Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Bilancia obetí zemetrasenia v Taliansku môže byť historicky najvyššia

Záchranári prehľadávajú trosky zrútenej budovy po zemetrasení v meste Amatrice, v centrálnom Taliansku 24. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Údaje o obetiach nie sú konečné, keďže pátranie po preživších sa neskončilo.

Amatrice 25. augusta (TASR) - Zemetrasenie, ktoré v stredu postihlo strednú časť Talianska, mohlo pripraviť o život omnoho viac ľudí než zemetrasenie pre šiestimi rokmi v L'Aquile s 309 obeťami. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabrizia Curcia to dnes uviedla agentúra DPA.

Počet obetí môže byť "horší než v L'Aquile", povedal Curcio pre taliansku televíziu SkyTG24.



Na 250 sa zvýšil dnes počet obetí silného zemetrasenia. Šéfka záchranárskych služieb talianskeho úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Immacolata Postiglioneová to povedala na podvečernom tlačovom brífingu v Ríme a zdôraznila, že ani táto bilancia nie je konečná.

Postiglioneová doplnila, že v dôsledku zranení po zemetrasení hospitalizovali 365 ľudí.

V predchádzajúcej tragickej bilancii talianskych úradov, ktorá sa po stredajšom zemetrasení priebežne aktualizuje, sa uvádzalo 241 obetí na životoch a 270 hospitalizovaných so zraneniami.

Najviac obetí evidujú v mestečkách Amatrice a Accumuli v regióne Lazio okolo 140 kilometrov severne od Ríma.

Záchranári prehľadávajú trosky po zemetrasení v talianskom Pescara del Tronto, 24. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Talianska vláda vyhlásila stav núdze po silnom zemetrasení. Vláda premiéra Mattea Renziho sa na stretnutí v Ríme tiež zaviazala poskytnúť na rekonštrukciu po zemetrasení a pomoc postihnutým v prvej fáze 50 miliónov eur.

Na "zlovestný šepot hýbajúcich sa stien" do konca života nezabudne Ewa Szwajaková z Poľska, ktorej sa s manželom a synom podarilo utiecť do bezpečia.

V rozhovore pre poľskú televíziu TVN24 povedala, že sa spolu s manželom prebudili v Amatrice na záchvevy a "hrozný hluk". Vzala svojho štvorročného syna a utiekli cez balkón. Dom pred nimi sa zrútil a rodina vyliezla z balkóna rovno na trosky.

"Vedeli sme, že je to zemetrasenie," povedala. "Ten hluk si budem pamätať do konca svojho života, zlovestný šepot hýbajúcich sa stien." Susedia Sergio a Assunta ani ich 13-ročný vnuk však podobné šťastie nemali.



Zemetrasenie v strednej časti Talianska s magnitúdou 6,0 poškodilo alebo zničilo aj niekoľko kostolov a iných budov z obdobia stredoveku.

Podľa stanice BBC vyše 4300 talianskych záchranárov medzitým bojuje s časom, hľadajúc preživších po zemetrasení, ktoré zrovnalo so zemou tri obce - Amatrice, Accumoli a Pescara del Tronto.

BBC s odvolaním sa na vyhlásenia záchranárov pracujúcich na mieste nešťastia uviedla, že pátraciu operáciu zameranú na nájdenie ľudí, ktorí mohli prežiť, dnes večer ukončia.

Španielske ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že pri otrasoch zahynul najmenej jeden Španiel. Rumunský rezort diplomacie informoval o dvoch svojich mŕtvych občanoch, ôsmich nezvestných a štyroch zranených.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo regióny Umbria, Lazio a Marche. Mnoho ľudí zostalo uväznených pod troskami domov, pripomenula agentúra DPA. Ničivé otrasy zmenili tri mestá na trosky a vynútili si intenzívne pátranie po preživších aj mŕtvych.



Niektorí ľudia zo zasiahnutého stredotalianskeho mesta Amatrice trávili prvú noc v provizórnom útočisku na okraji mesta. Pre obyvateľov bola pripravená voda vo fľašiach, pečivo, keksy a plienky, hoci sa tam nenachádzali žiadne bábätká.

Záchranári boli v stredu nútení pozastaviť pátranie po preživších na mieste hotela Roma v Amatrice, ktorého budovu vážne zemetrasenie poškodilo. Pôvodne sa predpokladalo, že v budove sa nachádzalo asi 70 hostí. Luigi d'Angelo z úradu civilnej obrany však pre televíziu Sky TG24 neskôr povedal, že v hoteli Roma bolo ubytovaných okolo 35 ľudí a väčšine sa podarilo uniknúť von. Predstaviteľ miestnych hasičov Carlo Cardinali zúčastňujúci sa na pátraní v sutinách hotela odhadol, že nezvestných je asi desať hostí. Zatiaľ z trosiek vytiahli päť tiel.



Záchranár povedal približne o 22.00 h pre tlačovú agentúru AP, že je príliš veľká tma a hrozí priveľké nebezpečie na to, aby pokračovali. Fotograf AP na mieste potvrdil, že noc je úplne temná.

Jedným z ľudí usmrtených troskami hotela, je 11-ročný chlapec, ktorý predtým prejavoval známky života.

Ľudia boli po silnom zemetrasení v Taliansku nútení spať v priestoroch gymnázia v meste Amatrice, 24. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Na iných miestach v strednom Taliansku, zasiahnutých zemetrasením, pokračuje pátranie po preživších a obetiach aj v noci.

Pri zemetrasení zomrelo dievčatko, ktorého matka prežila L'Aquilu

Medzi obeťami stredajšieho zemetrasenia v centrálnom Taliansku je aj 18-mesačné dievčatko, ktorého matka prežila ničivé zemetrasenie v neďalekom meste L'Aquila v roku 2009 a po desivom zážitku sa odtiaľ odsťahovala. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Talianska agentúra ANSA uviedla, že keď v stredu nadránom došlo k zemetraseniu, malá Marisol Piermariniová spala v postieľke v prázdninovom dome svojej rodiny v dedine Arquata del Tronto.



Matka dieťaťa Martina Turcová prežila zemetrasenie, ktoré zasiahlo L'Aquilu v roku 2009 a usmrtilo tam vyše 300 ľudí. Po stredajších otrasoch matku vytiahli z trosiek a nachádza v nemocnici, kde ju liečia, a rodina žiali nad smrťou dievčatka.

Zemetrasenie poškodilo 293 kultúrnych stavieb alebo lokalít, 50 z nich vážne. Oznámil to dnes taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

"Tento počet sa pravdepodobne zvýši vzhľadom na veľkosť územia zasiahnutého zemetrasením," povedal na tlačovej besede v Ríme, z ktorej citovala agentúra DPA.

"Tieto miesta by sa mali vrátiť späť to takej podoby, ako boli pred niekoľkými hodinami," pokračoval a zdôraznil, že prevencia pred ďalšími zemetraseniami by mala byť prioritou.

Festival v Benátkach zrušil otváraciu recepciu

Medzinárodný filmový festival v Benátkach ruší zo solidarity s obeťami zemetrasenia tradičnú slávnostnú večeru a recepciu pri príležitosti otvorenia tohto vrcholného filmového podujatia, píše agentúra AP.

Slávnostný galavečer sa mal konať budúcu stredu na pláži v Benátkach po otváracom ceremoniáli. Organizátori v oficiálnom vyhlásení na webovej stránke festivalu uviedli, že tieto oslavy rušia pre "extrémny žiaľ" a na znak podpory komunít zasiahnutých touto tragédiou.