Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Podľa DNA už identifikovali okolo 78 obetí havárie Airbusu

Vrtuľník letí nad troskami dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015. Foto: TASR/AP

Prokurátor z Marseille Brice Robin hovoril o vzorkách 78 ľudí. Tieto v Paríži poslúžia na identifikáciu zosnulých vďaka na základe porovnania so vzorkami, pochádzajúcimi od ich blízkych.

Paríž 29. marca (TASR) - Pozostalí po japonských, argentínskych, čílskych i venezuelských obetiach leteckej katastrofy na juhu Francúzska navštívili počas víkendových dní miesto tragédie.

Ako uviedol starosta obce Le Vernet Francois Balique pre spravodajskú televíziu I-télé, doteraz sa zo stoviek telesných pozostatkov z miesta dopadu nemeckého Airbusu podarilo získať vzorky DNA okolo 70 ľudí. Prokurátor z Marseille Brice Robin hovoril o vzorkách 78 ľudí. Tieto v Paríži poslúžia na identifikáciu zosnulých vďaka na základe porovnania so vzorkami, pochádzajúcimi od ich blízkych.


Napriek náročnosti terénu a únavnej práci zainteresovaných na mieste havárie by sa práce v lokalite mali ukončiť najneskôr do 8. apríla. Po tomto termíne by totiž mohol stupeň rozkladu telesných pozostatkov znemožniť spoľahlivé porovnanie vzoriek DNA.

Mnohé však bude v nasledujúcich dňoch závisieť od počasia, pretože vrtuľníky prepravujúce pracovníkov do oblasti by v prípade silného nárazového vetra nemohli vzlietnuť.

Práce na mieste katastrofy pokračovali dnes od rána už šiesty deň....a dnes, podobne ako v sobotu, im počasie skutočne prialo. V oblasti, ktorú zaliali lúče jarného slniečka, panovalo bezvetrie.


Všetko o havárii lietadla vo francúzskych Alpách sa dočítate TU.


Napriek tomu však zodpovední neponechávajú nič na náhode a dnes sa začalo s budovaním cestnej komunikácie, ktorá povedie z obce Le Vernet až k skalnej stene, do ktorej v utorok 24. marca narazil Airbus A320 nemeckej spoločnosti Germanwings so 150 osobami na palube, a to počas letu z Barcelony do Düsseldorfu. Táto prístupová cesta umožní odvoz väčších kusov havarovaného lietadla, ktoré by iba ťažko mohli prepraviť helikoptéry.