prostredie podujatí.

Na snímke policajti hliadkujú na vianočných trhoch po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Belgický minister kondoloval svojmu nemeckému rezortnému kolegovi Thomasovi de Maizierovi a ponúkol mu pomoc pri vyšetrovaní útoku. "Belgická a nemecká polícia spolu nedávno komunikovali práve o opatreniach na vianočných trhoch," citoval Jambonove vyjadrenia belgický denník Le Soir.

Polícia a organizátori trhov v Bruseli preverili tamojšie bezpečnostné opatrenia a vyhodnotili ich ako dostatočné. Zmenila sa len jedna vec: pri núdzovom východe z trhov bude po novom stáť vozidlo polície. Informáciu priniesla belgické televízia a rozhlas RTBF.

Belgické úrady už pred útokom v Berlíne vzali do úvahy možnosť útoku kamiónom v nadväznosti na podobný masaker, ktorý v júli otriasol francúzskym mestom Nice. Zradikalizovaný islamista tam vtedy kamiónom úmyselne zrazil 86 ľudí. Na bruselských vianočných trhoch hliadkujú policajti a vojaci. Radnica uistila občanov, že trhy sú dostatočne zabezpečené.

Pri pondelňajšom teroristickom útoku na vianočných trhoch v berlínskej štvrti Charlottenburg zahynulo 12 ľudí a ďalších päť desiatok utrpelo zranenia.