Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Z Debaľceva sa podľa Porošenka stiahlo 2475 príslušníkov vládnych síl

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Ukrajinské vládne jednotky sa v stredu ráno začali sťahovať z Debaľceva napriek intenzívnej paľbe zo strany proruských síl.

Kyjev 19. februára (TASR) - Celkovo 2475 príslušníkov vládnych síl sa už stiahlo z mesta Debaľceve, informoval v stredu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko na zasadaní Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa agentúry UNIAN Porošenko spresnil, že 2132 príslušníkov bolo z armády, 158 z Národnej gardy a zvyšní patrili k jednotkám ministerstva vnútra. Dodal, že z Debaľceva a okolia stiahli aj takmer 200 kusov vojenskej techniky.

Podľa agentúry TASS Porošenko povedal, že "armáda si urobila svoju prácu a ukázala, že Ukrajina plní minské dohody".

Ako uviedla agentúra UNIAN, zástupca náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Henadij Vorobjov v stredu informoval, že počas bojov so separatistami o mesto Debaľceve v uplynulých dňoch zahynulo 22 príslušníkov vládnych síl, z toho šesť pri prelomení obkľúčenia. Zranenia utrpelo vyše 150 príslušníkov vládnych síl.

Ukrajinské vládne jednotky sa v stredu ráno - po týždňoch bojov - začali sťahovať z Debaľceva, kde boli napriek prímeriu vystavené intenzívnej paľbe zo strany proruských síl. Povstalci totiž tvrdili, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa nevzťahuje na toto mesto, ktoré je strategickým železničným a cestným uzlom.