Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia v Singapure zatkla mladíka za video proti zosnulému premiérovi

Ilustračné foto Foto: TASR

Proti Amosovi Yeeovi bolo podaných na polícii najmenej 20 sťažností za video nazvané "Li Kuang-jao je konečne mŕtvy!".

Singapur 30. marca (TASR) - Singapurská polícia zatkla 17-ročného chlapca, ktorý zverejnil na internete video kritické voči zosnulému bývalému premiérovi Li Kuang-jaovi, zakladateľovi moderného Singapuru. Informoval o tom dnes miestny denník Straits Times.



Proti Amosovi Yeeovi bolo podaných na polícii najmenej 20 sťažností za video nazvané "Li Kuang-jao je konečne mŕtvy!".

"Li Kuang-jao bol hrozný človek a príšerný vodca našej krajiny. Bol to diktátor, ale dokázal oklamať väčšinu sveta tak, že ho pokladali za demokrata," vyhlásil podľa agentúry DPA Yee na videu.

Neskôr mladík prirovnal zosnulého politika k Ježišovi Kristovi: "Obaja prahli po moci a boli zákerní."

Yeea zatkli v nedeľu, informovala polícia - práve v deň štátneho pohrebu zosnulého politika, keď ulice mesta lemovalo počas pohrebného sprievodu vyše 100.000 ľudí.

Li Kuang-jao zomrel 23. marca vo veku 91 rokov na ťažký zápal pľúc. Počas týždeň trvajúceho štátneho smútku stálo viac než 450.000 ľudí v rade celé hodiny, aby uvidelo rakvu s telesnými pozostatkami, vystavenú v parlamente. Spomienkové miesta v komunitných centrách na ostrove navštívilo približne milión ľudí.



Prvý singapurský premiér vládol v krajine pevnou rukou viac než tri desaťročia do roku 1990 a je považovaný za strojcu ekonomického úspechu Singapuru.