Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Geológ: Zemetrasenie v Taliansku spôsobil pohyb Africkej platne

Bezradný muž plače na sutinách domu v meste Amatrice počas záchrany iného zraneného zavaleného muža po otrasoch v strednom Taliansku 24. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Zaba doplnil, že táto tektonická platňa (Africká platňa) sa pohybuje severným smerom rýchlosťou asi päť centimetrov za rok.

Katovice 24. augusta (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré zasiahlo dnes strednú časť Talianska, spôsobil pomalý, ale trvalý podzemný pohyb Africkej platne. Povedal to dnes poľský geológ profesor Jerzy Zaba zo Sliezskej univerzity v Katoviciach v južnom Poľsku, ktorého cituje agentúra AP.



Klinovitá predná časť Africkej platne tlačí na Eurázijskú platňu v oblasti Jadranského mora a posúva ju do susedných regiónov, ako sú talianske Apeniny, vysvetlil Zaba. Dodal, že v dôsledku nahromadeného napätia potom vzniká náhle uvoľnenie vo forme podzemného pohybu hornín, ktoré spôsobuje chvenie zeme.

Zaba pre poľskú tlačovú agentúru PAP doplnil, že táto tektonická platňa (Africká platňa) sa pohybuje severným smerom rýchlosťou asi päť centimetrov za rok.

Seizmické frekvencie provincií zasiahnutých zemetrasení.
Foto: ingvterremoti