Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia v Uherskom Brode nepochybila, ukazuje doterajšie vyšetrovanie

KOMBO snímka. Podnik Družba v Uherskom Brode a pietna spomienka. Foto: TASR

Na brífingu o tom dnes informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, podľa ktorého slov to vyplýva z prvých poznatkov vyšetrovania realizovaného Generálnou inšpekciou bezpečnostných zborov.

Praha 26. februára (TASR) - Česká polícia pri utorkovom zásahu v Uherskom Brode, kde ozbrojený muž pripravil v miestnej reštaurácii o život osem ľudí a následne spáchal samovraždu, nepochybila. Na brífingu o tom dnes informoval minister vnútra ČR Milan Chovanec, podľa ktorého slov to vyplýva z prvých poznatkov vyšetrovania realizovaného Generálnou inšpekciou bezpečnostných zborov (GIBS), policajným prezídiom, ako aj policajnou inšpekciou v Zlínskom kraji.



Rezort vnútra a vedenie policajného zboru bude v spolupráci s Asociáciou krajov a Zväzom miest a obcí riešiť v nasledujúcich týždňoch niekoľko otázok. Jednou z nich je, ako povedal podľa serveru iDNES.cz český minister vnútra, aktualizácia krízových plánov, ktoré majú napríklad kraje. Budeme hovoriť, či je nutné zachytiť v nich i udalosti podobného charakteru, poznamenal Chovanec. Podľa jeho slov sa bude riešiť aj operačný rádius zásahových jednotiek, problematika zbrojných preukazov a výcvik policajtov pre špecifické situácie.



Minister súčasne naznačil, že ak diskusia, ktorá bude prebiehať do konca marca, ukáže, že sú nutné zmeny legislatívy, požiada premiéra, aby to prerokovala bezpečnostná rada štátu.

Internetové vydanie denníka Blesk prinieslo informácie o tom, že rodinní príslušníci masového vraha a samovraha Zdeňka K. prosili jeho lekára, aby mu nevydával potvrdenie potrebné na predĺženie platnosti zbrojného preukazu, ale márne.

Ako však informoval šéf krajskej polície Jaromír Tkadleček, napriek januárovému vydaniu potvrdenia lekárom sa začiatkom februára situácia zmenila. Na základe podnetu obvodného oddelenia Uherský Brod došlo ku kontaktovaniu špecializovaného policajného pracoviska. "Získali sme poznatky, na základe ktorých sme z našej iniciatívy začali komunikovať s psychiatrom a ošetrujúcim lekárom," uviedol Tkadleček. Na základe toho bol Zdeněk K. vyzvaný príslušnými lekármi na komunikáciu a spoluprácu a na opätovné vyšetrenie.

Polícia podľa Tkadlečka konala veľmi rýchlo, pretože informáciu dostala 17. februára a o deň neskôr už Zdeňkovi K. zaslali list s výzvou na lekársku prehliadku a predloženie nového posudku. Adresát dostali list 20. februára, ale na prehliadku sa už nedostavil. O štyri dni neskôr sa totiž rozhodol strieľať do nevinných ľudí.